Main Content

KONTINENTÁLNY POHÁR: Žilina bude reprezentovať Slovensko, hrať sa bude aj na jej ľade

utorok, 25. jún 2024 20:01 | Autor: TASR

Vlci Žilina
Vlci Žilina | zdroj: Daniel Stehlík/Vlci Žilina

Slovenský hokej bude mať po ročnej pauze opäť zastúpenie v Kontinentálnom pohári IIHF. V nasledujúcej sezóne zasiahne do tradičnej pohárovej súťaže klub Vlci Žilina.

Ten v predchádzajúcom ročníku ovládol druhú najvyššiu súťaž TIPOS SHL, zabezpečil si extraligovú miestenku a taktiež zvíťazil v JOJ Šport Slovenskom pohári. Práve na základe tohto triumfu sa mohol uchádzať o účasť v Kontinentálnom pohári. Vlci vstúpia do súťaže v rámci 3. kola (semifinále), ktoré sa uskutoční od 15. do 17. novembra.

Žilinčania budú hostiteľmi základnej E-skupiny, v ktorej sa stretnú s kazašským Arlan Kokšetau a waleským tímom Cardiff Devils. Posledný štvrtý účastník tejto skupiny bude známy až po odohraní úvodných dvoch kôl Kontinentálneho pohára, ktoré sa uskutočnia v septembri a októbri. "Vďaka víťazstvu v JOJ Šport Slovenskom pohári sa nám otvorila účasť v Kontinentálnom pohári pre sezónu 2024/2025. Jedná sa o veľmi prestížnu súťaž pod hlavičkou IIHF. Po prezentácii klubu na IIHF sa nám potvrdila nielen účasť, ale aj organizácia semifinálovej časti, o ktorú sme sa usilovali. Vnímame to ako ďalšiu prezentáciu slovenského hokeja, mesta Žilina a nášho klubu na európskej úrovni," uviedol pre klubový web výkonný riaditeľ "vlkov" František Skladaný.

Prezentácia klubu pred IIHF obsahovala množstvo bodov, ktoré vychádzali napríklad z uplynulých rokov riadenia klubu, histórie i samotného zázemia mesta Žilina. "V prvom rade išlo o podmienky pre hosťujúce tímy a predstaviteľov IIHF. Obsahovala históriu klubu, organizačné a športové výsledky štvorročného fungovania pod novými majiteľmi, prácu s mládežou a nárast záujmu detí o hokej v Žiline. Ubytovacie možnosti, dostupnosť z okolitých letísk, fanúšikovskú základňu, prezentáciu mesta a regiónu. Ide o veľkú reprezentáciu mesta," dodal Skladaný. Finálový turnaj Kontinentálneho pohára je na programe od 16. do 19. januára 2025.

Medzi štvoricu najlepších sa prebojujú dva najlepšie tímy z oboch semifinálových skupín. O dejisku sa bude rozhodovať po skončení novembrových duelov. Slovensko je najúspešnejšia krajina v histórii Kontinentálneho pohára IIHF s piatimi prvenstvami. V minulosti v tejto súťaži uspeli Košice (1997/98), Slovan Bratislava (2003/04), Zvolen (2004/05), Martin (2008/09) a Nitra (2022/23). Žilinčanov čaká premiérová účasť v Kontinentálnom pohári, ale v roku 2007 si zahrali European Champions Cup. V Petrohrade vtedy zdolali Spartu Prahu a prehrali s fínskym tímom HPK Hämeenlinna.