Main Content

Zaslúžený triumf Argentíny na Copa América: Toto povedali tréner Scaloni či lúčiaci sa Di Maria

pondelok, 15. júl 2024 09:24 | Autor: TASR

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Futbalisti Argentíny získali rekordný šestnásty titul Copa America, čím sa osamostatnili na čele historického rebríčka pred Uruguajom.

Vo finále v Miami zdolali Kolumbiu 1:0 po predĺžení gólom Lautara Martineza zo 112. minúty a obhájili trofej z roku 2021. Zápas sa začal s viac ako hodinovým oneskorením pre tlačenicu divákov, ktorí sa pokúšali dostať na štadión bez vstupeniek. Duel nedohral pre zranenie členka kapitán "Albicelestes" Lionel Messi, ktorý opustil ihrisko v 66. minúte.

Martinez získal s piatimi gólmi cenu pre najlepšieho strelca turnaja. Rozhodujúci moment prišiel šesť minút po jeho príchode na ihrisko, keď po finálnej prihrávke ďalšieho striedajúceho "žolíka" Giovaniho Lo Celsa využil dieru v defenzíve Kolumbie. Úvodný výkop prebehol až o 80 minút neskôr, keďže chaos pred štadiónom zasiahol aj priaznivcov s platnými vstupenkami. Priamo zo šatne odišiel argentínsky stredopoliar Alexis Mac Allister, ktorý sa dozvedel informáciu, že na štadión sa nevedia dostať jeho rodinní príslušníci. Kolumbijčania v tretej finálovej účasti zaznamenali druhú prehru. Triumfovať dokázali iba na domácom turnaji v roku 2001.

Hlasy po stretnutí /zdroj: AFP, Reuters/:

Lionel Scaloni, tréner Argentíny: "Tento tím neprestáva udivovať. Dokázal zvládnuť zložité chvíle proti veľmi náročnému protivníkovi, keď nemal dobrý prvý polčas. V druhom polčase sme sa zlepšili a zaslúžili si zvíťaziť. V extra čase dokáže toto mužstvo ukázať vždy niečo extra. Som veľmi vďační hráčom, že dokázali zo seba dostať všetko."

Nestor Lorenzo, argentínsky tréner Kolumbie: "Argentína prechádza pozoruhodným procesom. Už to nie je úspešná séria, ale éra. Nie je to náhoda, pred touto érou dvakrát neuspeli vo finále Copa America a raz vo finále MS. My sme iba na začiatku. Veríme, že sa dostaneme do finále opäť a tentokrát sa kvalifikujeme na svetový šampionát."

Angel Di Maria, stredopoliar Argentíny: "Sníval som, že si zahrám finále, budem v ňom triumfovať a takto ukončím reprezentačnú kariéru. Sú to úžasné pocity, som veľmi vďačný tejto generácii. Umožnila mi dosiahnuť všetko, po čom som túžil. Nedá sa skončiť za lepších okolností." Davinson Sanchez, obranca Kolumbie: "Bolí to. Počas celého turnaja sme tuho bojovali. Cítim, že sme si zaslúžili viac. Odchádzame s prázdnymi rukami, ale dostaneme sa cez to."