Main Content

SERIE A: Súťaž v Taliansku štartuje, tento rok v nej bude pôsobiť pätica Slovákov

piatok, 16. august 2024 10:29 | Autor: TASR

Serie A - logo
Serie A - logo | zdroj: © TASR

Aj s päťnásobným slovenským zastúpením odštartuje cez víkend talianska futbalová Serie A. Najväčší favorit na zisk titulu je obhajca Inter Miláno, ktorý v minulej sezóne jasne dominoval a ligu vyhral s 19-bodovým náskokom pred mestským rivalom AC.


Na súpiskách tímov pred štartom novej sezóny figurujú piati Slováci - Stanislav Lobotka v SSC Neapol, Ondrej Duda a Tomáš Suslov v Hellase Verona, Adam Obert v Cagliari Calcio a Peter Kováčik v tíme nováčika súťaže Como 1907.
Inter je jeden z iba šiestich tímov, ktorí po minulom ročníku neohlásil zmenu na trénerskom poste. Zverenci Simone Inzaghiho prehrali v celej ligovej sezóne iba dva zápasy a titul mali vo vrecku vo výraznom predstihu. "Nerazzurri" udržali úspešný káder pokope aj s novou päťročnou zmluvou pre kapitána Lautara Martineza, pribudli doň poľský stredopoliar Piotr Zieliňski z Neapola a iránsky útočník Mehdi Taremi z Porta. Inter má na konte spolu 20 majstrovských titulov, obhájiť ho môže ako prvý klub od roku 2020, keď sa to podarilo Juventusu. V prvom kole sa predstaví v sobotu na ihrisku FC Janov.
Druhý i tretí tím z minulej sezóny vstúpia do ligy s novými trénermi. Portugalský kouč Paulo Fonseca prišiel do AC Miláno po pôsobení v Lille. Juventus Turín povedie Thiago Motta, ktorý v predchádzajúcom ročníku priviedol Bolognu z piateho miesta ligovej tabuľky do Ligy majstrov prvýkrát od roku 1965. Zmena pri kormidle nastala aj v SSC Neapol, s ním minulú sezónu dokončil súčasný šéf slovenskej lavičky Francesco Calzona. Neapolu ako obhajcovi "scudetta" sa vôbec nedarilo a skončil až desiaty, na špicu ho má pomôcť vrátiť Antonio Conte. Ten má za sebou viac ako rok trvajúcu prestávku, odkedy v marci 2023 skončil na lavičke Tottenhamu. Stabilná situácia je na lavičke naposledy štvrtej Atalanty Bergamo, do deviatej sezóny na jej čele vstupuje Gian Piero Gasperini.
Najvýraznejšou akvizíciou milánskeho AC je španielsky útočník Alvaro Morata z Atletica Madrid, do klubu prišiel aj brazílsky obranca Emerson Royal z Tottenhamu. Juventus zaplatil najviac (52 miliónov eur) za príchod brazílskeho stredopoliara Douglasa Luiza z Aston Villy, z Nice získal Khéphrena Thurama. Turínčania hostia v prvom kole Como, finančne silno zabezpečený nováčik súťaže bol mimoriadne aktívny na prestupovom trhu (Pepe Reina, Raphael Varane, Alberto Moreno, Andrea Belotti) a trénersky ho vedie Cesc Fabregas. Fiorentina získala zaujímavú posilu do bránky, ako voľný hráč sa jej upísal David De Gea a do útoku pribudol Moise Kean. AS Rím, šiesty tím minulej sezóny, priviedol z Girony strelca Arťoma Dovbyka, posilnil ho aj Matías Soulé a Enzo Le Fee. Mestského rivala Lazio, pod vedením nového kouča Marca Baroniho, opustili Luis Alberto, Daiči Kamada, Felipe Anderson i Ciro Immobile a klub potrebuje generačnú výmenu.
Como sa do Serie A vrátilo po 21-ročnej pauze, ďalšími nováčikmi sú Benátky a Parma. Medzi elitou nahradili Frosinone, Sassuolo a Salernitanu. Až osem tímov z najvyššej talianskej súťaže má amerických majiteľov.