Main Content

Róbert Mak bude debutovať za Slovan v Lige majstrov: Toto sú jeho slová

streda, 10. júl 2024 07:31 | Autor: TASR

Róbert Mak
Róbert Mak | zdroj: TASR

Slovenský futbalový šampión ŠK Slovan Bratislava začne novú sezónu už v stredu o 19.00 h domácim zápasom 1. predkola Ligy majstrov proti tímu FC Struga. Cieľom "belasých" je zvládnuť dvojzápas proti úradujúcemu majstrovi zo Severného Macedónska, no uvedomujú si, že úvod pohárovej Európy býva náročný.

Struga sa predstaví v úvodnej fáze LM iba druhýkrát vo svojej deväťročnej existencii. Premiérovo v nej štartovala vlani po zisku historického ligového titulu. Slovanisti sa presvedčili o náročnosti prvého predkola pred rokom, keď v úvodnom stretnutí iba remizovali na Tehelnom poli s luxemburským majstrom FC Swift Hesperange 1:1. Postup si zabezpečili na pôde súpera víťazstvom 2:0.

"Už sme zvyknutí, že v každej sezóne hráme hneď v úvode veľmi dôležité zápasy. V kabíne sme dobre nastavení, koncentrujeme sa na stredu. Spravíme všetko, čo bude potrebné na to, aby sme uspeli a vytvorili si dobrú pozíciu do odvety," povedal pre klubový web obranca Kenan Bajrič. Slovan zvládol prvé predkolo LM v uplynulých troch ročníkoch, no vždy po dramatickom priebehu. Pred troma rokmi prešli "belasí" cez írsky Shamrock Rovers po výsledkoch 2:0 doma a 1:2 vonku.

O rok neskôr vyradili gruzínske Dinamo Batumi (0:0 doma, 2:1 pp vonku) a pred rokom Swift. "Myslím si, že si z minulého roka môžeme niečo vziať, aby sme to tentoraz doma zvládli výsledkovo lepšie. Európske predkolá sú nevyspytateľné. Máte len dva zápasy, takže je dôležité vyvarovať sa chýb a byť stopercentní od prvej minúty úvodného duelu do poslednej sekundy odvety," vyjadril sa Bajrič. Struga sa v predošlom ročníku prepracovala v pohárovej Európe až do play off Európskej konferenčnej ligy (EKL). Na ceste do skupinovej fázy zastavil Macedóncov až islandský Breidablik.

Bajrič upozornil na herný štýl Balkáncov: "Súperovi hráči sa určite budú biť zo všetkých síl, majú to v mysli i srdci. Balkánska mentalita je jednoducho taká. Sú však aj dobrí na lopte. Nie je to ako pred desiatimi rokmi, keď kluby z menších krajín boli kvalitatívne slabšie. V dnešnom futbale je to okrem kvality do veľkej miery o behaní, nasadení či bojovnosti. Pre oboch je to prvý zápas v sezóne, a vieme, že prvé stretnutia bývajú zradné. Preto bude dôležitá naša koncentrácia a dôraz na detaily."

Súťažný debut si za Slovan odkrúti najväčšia ofenzívna posila Róbert Mak. So šestnástimi gólmi štvrtý najlepší strelec histórie slovenskej reprezentácie sa vrátil na Slovensko po dvadsiatich rokoch strávených v zahraničí. Tridsaťtriročného krídelníka čaká v stredu premiérový súťažný štart na Tehelnom poli v pozícii domáceho hráča na klubovej úrovni.

"Už sa neviem dočkať. Veľmi by som si prial, aby prišlo čo najviac ľudí. Viem, aká býva na Tehelnom poli atmosféra na európskych zápasoch, a verím, že aj teraz bude skvelá. Za každého fanúšika budeme radi. Nás všetkých, čiže Slovan, čaká veľmi dôležitý zápas," povedal Mak, ktorý v závere prípravy gólom zariadil víťazstvo Slovana nad FC Petržalka (1:0). Výkop stredajšieho zápasu je na programe o 19.00 h. Duel povedie rozhodkyňa Stephanie Frappartová z Francúzska. Odveta sa uskutoční o týždeň neskôr v stredu 17. júla o 17.00 h na pôde Strugy.