Main Content

Ružomberok v Európskej lige s netradičnou štatistikou: Kľúčom k postupu môžu byť štandardné situácie

piatok, 12. júl 2024 19:20 | Autor: TASR

MFK Ružomberok
MFK Ružomberok | zdroj: TASR

Futbalisti Ružomberka sa vo štvrtok postarali o prekvapivý výsledok v prvom predkole Európskej ligy, keď absolútne zaskočili kazašský Tobol Kostanaj. V súboji víťazov pohárov vyhrali na domácom ihrisku vysoko 5:2.

Až štyri góly "Ruže" padli po rohových kopoch a všetky vsietili obrancovia. V úvodných minútach sa tímy vzájomne spoznávali, no hostia premenili už prvú šancu. Využili nedôraznú domácu obranu a Igor Ivanovič bez problémov zakončil po spätnej prihrávke Islama Česnokova. Ružomberok zareagoval už o dve minúty - Jan Hladík zahrával roh a pred bránu nabehol z druhej vlny Šimon Gabriel.

Domáci preverili Stasa Pokativa viacerými strelami z diaľky a brankár mal problém udržať loptu pod kontrolou. Päť minút pred prestávkou opäť centroval Hladík, tentokrát z hry - našiel Alexandra Seleckého, ktorý poslal "ružu" do vedenia hlavou. Po vyrovnaní to vyzeralo na gól do šatne v podaní hostí, no v nadstavení skóroval po rohu Samuel Lavrinčík.

Ten zahrával aj štvrtý úspešný rohový kop, po ktorom upravil na konečných 5:2 druhým gólom v zápase Gabriel. "Bolo to dohodnuté tak, že zahráva ten, kto bude bližšie k rohu. Myslím si, že najdôležitejší bol gól do šatne na 3:2. Európu som ešte nehral, dnes to bolo prvé predkolo, vyhrali sme a som strašne rád. Chalani makali a výsledok hovorí za všetko," povedal po zápase Hladík. Pred stretnutím boli obavy ohľadom kondície a zohranosti domácich, keďže stáli proti klubu, ktorý hrá sezónu systémom jar-jeseň.

Domáci hrali naposledy 18. mája záverečný zápas Niké ligy na Tehelnom poli, kde podľahli majstrovskému Slovanu vysoko 1:5. "Možno to tak nevyzerá, ale nečakali sme, že Tobol bude mať až takú silu. Pripravovali sme sa na nich poctivo a hneď z prvej akcie nám dali gól. Na tejto úrovni musíme byť v takýchto situáciách maximálne pripravení. Som rád, ako sme zareagovali. Bol to pre nás prvý majstrovský zápas po dlhej dobe a aj keď sme všetko smerovali k dnešku, stále je pre nás dôležitá liga. Preto nám už dochádzala sila a strácali sme pohyb aj energiu. Výkon by mal byť kompaktnejší celý zápas a mali by sme si dlhšie držať tú výkonnosť," zhodnotil tréner Ondřej Smetana, ktorého tím čaká prvý ligový zápas 28. júla proti Banskej Bystrici.

Odveta 1. predkola EL je na programe 18. júla na pôde Tobolu a držiteľ Slovnaft Cupu má výbornú východiskovú pozíciu. "Ruža" by v prípade postupu dosiahla najlepší výsledok na európskej scéne od sezóny 2017/18, keď vypadla v 3. predkole EL s Evertonom po dvoch prehrách 0:1. V tejto sezóne by nastúpila proti atraktívnemu tureckému súperovi Trabzonsporu. Zdolaný zo zápasu s Tobolom bude hrať druhé predkolo Európskej konferenčnej ligy proti švajčiarskemu St. Gallen.