Main Content

Kľúčová sezóna pre ŠK Slovan: Ivan Kmotrík mladší hovorí o predaji permanentiek aj záujme fanúšikov

streda, 10. júl 2024 07:30 | Autor: TASR

Vladimír Weiss st. a Ivan Kmotrík ml.
Vladimír Weiss st. a Ivan Kmotrík ml. | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Generálny riaditeľ futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík ml. označil sezónu 2024/25 za rozhodujúcu z pohľadu budúcnosti pre slovenského sériového šampióna.

Slabší predaj permanentiek na domáce zápasy podľa neho spôsobuje obmedzenú konkurencieschopnosť na prestupovom trhu v porovnaní s klubmi z Česka, Rakúska či Maďarska. "Čaká nás náročná sezóna, povedal by som, že z pohľadu budúcnosti až kľúčová. Vnímam, že klub je na určitom rázcestí a tento ročník veľa napovie alebo môže zmeniť. Budeme sa musieť rozhodnúť, akou cestou ísť. Keď sme ako rodina vstupovali do klubu, tak sa nachádzal na nejakej úrovni a mali sme určité ciele a sny. Musím povedať, že sa nám podarilo mnoho z nich naplniť," uviedol Kmotrík ml. v úvode utorňajšej tlačovej konferencie.

"Jeden z cieľov bolo, aby sme Slovan vrátili na európsku futbalovú mapu a vytvorili z neho rešpektovaný klub, akým v minulosti bol. Aby sme hrávali európske súťaže, do Bratislavy priniesli veľké mužstvá a ľudia sa mohli opäť tešiť," poznamenal Kmotrík. Šéf najúspešnejšieho slovenského klubu neopomenul ani jeden z ďalších cieľov, ktorý je dôležitý po ekonomickej stránke.

"Stále sa nám nedarí prilákať divákov na ligové zápasy, čo vnímam ako kľúčové a smerodajné do budúcnosti klubu. Často sme konfrontovaní s našou konkurenciou v rámci Európy, ako je Slavia Praha, Sparta Praha, Ferencváros či rakúske kluby Sturm Graz, Rapid Viedeň a mnoho ďalších. Keď sa s nimi porovnáme, tak konštatujeme, že na mnohých úrovniach sa nám podarilo s nimi vyrovnať. Hovorím o štadióne, infraštruktúre, zázemí, hráčskom kádri. Máme kvalitných hráčov, je tu fantastický tréner, na všetkých týchto úrovniach sme sa im vyrovnali. Momentálne však vnímam za kľúčové, aby sme sa spoločne s fanúšikmi a ľuďmi, ktorí nás podporujú, rozhodli, akým smerom ísť ďalej. Všetci vidíme, že Európa napreduje a aké obrovské pokroky urobili Sparta či Slavia. Majú predaných viac ako 15-tisíc permanentiek, vypredané štadióny a obrovské príjmy práve z fanúšikov či predaju suvenírov. Ja vnímam, že toto kľúčová otázka na nadchádzajúcu sezónu, ktorú si musíme zodpovedať, že kde chceme, aby bol Slovan o rok, o dva a či sa chceme vyrovnať konkurencii. Bez vyššej podpory a angažovanosti fanúšikov, to už nepôjde. Samozrejme, ďakujem všetkým permanentkárom za ich podporu, ako aj všetkým, ktorí chodia na jednotlivé zápasy. Vážim si každého, kto nás podporuje," skonštatoval Kmotrík. Za kľúčový zdroj príjmu práve predaj permanentiek, ktorý je v súčasnosti v Slovane na úrovni 1600 predaných celosezónnych lístkov.

"Fanúšikovia a potenciál tu sú, žiaľ, nestačí, aby sme päť alebo šesťkrát do roka vypredali Tehelné pole a mohli si dovoliť investovať v prestupových oknách tak, ako Slavia alebo Sparta. Ak toto z dlhodobého alebo strednodobého pohľadu nezmeníme, tak nebudeme vedieť žiadnym spôsobom konkurovať a konkurencia sa bude vzďaľovať. My budeme uvažovať, čo ďalej. Budeme musieť uvažovať nad zmenou filozofie či smerovania klubu, keďže sa to nedá, ak na tom nezapracujeme," povedal Kmotrík.