Main Content

Edmonton je na prahu obrovskej senzácie: Napodobnia Oilers rok 1942?

sobota, 22. jún 2024 12:54 | Autor: TASR

Connor McDavid
Connor McDavid | zdroj: TASR

Hokejisti Edmontonu potvrdili nezlomnosť aj v šiestom zápase finále play off zámorskej NHL a sériu, v ktorej prehrávali už 0:3 dotiahli až do rozhodujúceho siedmeho duelu.

"Olejári" tentoraz bez bodového zápisu kapitána Connora McDavida zdolali Floridu 5:1 a už iba jediný presný zásah ich delí od vyrovnania historického maxima v počte strelených gólov v jednej vyraďovačke. Tento rekord drží už 82 rokov Toronto, ktoré zaznamenalo v play off 19 gólov, pričom Edmonton má po šiestom finále na konte 18. Ak Oilers zavŕšia senzačný comeback, stali by sa iba druhým tímom v histórii súťaže, ktorému sa to podarí.

Doteraz ako jediní otočili finálovú sériu z 0:3 na 4:3 práve hráči Toronta v spomínanom roku 1942, keď v boji o Stanleyho pohár zdolali Detroit. Edmonton si ako desiaty tím v histórii play off dokázal vynútiť siedmy duel, keď prehrával už 0:3. Oilers sú piatym mužstvom v profilige a prvým po Pittsburghu (1990/91), ktoré vo finále strelilo päť a viac gólov v troch zápasoch za sebou.

Brankár Stuart Skinner z Edmontonu si pripísal asistenciu pri góle na 5:1 a stal sa prvým brankárom, ktorý zaznamenal bod vo finálovom stretnutí, keď mohol jeho tím prehrať sériu. Sezóna 2023/24 vyvrcholí v noci na utorok súbojom na ľade Floridy (2.00 SELČ). Vo finále majú domáce tímy v zápasoch číslo sedem lepšiu bilanciu (12-5), no posledné tri vyhrali hostia.