Main Content

Šok vo svete cyklistiky. Nórsky cyklista zahynul po páde v pretekoch

nedeľa, 7. júl 2024 07:29 | Autor: TASR

Sviečka
Sviečka | zdroj: Freepik

Sobotná kráľovská etapa cyklistických pretekov Okolo Rakúska mala tragický koniec. Pri zjazde zomrel 25-ročný nórsky cyklista Andre Drege. Jeho smrť potvrdili usporiadatelia pretekov, informovala o tom aj agentúra APA.

Podľa informácií rakúskeho denníka Kronen Zeitung spadol Drege pri zjazde z Grossglockneru do Heiligenblutu. Na následky zranení potom zomrel. Ďalšie podrobnosti o nehode zatiaľ nie sú známe. Etapu vyhral Talian Filippo Ganna, slávnostné odovzdávanie cien však pre tragickú udalosť zrušili. Údajne sa rozhoduje aj o tom, či sa nezrušia celé preteky.

Na tragédiu zareagovala Medzinárodná cyklistická únia (UCI) i viacero špičkových jazdcov. "Je ťažké spracovať, čo sa stalo, všetci sme v šoku," povedal líder Tour de France Tadej Pogačar. "UCI je zdrvená, keď sa dozvedela o smrti Andreho Dregeho na pretekoch Okolo Rakúska. My myslíme na jeho rodinu, priateľov a tímových kolegov." Vlani na pretekoch Okolo Švajčiarska zahynul po páde Gino Mäder, Belgičan Wouter Weylandt zahynul po páde pri zjazde na Giro d’Italia v máji 2011. Ďalší belgický jazdec Antoine Demoitie zomrel na jednodňových pretekoch Gent-Wevelgem v marci 2016.