Main Content

Prebehol draft NBA: Syn LeBrona svoje meno nepočul, jednotkou opäť Francúz

štvrtok, 27. jún 2024 14:14 | Autor: TASR

NBA
NBA | zdroj: NBA

Francúzsky krídelník Zaccharie Risacher sa stal jednotkou draftu basketbalovej NBA 2024. Vybral si ho tím Atlanta Hawks. Napodobnil tak svojho krajana Victora Wenbanyamu, ktorého ako jednotku draftovali San Antonio Spurs pred rokom.

Aj pozícia číslo dva patrila Francúzovi, pivot Alexandre Sarr mieri do Washingtonu Wizards. Tretiu priečku na drafte obsadil americký rozohrávač Reed Sheppard, ktorý bude hrať za Houston Rockets. Vôbec po prvýkrát v histórii sa stalo, že v prvej desiatke bude mať trojnásobné zastúpenie iný štát ako USA, pretože šestkou sa stal ďalší Francúz Tidjane Salaün, ktorého si vybral tím Charlotte Hornets. Risacher sa stal tretím najvyššie draftovaným Európanom, okrem Wenbanyamu bol jednotkou ešte Talian Andrea Bargnani v roku 2006.

Rodák z Malagy má aj španielske občianstvo, no očakáva sa, že bude hrať za francúzsku reprezentáciu tak ako jeho otec Stéphane Risacher, ktorý získal s "Les Bleus" striebro na olympiáde v Sydney 2000. Do nominácie na olympijské hry v Paríži sa však ešte nedostal. Tohtoročný draft nesprevádzalo ani zďaleka také očakávanie ako minuloročný. Hovorilo sa aj o tom, že draftová trieda 2024 je najslabšia za dlhé roky. Risacher sa ako jednotka vyprofiloval postupne najmä vďaka tomu, že mal úspešnú sezónu v tíme francúzskeho prvoligistu JL Bourg en Bresse.

S klubom postúpil do finále Eurocupu, druhej najkvalitnejšej súťaže v Európe a v domácej najvyššej súťaži do semifinále. Od apríla 19-ročný hráč bol stabilným členom hernej rotácie, v priemere hrával 22 minút a mal 10 bodov a 4 doskoky na zápas. Risacher je takzvaný 3D hráč, jeho atribúty sú streľba trojok a obrana. Je cenený najmä pre svoju variabilitu, keď aj s výškou 206 cm je mimoriadne pohyblivý a dokáže brániť rozohrávačov i pivotov. "Je vo mne teraz mnoho emócií a pocitov. Neviem, čo povedať, som nadšený, toto je skutočne výnimočná chvíľa," tešil sa Risacher podľa AFP. Sarr je odchovancom akadémie Realu Madrid, no uplynulú sezónu odohral v Austrálii za Perth Wildcats. Stal sa ďalším úspechom tamojšej nadnárodnej súťaže NBL a jej projektu NBA Future Stars.

V austrálsko-novozélandskej lige platia obmedzenia pre legionárov, no adepti na draft NBA sa do kvóty nepočítajú. Doteraz jej najznámejším produktom bol Američan LaMelo Ball, ktorý sa stal trojkou v roku 2020. "Kdekoľvek som hral, bola to iba príprava na túto chvíľu. Cítim, ako by som už nováčikovskú sezónu mal za sebou, pretože NBL je veľmi fyzická liga," vyhlásil Sarr, ktorý je klasický pivot a jeho doménou je najmä obrana a získavanie blokov.