Main Content

Bez viacerých hviezd z NHL, ale s hráčmi z KHL: Šatan rieši iba šport, tlačovka bola vyhrotená

pondelok, 19. august 2024 14:11 | Autor: TASR

Miroslav Šatan
Miroslav Šatan | zdroj: TASR

V tíme trénera Craiga Ramsayho na finálový turnaj kvalifikácie o postup na zimné olympijské hry 2026 figurujú aj hokejisti pôsobiaci v KHL.

Slovensko budú v Bratislave v zápasoch proti Rakúsku, Maďarsku a Kazachstanu (od 29. augusta do 1. septembra) reprezentovať Martin Gernát, Mário Grman i Adam Liška. Naopak, v nominácii chýbajú Peter Cehlárik, Juraj Slafkovský, či Erik Černák.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ešte hráči z KHL za Slovensko nehrali. Otázka ich nominácie bola "horúca" už pred májovými MS v Ostrave. Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového (SZĽH) sa vtedy pred šampionátom zaoberal aj témou ich účasti v národnom tíme. Členovia VV konštatovali, že "každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach. Avšak vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre slovenskú reprezentáciu je táto téma pre MS 2024 uzavretá."

V KHL pôsobili v uplynulej sezóne ešte aj Michal Krištof, Michal Čajkovský, Tomáš Jurčo, Christián Jaroš, Adam Húska a Patrik Rybár. Všetci okrem Húsku majú platné zmluvy v tejto súťaži aj na sezónu 2024/2025.

Pred štartom kvalifikácie na ZOH si SZĽH nechal spraviť prieskum. Podľa zväzu ho inicioval zástupca HKM Zvolen Dušan Mráz ešte na aprílovom zasadnutí Kongresu. Podľa neho je 52 percent slovenských klubov za účasť hráčov KHL v reprezentácii SR. "Do názorového prieskumu boli zahrnuté všetky kluby, ktoré mali právo hlasovať na Kongrese. Z tých, ktoré zahlasovali, bolo za účasť hráčov KHL v reprezentácii 52 percent, proti účasti hráčov KHL v reprezentácii bolo 38 percent klubov, pričom 10 percent klubov sa zdržalo. Hokejové hnutie sa v názorovom prieskume teda prikláňa k verzii, že reprezentácia by mala byť na jednotlivých turnajoch v čo najsilnejšom možnom zložení bez ohľadu na klubovú príslušnosť hráčov. Tréneri národného mužstva tak budú mať pri nominácii na medzinárodné turnaje voľnú ruku a bude na jednotlivých hráčoch, či nomináciu do reprezentácie príjmu," uviedol zväz vo vyhlásení.

Šatan zdôraznil, že pri tvorbe nominácie rozhodovali len športové faktory. "Vieme, že ľudia majú rôzne názory, ale my chceme bojovať o úspech a toto je naša filozofia. Sme športová organizácia a nechceme riešiť nič iné."

V nominácii chýbajú útočníci Peter Cehlárik a Juraj Slafkovský. Dvadsaťdeväťročný Cehlárik štartoval od roku 2021 na štyroch veľkých turnajoch a výrazne sa pričinil o zisk bronzu na ZOH v Pekingu. Slafkovský získal v Číne cenu pre najužitočnejšieho hráča turnaja a štartoval tento rok aj na májových MS v Česku. Chýba aj obranca Černák z Tampy Bay. "Nominácia sa rodila niekoľko týždňov a vyvíjala sa. Vzhľadom k tomu ako chceme hrať, sme sa rozhodli takto," vysvetlil Šatan. Tréner Ramsay k absencii niektorých opôr uviedol: "Každý rok sa hráči menia a dôležité, je aby sme mali lídrov. Niektorí nemohli prísť pre rôzne dôvody. Cehlárik sa vyjadril, že bude k dispozícii na ďalšiu akciu. Som presvedčený, že urobíme maximum, aby sme to zvládli."

Naopak, po dvoch rokoch si reprezentačný dres oblečie Kristián Pospíšil. Dvadsaťosemročný krídelník chýbal na uplynulých dvoch svetových šampionátoch po konflikte s trénerom Ramsayom. V Bratislave si však zahrá aj so svojím bratom Martinom. Obaja sa nedávno vyjadrili, že hrať v tíme s hráčmi z KHL im "nevonia", napokon v nedeľu večer na sociálnej sieti zverejnili spoločné vyjadrenie a potvrdili štart v kvalifikácii ZOH.

Šatan uviedol, že s oboma bratmi absolvoval rozhovor: "Nechceme riešiť nič mimo hokeja, sme neutrálni a verím, že každý pochopí, že chceme postúpiť na ZOH. S hráčmi som sa rozprával, rozhodli sa pridať k nám. Verím, že obaja budú ťahúni. Spoločnosť je rozdelená a možno aj v kabíne budú dva tábory, ale chceme hrať pre spoločný cieľ. Oceňujem Martinove rozhodnutie."

Tréner Ramsay povedal, že najdôležitejšie pre neho bude, aby sa každý hráč identifikoval s cieľom, ktorý chce reprezentácia dosiahnuť. "Trénoval som hráčov z rôznych krajín a keď prichádzali do NHL, kvalita tímu sa zlepšovala. Keď prídu hráči do šatne, identifikujú sa s tímom. Majú hrať ako jeden tím, je to predsa národný tím Slovenska. A toto je rozhodujúci faktor."

Slovenskí hokejisti musia prejsť kvalifikačným turnajom druhýkrát za sebou. Pred tromi rokmi zdolali na finálovom turnaji v Bratislave Rakúsko 2:1, Poľsko 5:1 a Bielorusko 2:1. Postúpili na ZOH do Pekingu, kde si vybojovali bronzové medaily.

Na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo postúpi iba víťaz každej z troch finálových kvalifikačných skupín. Okrem bratislavskej D-skupiny sa rovnaký turnaj uskutoční aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).