Main Content

Vladimír Weiss starší hovorí o zázraku: Je mi jedno, kto sem príde

štvrtok, 29. august 2024 11:05 | Autor: TASR

Vladimír Weiss starší
Vladimír Weiss starší | zdroj: TASR

Pred 19 rokmi priviedol do hlavnej fázy Ligy majstrov futbalistov Artmedie Petržalka, teraz sa mu rovnaký úspech podarilo zopakovať s iným bratislavským klubom.

Tréner Slovana Vladimír Weiss pociťoval po víťazstve 3:2 v odvete play off proti FC Midtjylland obrovskú radosť a únavu, postup cez favorizovaný dánsky tím označil za zázrak.

Slovan vstupoval do domácej odvety na vypredanom Tehelnom poli s nádejným výsledkom 1:1, ktorý uhral minulý týždeň na Jutskom polostrove. Gól Marka Toliča mu však paradoxne akoby ublížil, "belasí" sa totiž až príliš stiahli do obrany, výsledkom čoho boli dva góly v sieti inak výborne chytajúceho Dominika Takáča. Ten svoj tím pri ďalších šanciach podržal, pričom neskôr v nervydrásajúcom závere najskôr Tolič druhým gólom v zápase vyrovnal a Tigran Barseghjan gólom na 3:2 spôsobil totálny ošiaľ na tribúnach.
Emócie stále lomcovali aj trénerom Weissom na pozápasovej tlačovej konferencii.

"Aj zázraky sa dejú. Cítim radosť a zároveň veľkú únavu. Máme dobré mužstvo a podmienky, prešli sme cez fantastického súpera, veľmi sa z toho teším. Naša kvalita, súdržnosť a tímový duch zvíťazili nad mladosťou. Zvíťazil rozum nad dátami a sila Slovana nad urážkami niektorých ľudí, ktorí hovorili, že som staromódny tréner. Dokázali sme veľkú vec, za čo som veľmi rád kvôli divákom a celému Slovanu. Je to veľký úspech slovenského futbalu aj nášho klubu. Som šťastný, ale veľmi unavený," vravel kouč Slovana po skalpe dánskeho šampióna.

Duel s Midtjyllandom rezonoval medzi fanúšikmi už niekoľko dní pred úvodným výkopom. Bratislavu zaplavila belasá farba, tréner Weiss i hráči museli vyhovieť početným žiadostiam fanúšikov o fotografiu počas vyrazenia si na kávu alebo prechádzky v meste. "Vyhovel som každému, lebo je to naša povinnosť, aby sa ľudia vracali na štadión. Teraz to malo pre nás šťastný koniec. Bol to naozaj zápas dvadsať alebo tridsaťročia, malo to všetko, čo moderný futbal má mať. Bola tam emócia a my sme ukázali, že máme lepšiu dušu," dodal Weiss, ktorému vyšli striedania, hoci sa k nim odhodlal až v neskoršej fáze zápasu za nepriaznivého stavu 1:2.

"Dvadsať minút do konca som povedal, že musíme riskovať. Dole šiel Szöke, hoci hral fantasticky. Vyšli nám striedania, radujme sa, je to veľký deň. Dal som hráčom dva dni voľno, nech si užijú tento fantastický úspech." On sám oslavoval v drese Barseghjana, ktorému na oplátku dal svoje sako. "Mať Tigrana a Vlada (Weissa - pozn.) v mužstve, poviem vám, že to je zážitok. Ale potrebujete aj takých hráčov, povedal by som 'bláznov', ktorí vedia urobiť dobrú náladu v kabíne. A potom k nim aj robotov ako Guram Kašia alebo Juro Kucka," vravel v dobrej nálade spokojný kouč Slovana.

Jeho mužstvo spozná osmičku súperov v hlavnej fáze na štvrtkovom žrebe v Monacu, do ktorého pôjde z najslabšieho štvrtého výkonnostného koša. Lodivod sériového slovenského šampióna nemá preferenciu, na koho by chcel naraziť. "S každým súperom to bude zážitok, je mi jedno, kto sem príde. Možno budem mať šťastnú ruku na Real Madrid, Barcelonu, možno dostaneme Manchester City. Bude to veľkolepé divadlo a budeme bojovať, ako sa dá. Prídu svetoví hráči, megahviezdy, ale dnes sú megahviezdy moji hráči," zložil kompliment Weiss svojim hráčom.

Zároveň vyjadril nádej, že naplnením kasy za postup do LM sa iba začína éra budovania veľkého Slovana. "Dnes máme nový štadión, ktoré je ako divadlo snov. Všetci dnes musia mať radosť, naši diváci, ale aj tí, ktorí nás nemajú radi. Zarobili sme nejaké peniaze klubu, všetci si ich zaslúžime za robotu, ktorú odvádzame. Verím, že ich aj rozumne investujeme. Máme veľké plány, o ktorých teraz nemôžem hovoriť, ale Slovan bude ešte lepší. Ja už tu možno nebudem, ale tento klub bude rásť," dodal Weiss.