Main Content

DRAFT NHL: Slovensko má jediného draftovaného hokejistu. Miroslav Šatan čakal do úplného konca

nedeľa, 30. jún 2024 08:50 | Autor: TASR

Miroslav Šatan mladší
Miroslav Šatan mladší | zdroj: Jakub Homoľa

Miroslav Šatan mladší bol jediný draftovaný slovenský hokejista v tomto roku. V 7. kole si ho z celkového 212. miesta vybral klub NHL Washington Capitals. Osemnásťročný útočník je syn kapitána majstrov sveta z Göteborgu 2002 a prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslava Šatana.

V uplynulej sezóne nastupoval v juniorke Slovana Bratislava, kde v 26 zápasoch nazbieral 30 bodov za 14 gólov a 16 asistencií. Presadzoval sa aj v slovenskej reprezentácii do 18 rokov, predstavil sa i na MS tejto vekovej kategórie, kde si v siedmich stretnutiach pripísal štyri body (0+4).

Šatan ml. bol najvyššie zo Slovákov aj vo finálnom preddraftovom rebríčku Centrálneho skautského úradu (CSS), 201 cm vysoký center figuroval medzi korčuliarmi pôsobiacimi v Európe na 51. priečke. Až za ním boli obrancovia Samuel Kupec (67.), Adam Beluško (132.) a Jakub Harvánek (134.). Tých si profiligové kluby napokon nevybrali, rovnako ani útočníka Serváca Petrovského. Devätnásťročný útočník mal nádej, že by mohol absolvovať draft druhýkrát, po prvý raz bol draftovaný v roku 2022 v 6. kole Minnesotou, no s Wild zmluvu nepodpísal.

Po dvoch historických draftoch dopadol ten tohtoročný zo slovenského hľadiska biedne. Iba po jednom Slovákovi siahli profiligové tímy aj v rokoch 2014 (Maximilián Pajpach, 174. miesto, Colorado), 2019 (Maxim Čajkovič, 89., Tampa Bay) či 2021 (Jakub Demek, 128., Vegas). Medzitým sa uskutočnil aj draft 2016, keď si kluby nevybrali ani jedného hráča spod Tatier. Vlani prešlo draftom až osem slovenských hokejistov, rok predtým šesť, no troch si vybrali kluby už v 1. kole, pričom historicky prvou slovenskou draftovou jednotkou sa stal Juraj Slafkovský (Montreal) a dvojkou Šimon Nemec (New Jersey).

Okrem Šatana ml. sa objavili v tohtoročnom drafte aj ďalšie mená so známym priezviskom. Aatosa Koiva, syna bývalého kapitána Montrealu Saka Koiva, draftovali v 3. kole zo 70. pozície práve Canadiens. Utah HC uplatnil svoj historicky prvý výber na Tija Iginlu, syna niekdajšieho útočníka Jeromu Iginlu - vybral si ho v 1. kole zo šiesteho miesta. Tohtoročný vstupný draft NHL prebiehal v aréne Sphere v Las Vegas. V piatok sa uskutočnilo 1. kolo, o deň neskôr nasledovalo 2.-7. kolo. Podľa očakávania sa stal draftovou jednotkou útočník Macklin Celebrini, 18-ročného kanadského centra si z najvyššieho miesta vybral klub San Jose Sharks.