Main Content

Legenda Bayernu Mníchov vyrovnala klubový rekord: Kouč Kompany zvládol premiéru, i keď...

pondelok, 26. august 2024 11:37 | Autor: TASR

Bayern Mníchov
Bayern Mníchov | zdroj: Bayern Mníchov

Nemecký futbalový útočník Thomas Müller vyrovnal klubový rekord Bayernu Mníchov v počte odohratých zápasov a zároveň vytvoril nový v počte duelov v Bundeslige za Bayern.

Míľniky dosiahol v nedeľnom zápase 1. kola, v ktorom jeho tím v premiére trénera Vincenta Kompanyho zvíťazil na ihrisku Wolfsburgu 2:0. Pre 34-ročného Müllera to bol 709. duel vo farbách Bayernu a 474. v najvyššej nemeckej súťaži.

V počte klubových štartov vyrovnal brankársku legendu Bayernu Seppa Maiera, ktorého prekonal aj v počte duelov v lige za mníchovský klub. V Bundeslige debutoval v auguste 2008 a v organizácii Bayernu strávil celú doterajšiu kariéru. Získal s ním 32 trofejí vrátane 12 majstrovských titulov v Bundeslige a dvoch v Lige majstrov. Majster sveta z roku 2014 nedávno informoval o konci v reprezentácii, za ktorú odohral 131 duelov. V Mníchove má zmluvu do roku 2025. "Je pre nás užitočný svojimi skúsenosťami, odhodlaním a nadšením. Ukázal to aj vo Wolfsburgu, keď bol zapojený do všetkého dôležitého," konštatoval športový riaditeľ Christoph Freund.

Müller sa vo Wolfsburgu dostal do hry v 65. minúte, keď Bayern prehrával 1:2, keďže Lovro Majer dvoma gólmi v úvode druhého polčasu otočil priebežný stav. Nemecký útočník vystriedal obrancu Sachu Boeyho a okamžite bol pri gólovej akcii, keď sa dorážkou po rohovom kope zásadne podieľal na vlastnom góle Jakuba Kaminského.

Pri víťaznom góle Sergea Gnabryho síce asistoval kľúčovou prihrávkou Harry Kane, no aj Müller pomohol rozvinúť rýchly protiútok. Počas kariéry strelil v drese Bayernu 244 gólov a na 269 prihral. Po zápase vo Wolfsburgu rezonoval nielen Müllerov míľnik, ale aj víťazný súťažný debut trénera Vincenta Kompanyho. Tridsaťosemročný Belgičan prišiel do Bayernu s cieľom vrátiť ligový titul do Bayernu, keďže klub skončil v sezóne 2023/24 až na 3. mieste Bundesligy.

"Ako tréner som si tento zápas užil. V prvom polčase sme boli dominantní, tak ako to má byť. Nedovolili sme súperovi žiadne šance. Potom sme krátko po sebe dvakrát inkasovali, no v závere sme ukázali správnu mentalitu a preto máme víťazstvo. Môžu sa stať chyby, no dôležité je, ako na ne tím zareaguje. V druhom polčase nám chvíľu trvalo, kým sme zareagovali. Thomas Müller a Kingsley Coman nastúpili so správnou mentalitou a opäť sme hrali rýchly futbal. Nebolo to dokonalé, ale kľúčové sú body a to, akým spôsobom sme ich získali," konštatoval Kompany.
Nielen on, ale aj 35-ročný Nuri Sahin zažil v prvom kole úspešnú trénerskú premiéru.

Kormidelník Borussie Dortmund doviedol svoj tím k víťazstvu nad Frankfurtom 2:0, po tom, čo Jamie Gittens v 72. minúte otvoril skóre z protiútoku, ktorému predchádzala veľká šanca Faresa Chaibiho. Gittens v závere zápasu druhým gólom poistil víťazstvo Borussie. "Mali sme momenty, v ktorých sme sa trápili. V závere zápasu sa Frankfurt priblížil k vyrovnaniu, no gól sme dali my a to je dôležité. Vstup do zápasu bol pre nás ťažký - nová sezóna, nové očakávania, nový tréner. Preto bolo dôležité začať troma bodmi. Musím sa priznať, že sa mi uľavilo. Teraz potrebujeme ďalšie víťazstvá, aby sme sa dostali do tempa," poznamenal Sahin.