Main Content

WIMBLEDON: Slovensko má juniorský triumf! Fantastická Jamrichová potvrdila svoju kvalitu

pondelok, 15. júl 2024 08:45 | Autor: TASR

Wimbledon
Wimbledon | zdroj: © TASR

Slovenská tenistka Renáta Jamrichová triumfovala vo dvojhre junioriek na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V nedeľňajšom finále zvíťazila v pozícii nasadenej jednotky nad trojkou "pavúka" Austrálčankou Emerson Jonesovou 6:3, 6:4.

Na tráve All England Clubu získala štvrtý grandslamový titul v kariére. V júni nenašli s Češkou Terezou Valentovou premožiteľky v juniorskej štvorhre na Roland Garros. V januári vyhrala na Australian Open juniorského singla a vlani debla spoločne s Taliankou Federicou Urgesiovou. Jamrichová je druhou slovenskou wimbledonskou šampiónkou v ére samostatnosti po Daniele Hantuchovej, ktorá v roku 2001 uspela v miešanej štvorhre spolu s Čechom Leošom Friedlom.

Doposiaľ žiadnemu slovenskému tenistovi sa nepodarilo vybojovať dva grandslamové tituly v juniorskej dvojhre. Jednu trofej majú na konte Tereza Mihalíková (Australian Open 2015), Kristína Kučová (US Open 2007) a Martin Kližan (Roland Garros 2006). Pre 17-ročnú Jamrichovú bol tohtoročný Wimbledon posledným grandslamovým turnajom, na ktorom štartovala v juniorskej kategórii.

"Som teraz veľmi šťastná a vďačná, že môžem mať spomienku na to, že som tu hrala svoj posledný juniorský turnaj v takej krásnej atmosfére na tomto úžasnom kurte a proti Emerson. Bol to jeden z najlepších juniorských zápasov, aké som kedy odohrala. Podľa mňa to bol lepší tenis, ako sme hrali v Austrálii. Myslím si, že sa každým dňom zlepšujem ako človek na kurte aj mimo neho. Práve to je podľa mňa dôležité," uviedla Slovenka podľa oficiálnej stránky wimbledon.com.

Jamrichovej skvele vyšiel úvod finálového zápasu, keď v druhom geme prelomila Jonesovej podanie a po potvrdení brejku si v prvom sete vybudovala rozhodujúci náskok 3:0. Zverenka trénera Jána Matúša opäť potvrdzovala, že tráva jej hre sedí. Na začiatku druhého dejstva síce prehrávala 1:3, no v ďalších minútach vyrovnala na 3:3 a v koncovke slávila úspech. Za stavu 4:4 zobrala Jonesovej servis a v desiatom geme premenila hneď prvý mečbal. Vo Wimbledone nadviazala na finálový triumf nad Jonesovou z Australian Open, pričom v priebehu celého turnaja nestratila ani jediný set. Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška vysoko vyzdvihol úspech Jamrichovej.

"Renátka podávala hlavne v závere turnaja skvelé výkony, dnešné finále malo výbornú úroveň. Potvrdila, že je obrovský prísľub svetového tenisu. Ako prvá Slovenka v histórii dokázala vyhrať dvojhru vo Wimbledone, čo je fantázia. Renátke i jej trénerovi Jánovi Matúšovi tento titul veľmi želám," uviedol pre TASR Moška.