Main Content

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských brankárov

streda, 18. apríl 2012 14:18 | Autor: Ladislav Both

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských brankárov
MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských brankárov | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Majstrovstvá sveta v hokeji sa nezadržateľne blížia. Prinášame vám prvý diel nového krátkeho seriálu Sport7.sk, v ktorom vám predstavíme všetkých hráčov, ktorí pripadajú do úvahy pre svetový šampionát. V prvej časti sme zaostrili na našich brankárov.

V súčasnom kádri Vladimíra Vujtka sú traja brankári – Peter Hamerlík, Július Hudáček a Ján Laco. Pred začiatkom svetového šampionátu by mohol za určitých okolností posilniť výber Jaroslav Halák zo St. Louis Blues a v prípade záujmu trénerov aj brankár bratislavského Slovanu Branislav Konrád, na ktorého sa momentálne spolieha Slovan vo finále Extraligy.  

Peter Hamerlík

Jasná jednotka HC Třinec odchytala v českej extralige  42 zápasov základnej časti, v ktorých svojou vynikajúcou úspešnosťou zákrokov 92,8 % a priemerom inkasovaných gólov 2,35 na zápas dopomohol „Oceliarom“ k desiatemu miestu. V štatistike brankárov podľa úspešnosti zákrokov sa ocitol v lige na peknom piatom mieste. 30-ročný rodák z Myjavy, ktorý hokejovo vyrastal v Skalici, odchytal aj päť zápasov playoff, no jeho mužstvu sa nepodarilo postúpiť ďalej cez Zlín.

Peter sa v priebehu sezóny zúčastnil dvoch reprezentačných akcií. Na turnajoch v Nemecku a v Bielorusku odchytal zhodne po jednom zápase, v oboch stretnutiach inkasoval len raz. Na týchto turnajoch bol veľkou oporou novo tvoriaceho sa tímu Vladimíra Vůjtka. V prípravných zápasoch pred šampionátom sa mu však podobne ako celému tímu príliš nedarí. Odchytal zatiaľ dva zápasy, s Dánmi aj Rusmi inkasoval zhodne po tri góly.

V nominácií na MS bol aj v predchádzajúcich dvoch sezónach, no šancu zachytať si na šampionáte zatiaľ nedostal. Hamerlík sa zúčastnil aj dvoch svetových šampionátov do 18 rokov a jedného do 20 rokov. Estsolar Saulės parkai ir elektrinės

Brankára, ktorý má skúsenosti z pôsobenia v zámorských ligách a v tejto sezóne odohral najviac reprezentačných zápasov, zrejme nominácia na svetový šampionát neminie. Ak mužstvo neposilní Jaroslav Halák šampionát pravdepodobne odštartuje v bránke Slovenska práve on.

Július Hudáček

Trojnásobný majster slovenskej Extraligy v drese Košíc pôsobil v aktuálnom ročníku “len” v druhej švédskej lige (Allsvenskan) v klub Sodertälje. Ako jednotka tímu sa postavil do brány v 43 zápasoch, v ktorých chytal s vynikajúcou percentuálnou úspešnosťou zákrokov 92,6%, druhou najlepšou v celej súťaži. Ani vynikajúce Hudáčkove výkony však nepomohli Sodertalje do prvej ligy. Mužstvo, ktoré sa trápilo najmä v ofenzíve, skončilo v tabuľke až na deviatej priečke.

Podobne ako Hamerlík aj Hudáček si v priebehu sezóny zapísal do štatistík dve stretnutia na medzinárodných turnajoch. Na nemeckom pohári, ktorý sme napokon vyhrali, inkasoval trikrát. V Bielorusku raz. To, že v prípravných zápasoch pred šampionátom sa nám zatiaľ výsledkovo nedarí sa podpísalo aj na jeho štatistikách. Odchytal zatiaľ jedno stretnutie, v ktorom inkasoval z hokejok Dánov až štyri góly.

23-ročný  rodák zo Spišu má skúsenosti z jedného svetového šampionátu juniorov. V sezóne 2007/2008 bol našou jednotkou vo výbere do 20 rokov. Na seniorskom šampionáte vo Fínsku a Švédsku sa s nim počíta predbežne ako s brankárskou dvojkou.

Ján Laco

30-ročný skúsený ochranca svätyne z Liptova nastupoval v tejto sezóne za novovzniknutý tím KHL HC Lev Poprad. O pozíciu v bráne prvého slovenského tímu v druhej najprestížnejšej hokejovej súťaži na svete sa počas celej sezóny delil s Čechom Tomášom Dubom. Laco pred ním však vynikal v štatistikách. Odchytal dokopy 27 zápasov s úspešnosťou zákrokov na úrovni 91,5% a s priemerom 2,57 inkasovaného gólu na zápas.   Ani Lacove spoľahlivé výkony však nepomohli “Levu” do play-off KHL.

Laco nastúpil v tejto sezóne za reprezentáciu na dva vydarené zápasy, v ktorých inkasoval dokopy len dva góly. Naposledy sme ho videli v bráne v prvom prípravnom zápase Slovenska v Rusku, v ktorom inkasoval len raz. Nevydaril sa mu však nájazdy, v ktorých si ho Rusi viackrát “vychutnali“.