Main Content

Marián Studenič okomentoval svoj odchod z reprezentačného zrazu

utorok, 3. september 2024 10:34 | Autor: Róbert Kalnický

Marián Studenič
Marián Studenič | zdroj: X/Seattle Kraken

Hlavnou témou v slovenskom hokeji je aktuálne Marián Studenič. Útočník Färjestadu opustil reprezentačný zraz a vedenie národného tímu uviedlo, že týmto krokom si zavrel dvere reprezentovať v najbližších rokoch.

Samotný hráč, ktorý vlani žiaril v AHL, okomentoval túto situáciu nasledovne. Vyjadrenie prinášame v needitovanom znení:

"Ahojte všetci hokejoví fanúšikovia, nemal som v pláne sa k celej udalosti vôbec vyjadrovať, ale musím, lebo každá minca má vždy dve strany. V prvom rade chcem pogratulovať chalanom k postupu na olympiádu.

Bol môj odchod z repre akcie neprofesionálny? Bol. Dala sa celá táto situácia riešiť inak? Rozhodne dala. Ale tiež som len človek, ktorý robí rozhodnutia a som pripravený niesť následky. Ľudia, ktorí sledujú moje hokejové sezóny vedia, že tá minulá mi skončila 25.júna a od 1.augusta som začal písať novú kapitolu v mojom hokejovom živote v úplne novom klube v Európe. S tým súvisela nulovú letná príprava. Vo Švédsku som bol 3 týždne, kde som mal nastavený tréningový režim, aby moje telo po tejto záťaži bolo pripravené na novú sezónu. Následne prišlo pozvanie do reprezentácie, ktoré som prijal s radosťou. Prvé precitnutie nastalo hneď po príchode do kabíny, kde som si z papiera na dverách prečítal, že som mimo základnú zostavu. Prekvapilo ma to, ale povedal som si, že sa to ešte asi zmení. Keď ani po 3 dňoch od môjho príchodu nikto z trénerov nebol schopný si so mnou sadnúť a normálne chlapsky povedať , že sa takto rozhodli, čo by som plne rešpektoval, tak som sa musel spýtať ja. Odpoveď bola, že je to kvôli turnaju, na ktorom som bol s Färjestadom a prišiel som na zraz reprezentácie o jeden deň neskôr. Realizačný tím som o tejto skutočnosti vopred informoval a nemali s tým problém (nepadlo ani slovo o 13. útočníkovi či tribúne). Nie, nechcel som si vyplakať miesto v zostave, ale radšej by som uprednostnil prípravu na sezónu ako vysedávať na striedačke/tribúne či opierať sa o mantinel počas tréningu alebo zápasu. Rozhodnutie trénerov o zostave plne rešpektujem, každý jeden z chalanov si zaslúži hrať, sú to super hokejisti. Len som mal pocit, že miesto alebo úlohu, ktorú mi pridelili, mohol dostať niekto mladší, ktorý by aspoň nasal reprezentačné skúsenosti a preto mojej nominácii nerozumiem. S rešpektom by som prijal nepozvanie na olympijskú kvalifikáciu. Ja som sa zatiaľ mohol v kľude aklimatizovať a pripraviť na náročnú sezónu v novom klube a prísť na iný repre zraz. Nie som nahnevaný, ani urazený a verím tomu, že Slovensko ešte v budúcnosti reprezentovať budem. Ale predchádzať tomu musí férová komunikácia a vzájomný rešpekt."