Main Content

OFICIÁLNE: Toto je zostava Slovenska na zápasy Ligy národov

štvrtok, 29. august 2024 23:01 | Autor: TASR

Slovensko
Slovensko | zdroj: TASR

V nominácii trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Francesca Calzonu na úvodné dva zápasy novej edície Ligy národov figuruje premiérovo dvojica hráčov pôsobiaca v najvyššej poľskej súťaži Samuel Kozlovský - Peter Pokorný. Do národného tímu sa po čase vracia Ľubomír Šatka. Slováci nastúpia najskôr vo štvrtok 5. septembra o 20.45 SELČ v Tallinne proti Estónsku, v nedeľu 8. septembra o 18.00 h v Košiciach hostia Azerbajdžan. Ďalším účastníkom 1. skupiny C-divízie LN je Švédsko.


Pre Slovákov pôjde o prvé zápasy po ME 2024, na ktorých postúpili zo základnej skupiny a v osemfinále takmer senzačne vyradili neskorších finalistov Angličanov. "Potrebujeme pracovať aj s mladými hráčmi. Pokorný je plus-mínus rovnaký post ako Hrošovský. Hráva vo svojom klube pravidelne a teraz bude na ňom, či sa budeme vidieť aj ďalšie zrazy," povedal Calzona o stredopoliarovi Slasku Vroclav.
Hrošovský nie je v nominácii z rodinných dôvodov. "Očakáva prírastok do rodiny, takže poprosil o možnosť byť pri rodine. Hrošovský je hráč, ktorý mi ako trénerovi dal veľa. Rodina je u mňa na prvom mieste, preto som mu vyhovel. Vernon de Marco nie je v kádri, vysvetlil som mu, prečo som sa tak rozhodol. Máme pozície, ktoré sú problémové a potrebujeme na ne skúšať nových hráčov. Týka sa to Kozlovského, ktorý mal dobré obdobie v slovenskej lige, takisto teraz hrá dobre v Poľsku. Chceme, aby videl, akým štýlom hráme a nasal informácie," dodal Calzona o obrancovi Widzewu Lodž.
V nominácii figurujú traja hrotoví útočníci, opäť však chýba Róbert Polievka. Útočník MTK Budapešť mal dôveru trénera počas kvalifikácie ME 2024, na finálový turnaj do Nemecka ho napokon Calzona nevzal. "Roba monitorujeme podrobne a naďalej budeme. Hráme s jedným útočníkom a Strelec ukázal, že v tomto momente je lepší ako Polievka. Boženík to isté. Alternatívou je Tupta, ktorý je využiteľný aj na iných pozíciách. Musíme sa pripraviť na novú súťaž a zadať si nový cieľ. Musíme sa vrátiť k tomu, ako sme pracovali uplynulé dva roky a najmä byť pokorní."
Talianskeho kormidelníka potešil postup Slovana Bratislava do hlavnej fázy Ligy majstrov. "Videl som včerajší zápas a veľmi som si ho užil. Mohli vyhrať obe mužstvá, Slovan si však zaslúžil postup, urobil pre neho viac. Najviac sa mi páčilo, že v jeho zápasoch som videl odhodlanie a vysoký herný level. Robí mi to radosť a je to príklad aj pre ostatné ligové tímy, aby sa nebáli hrať otvorene."
Súčasťou štvrtkovej nominačnej tlačovej konferencie bolo predstavenie nového dodávateľa dresov pre národný tím, ktorým sa stala firma Macron. "SFZ sa snaží spájať s najsilnejšími hráčmi. Som rád, že v tomto duchu môžem prezentovať naše partnerstvo so spoločnosťou Macron," povedal generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Peter Palenčík.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na zápasy 1. skupiny C-divízie Ligy národov proti Estónsku (5. septembra o 20.45 SELČ v Tallinne) a Azerbajdžanu (8. septembra o 18.00 h v Košiciach):
brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (Al-Ettifaq FC), Henrich Ravas (Cracovia Krakov)
obrancovia: Peter Pekarík (bez klubu), Michal Tomič (FK Bodö/Glimt), Norbert Gyömbér (Al Cholúd), Denis Vavro (FC Kodaň), Ľubomír Šatka (Samsunspor), Milan Škriniar (Paríž Saint-Germain), Adam Obert (Cagliari Calcio), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), Samuel Kozlovský (Widzew Lodž)
stredopoliari: Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Peter Pokorný (Slask Vroclav), Juraj Kucka (ŠK Slovan Bratislava), Ondrej Duda (Hellas Verona), László Bénes (Union Berlín), Tomáš Rigo (Baník Ostrava), Matúš Bero (VfL Bochum)
útočníci: Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Dávid Ďuriš (MŠK Žilina), Leo Sauer (NAC Breda), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec), Ivan Schranz (Slavia Praha), Tomáš Suslov (Hellas Verona), David Strelec (ŠK Slovan Bratislava), Róbert Boženík (Boavista Porto)