Main Content

Darwin s 5-zápasovým dištancom, 11 trestov pre Uruguajčanov a finančná pokuta: CONMEBOL rozlúskol veľký prípad

štvrtok, 29. august 2024 11:19 | Autor: TASR

Uruguaj
Uruguaj | zdroj: TASR

Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) potrestala 11 uruguajských hráčov za incidenty v semifinále tohtoročného šampionátu Copa America proti Kolumbii (0:1).

Najvyšší dištanc dostal útočník Darwin Nunez, útočník Liverpoolu vynechá najbližších päť zápasov národného tímu. Sankcii sa nevyhla ani Uruguajská futbalová federácia, ktorá musí zaplatiť pokutu 20.000 dolárov. O túto sumu jej skresajú odmeny za šampionát, informovala agentúra AFP.

Piati hráči neunikli suspendácii za incidenty. Stredopoliar Tottenhamu Rodrigo Bentancur inkasoval štvorzápasový dištanc, Mathias Olivera, Ronald Araujo a Jose Maria Gimenez dostali od CONMEBOL zhodne trojzápasovú stopku. Budú tak chýbať uruguajskej reprezentácii v najbližšom dueli kvalifikácie MS na pôde Paraguaja (6. septembra) i v ďalšom stretnutí proti Venezuele (10. septembra). Nunez vynechá aj októbrové súboje s Peru a Ekvádorom a novembrový domáci zápas s Kolumbiou. Okrem dištancu musí zaplatiť aj pokutu 20.000 amerických dolárov. Bentancur dostal pokutu 16.000 a Araujo a Gimenez po 12.000 USD. Ďalší siedmi uruguajskí reprezentanti musia zaplatiť 5000 dolárov.

Semifinálový zápas Copa America v Charlotte mal nepríjemnú dohru v hľadisku. Hráči Uruguaja sa na tribúne pobili s kolumbijskými fanúšikmi, zasiahnuť museli bezpečnostná služba i polícia.
Po konci stretnutia vyliezli Nunez, Bentancur, Araujo a ďalší ich spoluhráči na tribúnu a vymenili si niekoľko úderov s priaznivcami súperovho tímu. CONMEBOL incident ostro odsúdila. Kapitán Uruguaja Maria Gimenez vysvetlil, že hráči vyliezli medzi divákov, aby chránili svoje rodiny.

"Je to katastrofa. Naše rodiny boli v ohrození. Sedeli v hľadisku, niektoré ženy mali so sebou malé bábätká. Nebola tam žiadna polícia, ani jeden policajt, museli sme ich chrániť. Je to vina dvoch či troch ľudí, ktorí vypili príliš veľa 'drinkov' a nevedia poriadne piť," povedal Gimenez podľa agentúry AP. Po záverečnom hvizde prišlo ku konfrontácii aj na ihrisku medzi hráčmi oboch mužstiev.