Main Content

ŠK Slovan Bratislava je 1 zápas od skupiny Ligy majstrov: Slovensko čaká na účasť od roku 2010

utorok, 27. august 2024 10:13 | Autor: TASR

ŠK Slovan Bratislava
ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Úradujúci šampión ŠK Slovan Bratislava môže napodobniť tri slovenské kluby, ktoré si v ére samostatnosti zahrali v hlavnej fáze futbalovej Ligy majstrov. K postupu do nej potrebuje zvládnuť posledný krok v podobe domácej odvety play off (streda 28. augusta o 21.00 h) proti dánskemu FC Midtjylland, s ktorým minulý týždeň remizoval na jeho pôde 1:1.

"Belasí" tak aj v siedmom zápase tohtoročnej LM neokúsili chuť prehry a odviezli si domov nádejný výsledok. Tréner Vladimír Weiss mužstvo po stretnutí pochválil, ale mrzel ho inkasovaný gól. "Hovoril som, že musíme byť nebezpeční, čo sme aj boli. Pri vysokej kvalite Midtjyllandu sme hrali dobre, škoda inkasovaného gólu. Už som veril, že ešte prestriedame a podržíme to, no urobili sme pozičnú chybu v strede. Upozorňovali sme hráčov, že 70 percent gólov dáva Midtjylland práve z kontier, čo sa potvrdilo. Remíza je podľa mňa zaslúžená. Akurát nám chýbalo troška viac kvality i pokoja v zakončení, čiže presne to, čo súper ukázal pri vyrovnávajúcom góle," povedal pre klubový web kormidelník Slovana. Jeho tím sa bude môcť v druhom stretnutí spoľahnúť na podporu vypredaného Tehelného poľa.

Slovan sa na stredajší "zápas desaťročia" naladil víťazstvom 2:0 v Banskej Bystrici, po ktorom si upevnil postavenie na čele tabuľky. Hostia nastúpili iba s Guramom Kašiom zo základnej zostavy prvého play off duelu Ligy majstrov v Dánsku. Chýbali Vladimír Weiss, Juraj Kucka, Kenan Bajrič, Cesar Blackman i zranený Sharani Zuberu. Ostatní kľúčoví hráči ako Kevin Wimmer, Marko Tolič, Tigran Barseghjan, David Strelec či brankár Dominik Takáč boli pripravení striedať. "Vedome som šetril niektorých hráčov pred stredajšou odvetou v Lige majstrov s dánskym Midtjyllandom, čo je normálne. Niektorí mali aj voľno. Nechcel som, aby sa niekto zranil. Nikto nemá dvadsať hráčov vyrovnaných. Ani my, ani Bystrica a ani Barcelona. Som však rád, že niektorí hráči mi dali otáznik a vypýtali si miestenku v základnej zostave, respektíve že by mali ako prvý či druhý striedajúci hráč zasiahnuť do hry. Z tohto pohľadu som spokojný. Máme dva dni na oddych a pripravíme sa dobre na stredu," ozrejmil situáciu s kádrom tréner Weiss po stretnutí pod Urpínom.

V novej sezóne Slovan stále neprehral a duel v Dánsku ukázal, že si môže merať sily s najlepšími. V tomto ročníku LM vyradil postupne Strugu zo Severného Macedónska, slovinského šampióna NK Celje i APOEL Nikózia z Cypru. "Máme sa od čoho odraziť, vieme, na čom zapracovať. Ťažko sa bránili najmä lopty cez stred, kde to bolo rýchle, súper bol odtiaľ nebezpečný. Šance sú podľa mňa úplne otvorené, 50:50," uviedol stredopoliar Juraj Kucka pre klubový web. Midtjylland cez víkend zdolal Sonderjyske 3:2 a pripísal si štvrtý ligový triumf v rade, po ktorom stráca z druhého miesta na vedúci Silkeborg naďalej jediný bod.

Pokiaľ Slovan zvládne odvetu, bude mať Slovensko po 1. FC Košice, Artmedii Petržalka a MŠK Žilina štvrtého zástupcu v LM a prvého po štrnástich rokoch. V ročníku 2010/2011 účinkoval medzi smotánkou žilinský klub, ktorý v konkurencii Chelsea Londýn, Olympique Marseille a Spartaka Moskva nebodoval a obsadil posledné štvrté miesto v F-skupine. Žreb ligovej fázy LM, v ktorej bude premiérovo účinkovať 36 tímov, je na programe vo štvrtok 29. augusta o 18.00 h v Nyone. Duel Slovan - Midtjylland povedú rozhodcovia z Nemecka na čele s hlavným Tobiasom Stielerom.

odveta play off Ligy majstrov, streda 28. augusta o 21.00 h:

ŠK Slovan Bratislava - FC Midtjylland /rozhodcovia: Stieler - Foltyn, Borsch (všetci Nem.)/

predpokladaná zostava Slovana: Takáč - Blackman, Kašia, Wimmer, Vojtko - Kucka, Bajrič - Barseghjan, Tolič, Weiss - Strelec