Main Content

Argentína vyhrala Copa América! Messi prepísal rekord a získal 45. trofej v kariéru

pondelok, 15. júl 2024 08:23 | Autor: TASR

Argentína
Argentína | zdroj: TASR

Futbalisti Argentíny získali rekordný šestnásty titul Copa America, čím sa osamostatnili na čele historického rebríčka pred Uruguajom. Vo finále v Miami zdolali Kolumbiu 1:0 po predĺžení gólom Lautara Martineza zo 112. minúty a obhájili trofej z roku 2021.

Zápas sa začal s viac ako hodinovým oneskorením pre tlačenicu divákov, ktorí sa pokúšali dostať na štadión bez vstupeniek. Duel nedohral pre zranenie členka kapitán "Albicelestes" Lionel Messi, ktorý opustil ihrisko v 66. minúte. Martinez získal s piatimi gólmi cenu pre najlepšieho strelca turnaja. Rozhodujúci moment prišiel šesť minút po jeho príchode na ihrisko, keď po finálnej prihrávke ďalšieho striedajúceho "žolíka" Giovaniho Lo Celsa využil dieru v defenzíve Kolumbie.

Úvodný výkop prebehol až o 80 minút neskôr, keďže chaos pred štadiónom zasiahol aj priaznivcov s platnými vstupenkami. Priamo zo šatne odišiel argentínsky stredopoliar Alexis Mac Allister, ktorý sa dozvedel informáciu, že na štadión sa nevedia dostať jeho rodinní príslušníci. Kolumbijčania v tretej finálovej účasti zaznamenali druhú prehru. Triumfovať dokázali iba na domácom turnaji v roku 2001.

Finále Copa America /Hard Rock Stadium, Miami/:

Argentína - Kolumbia 1:0 po predĺžení (1:0, 0:0)

Gól: 112. La. Martinez. Rozhodovali: Claus - Pires, Correa (všetci Braz.), ŽK: Mac Allister, Lo Celso - Cordoba, Borja, 65.300 divákov.

Argentína: E. Martinez - Montiel (72. Molina), Romero, Li. Martinez, Tagliafico - Di Maria (116. Otamendi), de Paul, E. Fernandez (96. Lo Celso), Mac Allister (96. Paredes) - Messi (66. Gonzalez), Alvarez (96. La. Martinez)

Kolumbia: Vargas - S. Arias, Sanchez, Cuesta, Mojica - Rios (89. Castano), Lerma (106. Uribe) - J. Arias (106. Carrascal), Rodriguez (91. Quintero), Diaz (106. Borja) - Cordoba (89. Borre)

Argentínčania nastúpili do zápasu bez zmeny v zostave oproti semifinále s Kanadou (2:0). V základnej jedenástke Kolumbie nastala iba vynútená zmena, keďže pre kartový trest nemohol nastúpiť na pravom kraji obrany Munoz a nahradil ho Santiago Arias. Do prvej veľkej príležitosti sa dostali v siedmej minúty Kolumbijčania. Jhon Arias sklepol loptu na Cordobu a jeho strela mierila do žrde. "Los Cafeteros" mali v úvodnej štvrťhodine ešte jednu šancu, keď sa k hlavičkovému zakončeniu dostal Cuesta, ale lopta skončila priamo v náručí brankára Martineza. Na opačnej strane zafungovala v 20. minúte spolupráca Di Mariu s Messim, ale zakončenie argentínskeho kapitána zastavil prebiehajúci Alvarez.

Po polhodine hry sa odhodlal k ďalekonosnej strele Lerma a jeho pokus vytlačil Martinez na roh. V 36. minúte vystrašil priaznivcov "Albicelestes" ich kapitán Messi. Po centri smerom do šestnástky ho dohral Santiago Arias a hviezdny útočník si po zlom dostupení držal pravý členok. Práve Arias mohol poslať svoj tím do vedenia krátko po zmene strán, ale jeho volej preletel tesne popri žrdi. Kolumbijčania boli aj naďalej nebezpeční, najmä zo štandardných situácií.

V 55. minúte po rohovom kope hlavičkoval v malom vápne Sanchez, ale loptu poslal nad brvno. Na opačnej strane bol aktívny Di Maria a po jeho strele pravou nohou musel zasahovať Vargas. Finále sa po hodine hry skončilo pre Messiho, ktorý sa pri snahe odobrať loptu protihráčovi pošmykol a so slzami v očiach opustil trávnik. Zdravotné problémy vyradili o päť minút neskôr aj Montiela a tréner Scaloni musel druhýkrát v zápase vynútene striedať. V 76. minúte sa radovali Argentínčania, keď loptu poslal do siete striedajúci Gonzalez, ale situácii predchádzalo ofsajdové postavenie Tagliafica. Ten istý hráč mal veľkú šancu aj v nadstavenom čase, keď zakončoval po rohovom kope, no zo sľubnej pozície zahodil šancu stať sa hrdinom a finále dospelo do predĺženia.

Tutovku mal opäť na kopačke v 95. minúte Gonzalez po spätnej prihrávke de Paula a na bránkovej čiare sa blysol skvelým zákrokom Vargas. Do hry zakrátko prišiel aj najlepší strelec turnaja Lautaro Martinez a spolu s ním dvojica Paredes a Lo Celso. Práve Martinez využil v 112. minúte dieru v kolumbijskej defenzíve a strelou ponad hlavu Vargasa rozhodol o obhajobe titulu svojho tímu.

Hlasy po stretnutí /zdroj: AFP, Reuters/:

Angel Di Maria, stredopoliar Argentíny: "Sníval som, že si zahrám finále, budem v ňom triumfovať a takto ukončím reprezentačnú kariéru. Sú to úžasné pocity, som veľmi vďačný tejto generácii. Umožnila mi dosiahnuť všetko, po čom som túžil. Nedá sa skončiť za lepších okolností."

Davinson Sanchez, obranca Kolumbie: "Bolí to. Počas celého turnaja sme tuho bojovali. Cítim, že sme si zaslúžili viac. Odchádzame s prázdnymi rukami, ale dostaneme sa cez to."