Main Content

ZAČÍNA PREMIER LEAGUE: Bude majstrom Arsenal a vráti sa Chelsea do TOP 4?

štvrtok, 15. august 2024 17:40 | Autor: TASR

Bukayo Saka
Bukayo Saka | zdroj: TASR

Štyri roky trvá nadvláda Manchestru City v anglickej futbalovej Premier League a kľúčová otázka pred piatkovým štartom nového ročníka je, či niekto dokáže jeho rekordnú šnúru zastaviť.

Dvakrát za sebou za ním v tabuľke najsledovanejšej ligy skončil ambiciózny Arsenal a svoje chce do titulovej tajničky povedať opäť aj FC Liverpool, začínajúci novú éru po odchode charizmatického kouča Jürgena Kloppa. Slovensko bude mať zastúpenie v osobe brankára Martina Dúbravku z Newcastlu United.

Manchester City dokázal ako prvý tím v histórii vyhrať anglickú ligu štyrikrát za sebou, v uplynulom ročníku s náskokom dvoch bodov pred Arsenalom. Tréner Pep Guardiola vstupuje do posledného roku svojej platnej zmluvy a zatiaľ nie je jasné, či ju plánuje predĺžiť. V klube je od roku 2016. "Pôsobiť deväť rokov v tom istom klube je dnes ako večnosť. Chcem si byť istý, že urobím správne rozhodnutie. Nielen pre mňa, ale aj pre klub a pre hráčov," povedal podľa AFP španielsky kouč. "Keď sa konči leto a prídu súťažné zápasy, moja energia opäť stúpa. Som nadšený zo štartu novej sezóny, je to ďalšia výzva prekonať naše vlastné rekordy."

Káder "Citizens" opustil Julian Alvarez, v kolónke príchodov svieti iba meno mladého brazílskeho krídelníka Savinha za 25 miliónov eur z Troyes, uplynulú sezónu strávil na hosťovaní v Girone. City majú stabilizovaný káder a už aj prvú trofej v novom ročníku, keď svojho mestského rivala Manchester United zdolali v rozstrele o anglický Superpohár (FA Community Shield). To všetko na pozadí hrozby odrátania bodov, či v krajnom prípade až vylúčenia z Premier League pre kauzu 115 obvinení z porušenia finančných pravidiel, ktorým klub od vlaňajška čelí zo strany vedenia najvyššej súťaže. Prípady sú stále v štádiu vyšetrovania, ktorého výsledok môže byť známy až na budúci rok. Majitelia z Etihad Stadium všetky obvinenia odmietajú.

Arsenal čaká na ligový titul od roku 2004, naposledy bojoval s Citizens o primát až do posledného kola. Piatu sezónu pri kormidle Gunners odštartuje Mikel Arteta. "Musíme pokračovať vo všetkých správnych veciach, ktoré sme robili, a snažiť sa už iba zmazať tie malé rozdiely, ktoré rozhodujú o zisku trofejí," vyhlásil pred novou sezónou tréner Arsenalu. Liverpool bol v roku 2020 posledný ligový šampión pred začiatkom ťaženia City a teraz začne novú kapitolu pod taktovkou ambiciózneho holandského kouča Arneho Slota, ktorý si vo Feyenoorde získal priazeň atraktívnym i úspešným štýlom hry.

"Obaja máme radi, keď fanúšikovia prídu na štadión a vidia hráčov s obrovskou energiou a vidia tím, ktorý hrá dobrý futbal," naznačil kontinuitu v ponímaní hry s jeho predchodcom Slot, jedna z piatich nových tvárí na lavičkách tímov Premier League. Okrem neho sú nimi aj Enzo Maresca v Chelsea, Fabian Hürzeler v Brightone, Julen Lopetegui vo West Hame a Steve Cooper v Leicesteri.

Erik ten Hag si aj vďaka triumfu v FA Cupe udržal svoju pozíciu v Manchestri United, hoci jeho tím skončil v tabuľke až na ôsmom mieste, najnižšie v ére PL. Dostať klub späť do Ligy majstrov majú pomôcť posily Leny Yoro, Matthijs de Ligt, Joshua Zirkzee, či Noussair Mazraoui, klub naopak opustili Mason Greenwood i Aaron Wan-Bissaka. Chelsea má nielen nového trénera, ale aj množstvo nových posíl, medzi ktorými vyčnieva portugalský krídelník Pedro Neto z Wolverhamptonu. Londýnčania minuli na prestupy viac ako 100 miliónov eur.

Naopak, tichý a bez príchodu veľkého mena bol v letnom prestupovom okne Liverpool, jeho káder naopak opustil Fabio Carvalho smerom do Brentfordu. Na stabilitu sa spolieha aj Arsenal, jediným prírastkom do kabíny je stredný obranca Riccardo Calafiori z Bologne (45 miliónov eur). Pred svojím prvým štartom v Lige majstrov od sezóny 1982/83 vystužila svoj káder v minulom ročníku štvrtá Aston Villa, do elitného kvarteta sa chce vrátiť Tottenham aj s drahou posilou Dominicom Solankem z Bournemouthu (65 miliónov eur). Newcastle skončil naposledy siedmy, keď v jeho bránke stál od decembra Martin Dúbravka.

Po vyliečení jednotky Nicka Popea a príchode ďalšieho brankára Odysseasa Vlachodimosa sa však jeho pozícia v klube opäť zmenila k horšiemu. Po 22 rokoch sa medzi elitu vrátil Ipswich a hneď v prvom kole privíta v sobotu doma Liverpool. Po ročnej pauze si postup späť do Premier League vybojovali Leicester City a Southampton. Nahradili trio Luton Town, Burnley a Sheffield United, všetky tieto tímy vydržali v najvyššej súťaži jedinú sezónu.

Novinkou v novej sezóne PL bude okrem zrušenia zimnej prestávky zavedenie poloautomatickej technológie na skúmanie ofsajdových situácií pre rýchlejšie vyhodnotenie sporných momentov. Vedenie ligy zároveň dúfa, že sa jej podarí znížiť frustráciu fanúšikov zo systému VAR spustením nového účtu na sociálnych sieťach. Poskytovať bude aktualizácie a vysvetlenia týkajúce sa rozhodcovských a operatívnych rozhodnutí v každom zápase v takmer reálnom čase. Účastníci najvyššej súťaže v júni odhlasovali zachovanie systému VAR napriek tomu, že sa naň v uplynulej sezóne zniesla obrovská vlna kritiky. Liga teraz sprístupní fanúšikom platformu, ktorá im dovolí nahliadnuť priamo do centra rozhodovania o jednotlivých situáciách zo zápasov. Okrem zverejňovania rozhodnutí bude účet na sieti X poskytovať aj postrehy priamo z centra VAR a od rozhodcovských expertov s cieľom priniesť väčšiu transparentnosť.