Main Content

Schmiedlová je 1 zápas od cenného kovu: Toto povedala po výhre nad šampiónkou Wimbledonu

streda, 31. júl 2024 18:52 | Autor: TASR

Anna Karolína Schmiedlová
Anna Karolína Schmiedlová | zdroj: TASR

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová si nepripúšťala tlak ani na začiatku druhého setu stredajšieho olympijského štvrťfinále.

Češku Barboru Krejčíkovú vyradila po víťazstve v dvoch setoch 6:4, 6:2 a v semifinále sa stretne s lepšou z dvojice Marta Kosťuková a Donna Vekičová. Semifinálová účasť na olympijskom turnaji je pre Slovensko prvá v ére samostatnosti.

Schmiedlová aj jej súperka mali za sebou náročný program, no Krejčíková hrala ešte v utorok večer štvorhru. Na antukovom dvorci Simonne Mathieuovej však stratila prvé podanie a aj keď si ho vzala naspäť, Slovenka využila prvý setbal. Náročnejší bol začiatok druhého dejstva, keď začínala na podaní Schmiedlová a hneď ho aj stratila. Krejčíková následne svoj brejk potvrdila. "Cítila som, že sa to môže skomplikovať, ale v tom prvom geme som nespravila veľa chýb. Zvládla asi tri moje returny a dala jeden náročný, nemala som si čo vyčítať. Podávala som najlepšie, ako som vedela. Keďže hrala na hranici rizika, nemohla vydržať dlho a keby áno, nedá sa s tým nič spraviť," povedala Schmiedlová pre TASR.

Na dvoroch Roland Garros hrala už štvrtý deň za sebou a vyradila obe finalistky tohtoročného Wimbledonu. V stredu šampiónku Krejčíkovú a deň predtým Talianku Jasmine Paoliniovú (7:5, 3:6, 7:5). K senzačným výkonom i výsledkom jej pomáha aj výborná kondička: "Myslím si, že som celkom dobre pripravená. Mám za sebou veľa zápasov a snažím sa pracovať aj na kondičke, keďže je to dôležité pre moju hru. Zvládla som od včera zregenerovať, dvakrát som mala ľadovú vaňu a bola som aj u fyzioterapeuta."

Dvadsaťdeväťročná Schmiedlová nebola ani v jednom zápase v pozícii favoritky, no momentálne ju delí od medaily jedno víťazstvo. "Od začiatku sa mi hrá dobre s pocitom, že nemám čo stratiť. Snažila som sa nepokaziť si to a hrať stále tú dobrú hru. Chcela som sa podať čo najlepší výkon a keď som už začala viesť, cítila som, že je tam šanca, ale nesmiem robiť veľa chýb a udržať si odvážnu hru," priblížila Schmidlová. O víťazstve začala rozmýšľať až v poslednom geme.

"Cítila som, že je to ťažké, aj za stavu 3:2 boli dva náročné gemy, keď hrala na hranici rizika a išla silno do servisu aj returnu Inde by mi to robilo problém, ale dnes som už na takej vlne, že som si to ustrážila," opísala tenistka svoje pocity v zápase. Olympiádu vnímajú podľa nej bežní ľudia viac ako grandslamové turnaje: "Je to raz za štyri roky a máme tu aj málo športovcov. Z každého jedného je teda veľká radosť. Som rada, že krajina môže mať takýto zážitok."

Čo sa týka semifinálových súperiek, nepreferuje ani jednu z ukrajinsko-chorvátskej dvojice. "Je to asi jedno, ani s jednou som v poslednej dobe nehrala. Sú rebríčkovo aj výsledkami také podobné, uvidíme," dodala Schmiedlová, ktorá začína podľa vlastných slov už vnímať aj tlak a veľkosť svojho úspechu: "Doteraz som si to nepripúšťala, hovorila som si, že každý zápas čo vyhrám, bude super a bude to zážitok. Už je ťažšie na to nemyslieť, ale to, že som v top štyri je výborné."

Pred prebiehajúcimi OH držali slovenské singlové tenisové maximum v ére samostatnosti Dominika Cibulková a Karina Cíleková Habšudová. Cibulková postúpila na OH 2008 v Pekingu do osemfinále rovnako ako Cíleková Habšudová na OH 2000 v Sydney a na OH 1996 v Atlante. Za éry ČSSR vybojoval Miloslav Mečíř na OH 1988 v Soule zlatú medailu vo dvojhre a bronzovú vo štvorhre po boku Milana Šrejbera.