Main Content

Novak Djokovič sa dočkal olympijského zlata: Je Srb najlepší tenista v histórii?

nedeľa, 4. august 2024 18:01 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič získal na olympijskom turnaji v Paríži zlatú medailu vo dvojhre. V strhujúcom finále zdolal v pozícii nasadenej jednotky dvojku "pavúka" Španiela Carlosa Alcaraza 7:6 (3), 7:6 (2). Srb získal na antuke v areáli Roland Garros poslednú trofej, ktorá mu v bohatej zbierke úspechov chýbala.

Djokovič mál spod piatich kruhov zatiaľ na konte iba bronz z dvojhry z OH 2008 v Pekingu. Pred troma rokmi mu turnaj v Tokiu nevyšiel, keď v semifinále dvojhry prehral s neskorším šampiónom Nemcom Alexandrom Zverevom a v dueli o 3. miesto so Španielom Pablom Carrenom-Bustom.

Finálový duel sa od úvodných minút vyznačoval vysokou intenzitou, obaja aktéri predvádzali skvelý tenis. Alcaraz si v prvom sete vypracoval deväť brejkbalov, Djokovič však všetky odvrátil a vynútil si tajbrejk, v ktorom mal navrch. Od stavu 3:3 získal štyri body za sebou. Na Srbovi vôbec nebolo vidieť, že mal v priebehu turnaja problémy s operovaným kolenom, na dvorci sa skvele pohyboval.

V druhom sete si obaja hráči s prehľadom držali podanie a tak rozhodnutie opäť padlo až v tajbrejku. Hneď na jeho začiatku Djokovič zvládol dlhú výmenu, získal minibrejk a po jeho potvrdení viedol 2:0. Alcaraz síce následne vyrovnal na 2:2, no Djokovič potom predviedol famózny víťazný forhend a opäť sa dostal do výhody. Srb už šancu na zisk vytúženého olympijského zlata z rúk nepustil. Za stavu 6:2 premenil po ďalšom forhendovom winneri hneď prvý mečbal a premohli ho veľké emócie, v očiach mal slzy šťastia.

"Bol to veľký boj, hrali sme takmer tri hodiny. Až po záverečnom víťaznom údere som si bol istý, že som tento náročný duel vyhral. Konečne som to dokázal. Obetoval som svoje telo a záujmy mojej rodiny, aby som získal olympijské zlato," uviedol 37-ročný Djokovič počas slávnostného ceremoniálu.
Alcaraz nenadviazal na triumf nad Djokovičom z tohtoročného Wimbledonu. "Bola to neľútostná, takmer trojhodinová bitka. Je to pre mňa bolestivá prehra, musím sa z nej čo najskôr pozviechať," zdôraznil 21-ročný Španiel po zisku striebra.

Tenis - muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Carlos Alcaraz (Šp.-2) 7:6 (3), 7:6 (2)