Main Content

BUĎ SVOJ HRDINA: Projekt proti šikane, ktorý má ambíciu meniť životy k lepšiemu

utorok, 25. jún 2024 10:46 | Autor: Jakub Vaverka

Roman Hulla
Roman Hulla | zdroj: Archív: RH

Žijeme v dobe, kedy sa častokrát stretávame s tým, že sú ľudia k sebe zlí, ofenzívni a neraz aj násilní. Aby sme sa ako spoločnosť posunuli vpred, je potrebné tieto problémy riešiť ešte v ich zárodku. Aj to je jeden dôvod, prečo vznikol projekt BUĎ SVOJ HRDINA, ktorého cieľom je boj proti šikane na školách.

Dôvody vzniku a hlavné ciele

BUĎ SVOJ HRDINA je projekt, ktorý sa zaoberá dôležitým problémom školského šikanovania, podporuje disciplínu a športového ducha medzi žiakmi. Cieľom tvorcov je spoločne sa postaviť proti šikane a inšpirovať pozitívne zmeny na našich školách. Iniciatíva momentálne prebieha v meste Martin a jej hlavnými predstaviteľmi sú Roman Hulla a Tatiana Sičáková. Prvý menovaný, ktorý sa dlhé roky venuje bojovým športom, sám hovorí, že počas svojho života stál na oboch koncoch šikany. Chce vzdelávať, motivovať, či možno trochu usmerniť mladú generáciu, aby (nielen) k svojim rovesníkom boli dospievajúci chlapci a dievčatá empatickejší a dobrosrdečnejší. 

„K vzniku tohto projektu nás viedla celospoločensky aktuálna téma šikany na základných aj stredných školách. Chceme, aby deti pochopili, že šikana nie je akceptovateľná, a aby sa cítili bezpečne a sebavedomo pri riešení konfliktných situácií. Mnohé deti nevedia ako správne reagovať na šikanovanie alebo kde hľadať pomoc, ak sa ocitnú v takej situácii," hovorí v rozhovore pre náš portál Tatiana Sičáková.

Dopĺňa ju aj Roman Hulla, ktorý hneď pridáva aj vlastnú skúsenosť: „Áno, aj toto bol jeden z podnetov, prečo sme vytvorili tento projekt. Stal som sa terčom šikany na základnej škole. Ako psychickej, tak aj fyzickej. Bohužiaľ, vtedy bola táto téma viac tabu ako dnes a niekoľko mesiacov som si nevedel dať rady. Našťastie, nabral som odvahu a šikanu som nahlásil rodičom a učiteľom, ktorí mi pomohli."

Buď svoj hrdina
Buď svoj hrdina | zdroj: Archív: BSH

Šikanou si prešla aj Tatiana, pričom aj v jej prípade výrazne nepríjemná skutočnosť prispela k tomu, že dnes proti tejto negatívnej činnosti našej spoločnosti bojuje. „Na základnej škole som zažila šikanu, v tom období som si ani neuvedomovala, že to šikana je," vysvetľuje pre Šport7. „Nikto to neriešil, ani som o tom nikomu nepovedala. Preto to trvalo celé dva roky. Neskôr sme sa presťahovali do iného mesta a zmenila som školu. O mojich pocitoch som nikomu nerozprávala a celé som si to uvedomila až s odstupom času, keď som dospela."

Vzdelaním proti šikane

„Z dlhodobého hľadiska je edukácia mladých ľudí dôležitá v každej možnej miere. Samozrejme, reálne zmeny sú potom na vyučujúcich a vychovávateľoch, na ktorých sa deti majú v prípade šikany obrátiť. My sme skôr nástroj na to, aby sa šikana odhalila. Vieme, že odstrániť šikanu nedokážeme, ale ak pomôžeme čo i len jednému dieťaťu, tak to stálo za to," zhodujú sa obaja tvorcovia projektu BUĎ SVOJ HRDINA, ktorý počas školského roka 2023/2024 prebiehal na viacerých školách v Martine. 

Iniciatíva bude pokračovať ďalej: „Ciele máme veľké, radi by sme pôsobili na celom Slovensku, dostali náš projekt medzi čo najviac študentov a dospelých. Keď zoženieme podporu a partnerov na projekt, a budeme môcť priniesť prednášky študentom zadarmo, veríme, že dokážeme veľké veci a náš vplyv na deti bude silný," znie odkaz Tatiany a Romana. Je samozrejmé, že ide o beh na dlhú trať, ale nie nadarmo sa hovorí, že najdôležitejšie je začať, pretože, keď sa nič nezmení, tak sa nezmení nič. Viac sa môžete dozvedieť na IG stránke projektu.