Main Content

Ružomberok je krok od európskej skupiny: Toto znie z tábora Liptákov

pondelok, 19. august 2024 14:09 | Autor: TASR

MFK Ružomberok
MFK Ružomberok | zdroj: TASR

Futbalistov MFK Ružomberok čaká dvojzápas, ktorý rozhodne o tom, či si úradujúci víťazi Slovnaft Cupu zahrajú na jeseň premiérovo v hlavnej fáze európskeho pohára.

Slovenského zástupcu čaká play off Európskej konferenčnej ligy, čeliť budú arménskemu vicemajstrovi FC Noah. Úvodný duel je na programe v utorok v Jerevane (18.00 SEČ), odveta sa uskutoční 29. augusta na Liptove (18.30).

Ružomberčania prekvapivo prešli cez 3. predkolo, v ktorom vyradili favorizovaný Hajduk Split vďaka víťazstvu 1:0 na pôde chorvátskeho tímu. Premiérovo si zahrajú v play off a môžu sa prvýkrát v klubovej histórii prebojovať do hlavnej fázy jednej z európskych pohárových súťaží. Ružomberčania začali cestu vyradením kazašského Tobolu Kostanaj v 1. predkole Európskej ligy (5:2, 0:1). Následne Liptáci nestačili na turecký Trabzonspor (0:2, 0:1) a pokračovali v EKL. Pod Čebraťom uhrali bezgólovú remízu s Hajdukom, ktorá im dávala pred odvetou šancu na postup.

Mužstvo trénera Ondřeja Smetanu zvládlo takticky súboj v Splite, kde dokázalo eliminovať ofenzívu Chorvátov a po víťazstve 1:0 postúpilo cez klub s takmer 10-násobne vyššou hodnotou kádra.
Veľmi podobný postupový scenár mal aj nasledujúci súper Ružomberčanov. Arménsky FC Noah, ktorý sídli na predmestí hlavného mesta Jerevan, vyradil v 3. predkole EKL favorizovaný AEK Atény (3:1, 0:1). Noah sa prebíjal súťažou od úvodného predkola, keď postupne prešiel cez severomacedónsku Škendiju a Sliemu z Malty.

V klube pôsobí aj slovenský stredopoliar Martin Gamboš. Arménčania hrajú pohárové súboje na štadióne Vazgena Sargsjana v Jerevane.

Ružomberčanom sa vzhľadom na povinnosti v pohárovej Európe upravil aj rozpis v domácej súťaži. Vedenie Niké ligy zmenilo termín ich domáceho duelu 5. kola proti MFK Zemplín Michalovce zo soboty 24. augusta na nedeľu. Klub neodohral 18. augusta ani stretnutie 4. kola proti Komárnu.

Liptákov čaká prvý diel rozhodujúcej konfrontácie už v utorok, iba päť dní po úspešnom večeri v Splite. "Myslím, že sme všetci unavení z cesty, no šťastní za postup. Budeme sa čo najlepšie pripravovať na zápasy, ktoré budú určite náročné, lebo ani my, ani oni sa tam nedostali náhodou," povedal po návrate z Chorvátska pre klubový web obranca Matej Madleňák.