Main Content

Enzo Fernandez tvrdí, že nie je rasista: Za svoje správanie sa ospravedlnil, spoluhráči ho prestali sledovať na IG

streda, 17. júl 2024 21:08 | Autor: TASR

Enzo Fernandez
Enzo Fernandez | zdroj: TASR

Argentínsky futbalista Enzo Fernandez sa ospravedlnil za spievanie rasistického chorálu. Pieseň obsahovala homofóbne nadávky na adresu francúzskeho národného tímu.

Na svojom instagramovom účte zverejnil video, na ktorom sa niekoľko spoluhráčov pripojilo ku skandovaniu, keď v tímovom autobuse oslavovali nedeľňajšie víťazstvo vo finále Copa America nad Kolumbiou. Francúzska futbalová federácia (FFF) medzičasom uviedla, že podá právnu sťažnosť na tento chorál a označila ho za protikladný voči "hodnotám športu a ľudským právam."

Klub Chelsea Londýn, v ktorom Fernandez pôsobí, uviedol, že všetky formy diskriminačného správania považuje za neprijateľné a začala interné disciplinárne konanie. "Chcem sa úprimne ospravedlniť za video zverejnené na mojom instagramovom kanáli počas osláv národného tímu. Tá pieseň obsahuje urážlivé výrazy a pre tieto slová neexistuje absolútne žiadne ospravedlnenie. Stojím proti diskriminácii vo všetkých jej formách a ospravedlňujem sa za to, že som sa dostal do eufórie z našich osláv Copa America. To video a použité slová neodrážajú moju vieru ani charakter," poznamenal Fernandez.

FFF sa ostro ohradila voči videu a chorálu v ňom: "Prezident FFF Phillipe Diallo čo najdôraznejšie odsudzuje neprijateľné rasistické a diskriminačné poznámky, ktoré boli namierené proti hráčom francúzskeho tímu vo forme chorálu, ktorý spievali hráči a priaznivci argentínskeho tímu po víťazstve na Copa America vo videu na sociálnych médiách. Prezident FFF sa rozhodol priamo odvolať svojmu argentínskemu kolegovi a FIFA a podať právnu sťažnosť za rasovo urážlivé a diskriminačné poznámky," uviedla FFF v oficiálnom vyhlásení. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) avizovala vyšetrenie incidentu a odsúdila akúkoľvek formu diskriminácie zo strany kohokoľvek vrátane hráčov, fanúšikov a funkcionárov.