Main Content

40-ročné čakanie je minulosťou: Pakistan sa dočkal zlatej medaily z OH 2024

piatok, 9. august 2024 12:48 | Autor: TASR

Paríž 2024
Paríž 2024 | zdroj: OH 2024

Pakistan sa v Paríži po 40 rokoch dočkal zlatej olympijskej medaily. Aršad Nadím sa stal prvým medailistom zo svojej krajiny v atletike, keď vo štvrtok triumfoval v novom olympijskom rekorde 92,97 m.

Na tróne navyše vystriedal súpera z krajiny veľkého rivala, obhajca titulu Níradž Čopra z Indie sa musel zmieriť so striebrom.Pakistan v minulosti patril medzi veľmoci v pozemnom hokeji, z tohto športu má všetky najcennejšie kovy, celkovo tri. Naposledy triumfoval v Los Angeles 1984.

Predchádzajúca medaila prišla taktiež z pozemného hokeja a to bronz v Barcelone 1992.
Rivalitu medzi Indom a Pakistancom pozná atletický svet už dlhšiu dobu. Nadím bol už v Tokiu na OH piaty, pred rokom na MS v Budapešti už získal striebro práve za Čoprom. Obaja oštepári však pripomínajú, že ich súperenie neprekračuje športový rámec.

"Níradž a ja máme dobré vzťahy. India je náš sused, ľudia na oboch stranách hovoria rôzne veci o našich štátoch, ale šport nás naučil jednu vec. Chovať sa k sebe priateľsky a nehľadať medzi sebou rozdiely," pripomenul server Svetovej atletiky rozhovor, ktorý Nadím poskytol pred mesiacom pre Al Džazíru.

Nadím potvrdil v Paríži stúpajúcu výkonnosť a vo finále prekonal hneď dvakrát doterajší olympijský rekord Nóra Andreasa Thorkildsena, ktorý mal z Pekingu hodnotu 90,57 m. Víťazný hod predviedol v druhej sérii, potom aj v šiestej zapísal 91,79. "Som spokojný, keďže som získal zlato. Chcel som však a dúfal v lepší výkon. Budem tvrdo pracovať, aby som raz prehodil 95 metrov. Mám radosť zo striebra Čopru, naše krajiny už poznajú rivalitu v krikete, teraz majú aj v oštepe," povedal Pakistanec, ktorý tak ako drvivá väčšina športovcov z jeho krajiny práve s kriketom začínal.

Čopra vzdal taktiež súperovi úctu, vo finále hodil 89,45, čiže ďalej ako keď získal v Tokiu zlato za 87,58. "Bola to výborná súťaž, Ašraf hádzal skvele. Gratulujem jemu a jeho krajine. Keď mi vyšiel druhý pokus, myslel som si, že dokážem hodiť podobne ďaleko, ale už dlhšiu dobu ma brzdia problémy so slabinami. A keď sa nemôžete poriadne rozbehnúť, nemôžete pomýšľať na dlhé hody," pripustil Ind.

Európa ťahala v oštepe za krátky koniec, cenného kovu sa pod piatimi kruhmi dočkal aj dvojnásobný majster sveta Anderson Peters. Postaral sa o to, že Grenada sa v medailovej bilancii odpútala od Slovenska a získala druhý bronz na hrách, keďže tretí skončil aj v desaťboji Lindon Victor. "Konečne. O tomto som sníval, odkedy som sledoval triumf Keshorna Walcotta na olympiáde v Londýne," pripomenul Peters víťazstvo iného oštepára z Karibiku. Reprezentant Trinidadu a Tobaga bol vo finále aj v Paríži, obsadil 7. priečku.