Main Content

Duplantis vs Warholm v pretekoch na 100 metrov: Ako to dopadlo?

štvrtok, 5. september 2024 10:24 | Autor: TASR

Armand Duplantis
Armand Duplantis | zdroj: TASR

Očakávaný súboj v šprinte na 100 metrov medzi najlepším žrdkárom histórie Armandom Duplantisom a svetovým rekordérom v behu na 400 m cez prekážky Karstenom Warholmom sa skončil triumfom švédskeho skokana.

Nórsky prekážkar tak prehral stávku a za trest musel na štvrtkovom mítingu Diamantovej ligy vo švajčiarskom Zürichu súťažiť vo švédskom drese jeho súpera. Informovala o tom agentúra AFP. Nápad zrealizovať súboj na stovke sa zrodil dávnejšie v Monte Carle. "Mondo bol drzý, vravel, že bude rýchlejší ako ja," uviedol 28-ročný Warholm, olympijský víťaz z Tokia a trojnásobný majster sveta. O štyri roky mladší Duplantis to však myslel vážne, pričom myšlienku ich súboja začali živiť aj médiá a fanúšikovia na sociálnych sieťach.

Napokon sa súboj uskutočnil po OH v Paríži, logickou voľbou bol míting v Zürichu. Na štadión Letzigrund priviezol oboch v nablýskanom kabriolete legendárny prekážkar a aktuálne komentátor Colin Jackson. Stovka svetových rekordérov predchádzala štvrtkovému hlavnému mítingu. Warholm mal osobný rekord 10,49 sekundy, Duplantis bežal stovku naposledy na strednej škole v čase 10,57 s, ale s príliš silnou podporou vetra.

Duplantis využil skvelý štart a svojho súpera už pred seba nepustil. Vyhral časom 10,37, Warholm zaostal o desatinu sekundy. "Všetka česť, zdolal ma zaslúžene. Myslím, že rozhodujúci bol štart a ten mal famózny," uznal kvality Duplantisa nórsky štvrtkár.