Main Content

Southgate odchádza, je čas na zmenu: Čo mu odkázali Princ a generálny riaditeľ FA?

utorok, 16. júl 2024 19:59 | Autor: TASR

Gareth Southgate
Gareth Southgate | zdroj: TASR

Gareth Southgate nebude pokračovať na lavičke anglickej futbalovej reprezentácie. Vo funkcii sa rozhodol skončiť po finále ME, v ktorom Anglicko prehralo so Španielskom 1:2.

Informáciu o jeho konci priniesla Anglická futbalová asociácia (FA). Southgate dostal po prehranom finále otázku o svojej budúcnosti v reprezentačnom tíme, keďže mu koncom roka vyprší zmluva. Uviedol k nej, že ide o tému, ktorej sa nechce venovať tak krátko po prehratom finále. Už o dva dni neskôr však oznámil svoje rozhodnutie skončiť.

"Je čas na zmenu a novú kapitolu. Nedeľné finále proti Španielsku v Berlíne bol môj posledný zápas vo funkcii trénera Anglicka," uviedol Southgate, ktorému sa poďakoval za služby a vzdal hold na sociálnej sieti princ William.

"Ďakujem ti za preukázanie pokory, súcitu a skutočného vodcovstva pod najintenzívnejším tlakom. Mal by si byť neuveriteľne hrdý na to, čo si dosiahol," uviedol následník britského trónu na adresu Southgatea. Päťdesiattriročný bývalý reprezentačný obranca koučoval Anglicko od roku 2016. Albion doviedol do finále aj na predošlých ME 2020, vtedy boli nad jeho sily Taliani.

V sezóne 2018/2019 obsadil s národným tímom 3. miesto na finálovom turnaji Ligy národov. Generálny riaditeľ FA Mark Bullingham nenaznačil, kto bude nástupcom Southgatea. Povedal, že rozhodnutie by sa nemalo unáhliť. Najbližší zápas odohrá "Albion" proti Írsku v Lige národov (7. septembra). "Proces menovania Garethovho nástupcu je v plnom prúde a naším cieľom je, aby bol nový tréner potvrdený čo najskôr. V prípade potreby máme pripravené dočasné riešenie," poznamenal Bullingham.