Main Content

EURO 2024: Čaká nás veľkolepé finále! Prvý triumf Angličanov alebo španielska rozprávka?

piatok, 12. júl 2024 19:25 | Autor: TASR

Lamine Yamal
Lamine Yamal | zdroj: TASR

Finálový zápas futbalových ME prinesie v nedeľu na Olympijskom štadióne v Berlíne (21.00 h) konfrontáciu gigantov Španielska a Anglicka. "La Furia Roja" čaká tretia finálová účasť za uplynulých päť kontinentálnych šampionátov, pričom obe predošlé premenili na zisk titulu majstrov Európy (2008, 2012).

Úradujúci vicemajster "Albion" je blízko k zisku prvej trofeje na veľkom turnaji od roku 1966, keď vyhral domáci svetový šampionát. Oba tímy odohrali v histórii 27 vzájomných stretnutí. Lepšiu bilanciu v nich majú Angličania, ktorí sa radovali z víťazstva 13-krát, v štyroch dueloch sa zrodila remíza a 10-krát uspeli Španieli. Naposledy sa na veľkom turnaji stretli vo štvrťfinále ME v roku 1996. Terajší kouč Anglicka Gareth Southgate si pamätá duel ešte v pozícii hráča, jeho tím vtedy postúpil do semifinále. (0:0, 4:2 v rozstrele z 11 m).

Španieli ani Angličania zatiaľ v Nemecku ani raz neprehrali. Mužstvo z juhozápadu Európy kráča turnajom suverénne, napriek tomu, že vo štvrťfinále čelilo nabudeným domácim Nemcom (2:1 pp) a v semifinále sa stretlo so silným Francúzskom (2:1). Španieli sa opierajú o výborné výkony mladíka Lamineho Yamala, ktorý sa vďaka gólu do siete "Les Bleus" stal najmladším hráčom s presným zásahom na ME a spolu s trojgólovým spoluhráčom Danim Olmom či stredopoliarom Rodrim, figuruje v úzkom okruhu ašpirantov na cenu pre najlepšieho hráča turnaja.

Španielsky kouč Konrad de la Fuente verí, že jeho mužstvo bude aj vo finále kontrolovať zápas a nadviaže hrou na predošlé stretnutia. "Cítime sa šťastní a vzrušení. Budeme čeliť súperovi veľkého významu so skvelými hráčmi a čaká nás veľkolepá šou. Oba tímy majú úplne odlišné štýly. Angličania majú psychický odolný tím s hráčmi, ktorí radi hľadajú priestory a nabiehajú do nich. My sa pokúsime presadiť našu hru, ktorá spočíva v držaní lopty. Vo finále je iba málo priestoru na chyby," povedal De la Fuente pre eurosport.com. Španielom sa do zostavy vrátia po kartových trestoch obrancovia Dani Carvajal aj Robin Le Normand.

Otázne je, či bude k dispozícii Jesus Navas, ktorý proti Francúzsku nahradil na pravej obrane Carvajala, no duel nedohral pre zranenie. Zdravotné problémy by nemali trápiť kapitána Alvara Moratu, ktorému do kolena vrazil ochrankár počas osláv postupu do finále. Na adresu Angličanov sa vzniesla obrovská kritika po skupinovej fáze, v ktorej topfavorit predviedol iba sterilnú ofenzívu, na ktorú sa vedel súper pripraviť. Dlho sa to darilo už v osemfinále Slovákom, ktorí viedli 1:0, no v záverečných sekundách sa blysol efektnými nožničkami po rohovom kope Jude Bellingham a naštartoval anglickú cestu do finále.

Vo štvrťfinále bolo Southgatovo mužstvo blízko k vypadnutiu so Švajčiarskom, no duel znovu poslal do predĺženia v 80. minúte Bukayo Saka a rozhodnúť musel až rozstrel z bieleho bodu, v ktorom sa presadili všetci piati strelci Anglicka. Svoj najlepší výkon na turnaji si "tri levy" pošetrili až na semifinále proti Holandsku (2:1), avšak ani tam sa nevyhli komplikáciám.

Jednou z nich bol rýchly inkasovaný gól z kopačky Xaviho Simonsa. Krátko po štvrťhodine však vyrovnal z pokutového kopu kapitán Harry Kane a Angličanov opäť spasil neskorý gól v nadstavenom čase. Southgate dal prvýkrát vo vyraďovačke dôveru Olliemu Watkinsovi a útočníkovi Aston Villy stačili štyri dotyky s loptou na to, aby strelou k žrdi poslal Angličanov do finále. Napriek tomu, že hráči "Albionu" boli na prijateľnejšej strane pavúka, dve predĺženia im ubrali značnú časť síl, z čoho môžu ťažiť Španieli.

"Majú o deň voľna viac a v posledných troch finále to bolo dosť podstatné, takže musíme správne zregenerovať. Po taktickej stránke budeme musieť byť perfektní, pretože sú veľmi dobrí, ale moji hráči ukázali súdržnosť a tímového ducha," povedal anglický kormidelník pre The Guardian. Pred finále určil aj pozície oboch tímov: "Španieli sú právom favoritmi za to, čo na tomto turnaji dokázali. Sú najlepší tím doterajšieho priebehu a my im budeme musieť najprv zobrať loptu."