Main Content

Tréner Podkonický o KHL, hráči z Ruska chcú reprezentovať na MS

štvrtok, 25. júl 2024 12:48 | Autor: Róbert Kalnický

Craig Ramsay a jeho asistent Andrej Podkonický
Craig Ramsay a jeho asistent Andrej Podkonický | zdroj: TASR

Slovenský hokejový tréner Andrej Podkonický pôsobil počas uplynulého ročníka na lavičke ruského Avangardu Omsk. Podľa posledných správ by v tíme mal aj pokračovať.

V rozhovore pre Nový Čas okomentoval svoj odchod do krajiny, ktorá vedie vojnu na Ukrajine:"Každý má na to, čo sa deje, iný názor, šport sa spája s politikou a bez nej by šport prakticky neexistoval. Nebolo to ľahké rozhodovanie. Bral som do úvahy aj moje pôsobenie v reprezentácii a vedel som, že hneď ako tam pôjdem, pri národnom tíme budem musieť skončiť. A pritom práve reprezentácia mi najviac pomohla v tom, že som sa do Omska dostal. Sadol som si s Miroslavom Šatanom a Craigom Ramsaym a prebral som s nimi túto ponuku. Najmä s Craigom som o tom dlho a otvorene hovoril. Bolo mu ľúto, že ho opúšťa asistent, s ktorým dlhodobo spolupracoval, ktorému dôveroval a bol s ním v reprezentácii prakticky od začiatku. Nebolo to jednoduché, ale povedal mi, že pre trénera, ktorý chce napredovať, je to super ponuka."

V Rusku pôsobí aj viacero slovenských hokejistov. Nájdeme tam napríklad Patrika Rybára, Martina Gernáta, Christiána Jaroša, Michala Čajkovského, Adama Lišku, Michala Krištofa, Tomáša Jurča či po novom aj Adama Ružičku. Podľa slov niekdajšieho asistenta slovenskej reprezentácie majú záujem Slovensko na MS reprezentovať.

"Ťažko sa mi o tom hovorí. SZĽH podporujú a pomáhajú slovenskému hokeju rôzne firmy, ktoré na to majú iný názor, a preto hráči z KHL nemohli reprezentovať. Niekto ten hokej živiť musí. My však nie sme taká veľká krajina, ako sú Kanada či USA, kde im odmietne reprezentovať 60 hokejistov a oni sú stále schopní vyhrať majstrovstvá sveta. Tých našich hráčov v KHL nie je až tak veľa, ale Čajkovský, Gernát či Rybár by našej reprezentácii určite pomohli. Chalani chceli ísť reprezentovať, ale chápu tú situáciu... Napriek tomu si myslím, že komunikácia s nimi mohla byť lepšia. Niektorí končili sezónu skôr, už vo februári, v marci, stačilo im povedať," ruviedol Podkonický v rozhovore ďalej.