Main Content

DAC Dunajská Streda pred novou sezónou: Ambície sú doma aj v zahraničí

pondelok, 22. júl 2024 19:05 | Autor: TASR

DAC Dunajská Streda
DAC Dunajská Streda | zdroj: DAC Dunajská Streda

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda chcú odštartovať novú sezónu lepšie ako vlani a vykročiť do nej úspešne na domácej pôde i v zahraničí. Začnú ju zápasom 1. predkola Európskej konferenčnej ligy v Azerbajdžane proti FK Zira Baku.

Káder neprešiel veľkými zmenami. "Vrátim sa do mája tohto roka, keď sme úspešne ukončili nadstavbu predchádzajúcej sezóny. Predĺžili sme spoluprácu s trénerom a jeho štábom a za cieľ sme si dali udržať káder pokope. Podarilo sa dohodnúť s Ferencvárosom ohľadom Redzica, nebolo to ľahké. Z ETO Győr prišiel mladý Tuboly, ktorý v minulej sezóne hral aj v Debrecíne. Pripomína nám Vitálisa. Z akadémie sme ponúkli zmluvu 15-ročnému Leventemu Bőszemu, ktorý je veľmi talentovaný a pripravuje sa s A-mužstvom. Prišli aj skúsenejší hráči. Do stredu poľa Mahmudu Bajo z Podbrezovej, ktorý je mladý, ale z našej ligy už má skúsenosti. Ján Bernát pôsobil v minulej sezóne v Trnave, predtým aj v Žiline. S Westerlo postúpil do prvej ligy, ale potom prišlo zranenie. Je to hráč pre našu filozofiu. Podarilo sa priniesť aj Ladislava Almásiho, ktorý má zaujímavú charakteristiku, a je to hráč z našej akadémie. K prestupom však treba dodať, že ešte je len 22. júla, veľa vecí ešte môže prísť. Čo sa týka najbližších týždňov, čaká nás veľa cestovania. V stredu cestujeme do Baku na prvý zápas Konferenčnej ligy. Ponúkli sme miesto aj pre našich fanúšikov, aby cestovali s nami, zatiaľ sa nám prihlásilo 30 priaznivcov. Je to dlhá cesta, lebo letíme do Baku a po zápase z Baku do Košíc. Atmosféra v mužstve je dobrá, veríme, že sa to prejaví aj v zápasoch. V minulej sezóne sme nemali dobrý štart, preto je prvý týždeň veľmi dôležitý," zhodnotil zmeny v kádri výkonný riaditeľ klubu Jan van Daele.

DAC absolvoval prípravu v domácich podmienkach a odohral štyri prípravné stretnutia. Po remíze s Austriou Viedeň a po prehre s českým Výškovom prišli výhry nad ETO Győr a chorvátskym Osijekom. "Máme za sebou úspešnú prípravu. Vytvorila sa skupina, ktorá sa nebojí práce. Sám viem, aké náročné je každý deň dvakrát trénovať. Všetci hráči išli naplno. Sme v poslednej fáze prípravy, hráči ukázali silu a odhodlanie. Je to jedna z najlepších príprav, aké máme za sebou. Mali sme menšie zranenia, ale vyrovnali sme sa s tým. Prípravu môžem hodnotiť pozitívne. Hráči pochopili naše hodnoty a ukázali to aj v zápasoch. Čo sme si naplánovali, to sme aj urobili," povedal tréner Xisco Muňoz, ktorý okrajovo zhodnotil aj niektorých nových hráčov: "Príchodom Almásiho sme získali nové možnosti. Doniesol niečo nové, čo nám v minulej sezóne chýbalo. Je nebezpečný v šestnástke, má potenciál, aby dával veľa gólov. S jeho prístupom sme veľmi spokojní. Ján Bernát môže mužstvu dať niečo nové, skvelou prihrávkou, rytmom hry. Bude potrebovať určitý čas, aby sme z neho dostali jeho potenciál. Noví hráči sú pre našu súťaž výborní, ale budú potrebovať čas, aby sa stotožnili s našimi úlohami."

Zaujímavým hráčom je Mahmudu Bajo, ktorý prišiel z Podbrezovej za nešpecifikované odstupné. "Rozhovory sme začali už koncom minulej sezóny. Hovoril som s jeho agentom a v podstate Bajo tvrdil, že chce prísť do Dunajskej Stredy. Videl Schäfera a Krstoviča, že sme dokázali mladých posunúť do lepších líg. Investovali sme doňho prostriedky, ale časom sa to vráti. Rokovania s Podbrezovou boli náročné, túžili ho predať do zahraničia, aj preto asi boli trochu sklamaní, ale férovo sme sa dohodli. Z pohľadu hráča bol logický krok prísť do DAC," komentoval prestup van Daele.

Kabína je pripravená na novú sezónu a hráči nechcú zažiť podobný začiatok ako pred rokom, keď v prvom kole EKL vypadli s gruzínskym Dila Gori. "Ako povedal tréner, bola to dobrá príprava, aj z pohľadu hráčskej kabíny to hodnotím pozitívne. Atmosféra je dobrá, k čomu prispel záver minulej sezóny. Ideme dobrým smerom, treba v tom pokračovať. Sme pripravení vyvarovať sa chybám, aké sme robili na začiatku minulej sezóny," dodal kapitán Yhoan Andzouana. DAC odohrá prvý zápas EKL vo štvrtok v Baku na pôde Zila FC.