Main Content

WIMBLEDON: Carlos Alcaraz vo finále absolútne vygumoval Djokoviča. Toto španielsky šampión povedal

nedeľa, 14. júl 2024 20:13 | Autor: TASR

Carlos Alcaraz
Carlos Alcaraz | zdroj: TASR

Španielsky tenista Carlos Alcaraz obhájil titul v mužskej dvojhre na grandslamovom Wimbledone. V repríze vlaňajšieho finále zdolal v pozícii turnajovej trojky druhého nasadeného Srba Novaka Djokoviča 6:2, 6:2, 7:6 (4).

Španiel získal na tráve All England Clubu celkovo štvrtý titul z podujatí veľkej štvorky. V júni triumfoval na antukovom Roland Garros, v septembri 2022 nenašiel premožiteľa na US Open. V nedeľu sa stal šiestym hráčom v histórii, ktorý v tom istom roku zvíťazil vo Wimbledone i na Roland Garros. V minulosti sa to podarilo Djokovičovi, Španielovi Rafaelovi Nadalovi, Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, Švédovi Björnovi Borgovi a Austrálčanovi Rodovi Laverovi. Z Londýna si odnáša prémiu 2,7 milióna libier.

Djokovič nevyužil šancu na zisk ôsmeho wimbledonského titulu, ktorým by vyrovnal rekordný zápis Federera. V júni sa podrobil operácii kolena a dlho nebolo isté, či sa vôbec bude môcť zúčastniť na treťom grandslamovom turnaji roka. Tesne pred žrebom potvrdil svoj štart a napokon dokráčal až do finále, v ňom však nestačil na disponovaného súpera. Vlani prehral s Alcarazom až po päťsetovom boji. Úvodný gem nedeľňajšieho finálového duelu trval 13 minút. Alcaraz v ňom predviedol viacero úspešných obhodení a napokon premenil piaty brejkbal. V piatej hre po dvojchybe Djokoviča opäť zobral Srbovi podanie a v prvom sete si vybudoval rozhodujúci náskok 4:1.

Španiel vďaka razantným úderom dominoval vo výmenách a robil oveľa menej nevynútených chýb ako Djokovič, ktorý často kazil na sieti. Aj na začiatku druhého dejstva sa Alcarazovi podaril rýchly brejk. Španiel ťažil z výborného pohybu po dvorci, umne menil rytmus hry. V siedmom geme po štvrtý raz v zápase prelomil Djokovičovo podanie a aj druhé dejstvo sa stalo jeho korisťou. Srbovi nevychádzalo podľa predstáv prvé podania a za Alcarazom zaostával aj na returne. V úvode tretieho setu si Djokovič podržal servis a v druhom geme viedol pri podaní Alcaraza 30:0. Španiel si však podržal servis a v ďalšej hre mal k dispozícii tri brejkbaly. Djokovič ich odvrátil, no za stavu 4:4 prišiel o podanie a Alcaraz išiel podávať na víťazstvo v zápase.

Za stavu 40:0 však nepremenil tri mečbaly a o osude setu napokon rozhodol tajbrejk. V ňom premenil Alcaraz za stavu 6:4 štvrtý mečbal a vyrovnal vzájomnú bilanciu s Djokovičom na 3:3. V grandslamových finále je zatiaľ stopercentný. Alacaraz mal z úspešnej obhajoby titulu veľkú radosť. "Keď som mal 11 rokov, dúfal som, že raz vyhrám Wimbledon. Teraz sa mi podarilo obhájiť titul, splnil sa mi sen. Je to úžasný pocit držať v rukách túto nádhernú trofej. Pre mňa je wimbledonský center najkrajší kurt na svete. Aj pri troch mečbaloch v treťom sete som vedel, že ešte nič nemám v suchu. Novak je neuveriteľný bojovník, ktorý dokáže otočiť aj stratený zápas. Dôležité je, že som si zachoval chladnú hlavu a v tajbrejku som opäť zahral veľmi dobre, dokázal som sa rýchlo zmobilizovať. Veril som, že môžem vyhrať v tom istom roku Roland Garros i Wimbledon. Je skvelé byť v takej elitnej spoločnosti hráčov, akými sú Novak, Rafa, Roger, Björn, či Rod. Už sa teším na večerné finále futbalových ME medzi Španielskom a Anglickom. Určite si ho niekde pozriem spolu s členmi môjho tímu. Dnes som si to odpracoval na kurte a večer si vychutnám futbal. Novakovi chcem poblahoželať k skvelému turnaju. Dokázal si sa dať pár týždňov po operácii dokopy a na tráve si bol neuveriteľne rýchly. Veľká vďaka patrí môjmu tímu a rodine a všetkým, ktorí ma podporujú."

Djokovič priznal, že Španiel zvíťazil zaslúžene. "Dnes to očividne nebol výsledok, ktorý som si želal. V prvých dvoch setoch som nehral dobre, ale chcel by som vystrúhať poklonu Carlosovi, ktorý bol veľmi rozpálený a vyhral zaslúžene. V treťom sete sa mi podarilo odvrátiť pár mečbalov a predĺžiť zápas, ale Carlos bol dnes lepší. Blahoželám celému jeho tímu, rodine a trénerovi Juanovi Carlosovi Ferrerovi, odvádzate skvelú prácu. Myl by som byť hrdý na to, že od roku 2018 som bol vo Wimbledone vždy vo finále. Mal som opäť možnosť bojovať o titul na centri, je to požehnanie. Ďakujem za podporu mojej manželke, milujem ťa. Ďakujem aj mojim deťom, že sa usmievajú, vďaka vám sa usmievam aj ja. Neviem, či budem mať dosť silné nervy, aby som raz trénoval môjho syna."