Main Content

AKTUÁLNE: Slovan má problémy. Je v hre koniec v Extralige?

štvrtok, 25. júl 2024 12:45 | Autor: Redakcia Sport7.sk

HC Slovan Bratislava
HC Slovan Bratislava | zdroj: YouTube

Popredný slovenský hokejový klub HC Slovan sa nachádza v neľahkej situácii. Vedenie Belasých včera informovalo o finančných problémy.

Klub vydal oficiálne stanovisko na svojom klubovom webe. Prečítajte si vyhlásenie klub v neupravovanom znení:

V programe prípravných zápasov HC SLOVAN Bratislava pred začiatkom sezóny 2024/25 budú s najväčšou pravdepodobnosťou musieť nastať zmeny.

Domáce zápasy proti českým extraligistom Kometa Brno a HC Olomouc, ktoré boli plánované na prvú polovicu augusta, sa pravdepodobne odohrajú v iných slovenských mestách na západnom Slovensku.

Väčšinová akcionárka klubu pani Elena Hrubá zabezpečila bezproblémové financovanie klubu, ako aj tvorbu kádra A mužstva pre novú sezónu 2024/25 v rozsahu svojho 57 %-ného podielu. Keďže však menšinoví akcionári páni Pavol Hofstädter a Eduard Jánošík sa na spolufinancovaní klubu vo výške svojho 43 %-ného podielu doteraz nepodieľali, klubu postupne vznikli záväzky, vrátane toho za užívanie zimného štadióna. 

V ostatných týždňoch prebiehali medzi zástupcami väčšinového akcionára HC SLOVAN Bratislava a Správou telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislavy (STaRZ), ktorá je správcom Zimného štadióna Ondreja Nepelu, rokovania o podmienkach úhrady sumy za užívanie zimného štadióna družstvami HC SLOVAN a HC SLOVAN mládež o.z. v sezóne 2023/24 v celkovej výške 488 tisíc eur, ktorá vznikla nielen činnosťou klubu, ale v nemalej miere činnosťou HC SLOVAN mládež o.z.

K podmienkam a časovému plánu úhrady tejto pohľadávky rokovali v uplynulých dňoch riaditeľ STaRZ Ladislav Križan a členka predstavenstva HC SLOVAN Bratislava a.s. Mária Henselová so svojimi právnymi tímami. STaRZ podmieňuje prístup jednotlivých družstiev HC SLOVAN k využívaniu zimného štadióna dohodou o splatení pohľadávky. Slovan navrhol okamžitú úhradu väčšej časti dlžnej sumy vo výške cca 300 tisíc eur, pričom zvyšné finančné prostriedky by uhradil zo svojich obchodných a marketingových príjmov do začiatku sezóny. V rámci navrhovanej úhrady mali byť záväzky za občianske združenie HC SLOVAN mládež uhradené v plnej výške. STaRZ trval na neprijateľných podmienkach, ktorými podmieňuje začiatok prípravy ľadu na všetkých troch ľadových plochách zimného štadióna vrátane hlavnej plochy.

Absencia dohody medzi klubom a správcom zimného štadióna nateraz komplikuje začiatok spoločnej prípravy A mužstva, ako aj detských a mládežníckych družstiev HC SLOVAN na novú sezónu v domácich podmienkach. Taktiež znemožňuje odohratie minimálne prvých dvoch plánovaných prípravných zápasov na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu proti Komete Brno (8.8.) a HC Olomouc (13.8.). 

Aktuálna situácia komplikuje aj začiatok predaja sezónnych vstupeniek 2024/25 a zápasových vstupeniek na sériu prípravných zápasov, ktorý môže byť spustený až po vyriešení tohto problému. O ďalšom riešení vzniknutej situácie bude klub fanúšikov priebežne informovať.

Všetky ostatné úlohy a záležitosti spojené s prípravou klubu na novú sezónu sú nateraz zo strany väčšinovej akcionárky klubu zabezpečené, pričom naďalej pokračujú procesy, ktorých cieľom je predaj klubu novému strategickému partnerovi za podmienky zachovania riadneho fungovania klubu a občianskeho združenia HC SLOVAN mládež, ktorú považuje majoritná akcionárka za rozhodujúcu.