Main Content

Banská Bystrica začala prípravu: Barani myslia na najvyššie priečky, čo hovorí tréner Országh?

pondelok, 29. júl 2024 19:09 | Autor: TASR

Vladimír Országh
Vladimír Országh | zdroj: TASR

Hokejisti Banskej Bystrice začali v pondelok letnú prípravu na ľade pred nadchádzajúcou sezónou 2024/2025. Novému trénerovi Vladimírovi Országhovi sa na úvodnom zraze a testoch hlásil takmer kompletný káder. K dispozícii mal 20 hráčov, chýbali iba legionári Collin Adams a Matthew Wedman, ktorí by sa mali pripojiť k tímu budúci týždeň.

V tomto týždni majú byť tréningy ešte jednofázové, od ďalšieho budú Bystričania zarezávať už dvojfázovo. "Prvý týždeň sa budú hráči takpovediac iba zapracovávať, po testoch nebudú prvé tréningy v nejakom veľkom nasadení, aby sa nikomu nič nestalo. Naplno pôjdeme od budúceho týždňa, keď sa plánujeme venovať aj herným nácvikom a systémovým veciam. Všetci sa už tešíme, že budeme trénovať na ľade naostro. Mužstvo je pokope, máme ešte jedno voľné miesto pre zahraničného hráča a určite ho obsadíme. Čakáme na správny čas a kombináciu, aby bol pre nás tento nový hráč zaujímavý a takisto aj finančne dostupný," uviedol bystrický kouč Vladimír Országh, pričom netajil ani smelé ambície klubu: "Chceme hrať hore, ísť do play off z prvej šestky, atakovať prvú štvorku. Nepoznáme ešte reálne ani našu silu, keďže veľa hráčov je nových, a nepoznáme ani reálnu silu súperov. Boli sme úspešný klub, keď som tu pôsobil, takže chceme teraz na to nadviazať a prezentovať sa hokejom, aký sme hrali, keď som z Banskej Bystrice odchádzal. Teda agresívnym, rýchlym, priamočiarym, aby sme mohli pritiahnuť naspäť fanúšikov na štadión."

Banskobystrický káder prešiel počas leta výraznými zmenami. Zostalo v ňom iba desať hráčov a prišlo nových dvanásť. Najviac obmien nastalo v obranných radoch, zostali iba dvaja mladí beci David Stránsky a Boris Žabka. "Mužstvo sa skladá v podstate nanovo. Zostali niektoré domáci hráči, ktorí sú poňatím hry pre nás dôležití, najmä do tretej a štvrtej päťky. Formuje sa nové mužstvo, ktoré sa musí zžiť spolu. Verím, že v obranných radoch nám s obrancami pomôže svojím prehľadom asistent Ivan Majeský, ktorý sa vracia do veľkého hokejového prostredia," dodal Országh.

Zadné rady Banskej Bystrice vystužil 32-ročný Lukáš Kozák. Pod Urpín prišiel z Nových Zámkov s odhodlaním pomôcť tímu k vyšším priečkam: "Oslovilo ma aj to, že sa do Banskej Bystrice vrátil úspešný a skúsený tréner, takisto aj filozofia klubu a nový štadión. Ja už nemám ďaleko do hokejového dôchodku, takže to, ako sa formuje tím, bolo alfou a omegou môjho rozhodnutia sem prísť. Nechcem hovoriť o umiestneniach, ale najvyššie ambície tu sú. Chcem niečo pekné ešte zažiť a okúsiť na záver kariéry. Káder vyzerá byť zaujímavo poskladaný a už sa teším, čo ukážu prvé zápasy. Nebránim sa žiadnej úlohe, či defenzívnej alebo ofenzívnej ako obranca. Osobné ambície nemám, hlavnou ambíciou je urobiť tímový úspech."

Banskobystričania sa posilnili aj o českého brankára Dominika Hrachovinu. Ten má za sebou už teraz bohatú kariéru s dvoma titulmi vo fínskej súťaži s Tapparou Tampere, pričom pôsobil aj v KHL. Do slovenského tímu prichádza z Českých Budějovíc. "Veľkú rolu môjho príchodu pod Urpín zohral aj tréner Vladimír Országh, predovšetkým jeho vystupovanie a náš spoločný osobný rozhovor. Je to úspešný tréner, niečo v Banskej Bystrici dokázal. Ja mám len tie najvyššie ambície. Prišiel som sem vyhrávať zápasy a prečo práve tu nehrať o majstrovský titul? Chceme byť všetci v tabuľke nahor, robiť fanúšikom radosť a takisto aj samým sebe. Všetci sme nastavení na nôtu byť úspešní," netajil na pondelkovom zraze Hrachovina.

Aktuálny káder Banskej Bystrice:

Brankári: Dominik Hrachovina, Eugen Rabčan, Matej Gajan

Obrancovia: Reece Scarlett, Vojtech Zeleňák, Boris Česánek, David Stránský, Lukáš Kozák, Christián Michalčin, Gabriel Chicoine, Boris Žabka

Útočníci: Collin Adams, Matthew Wedman, Alex-Olivier Voyer, Roman Faith, Andrej Bíreš, Tomáš Matoušek, Rastislav Gašpar, Ján Petriska, David Šoltés, Alex Výhonský, Adam Stránský