Main Content

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť

štvrtok, 26. apríl 2012 14:19 | Autor: Ladislav Both

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť
MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Už pred MS boli známe prvé dve posily Slovenska z NHL - Sekera s Jurčinom. Druhý menovaný sa žiaľ nešťastne zranil a na vrchol sezóny môže zabudnúť. Po skončení finálovej série KHL sa k tímu pripojí Dominik Graňák a namiesto Jurčinu sa v nominácií objaví vicemajster českej Extraligy Milan Hruška.

V druhej časti nášho seriálu prestavovania reprezentantov si posvietime na prvých 5 reprezentačných obrancov, ktorí pripadajú do úvah pre MS 2012.

Andrej Sekera

25-ročný odchovanec Dukly Trenčín v sezóne 2006/2007 odštartoval kariéru v NHL a doteraz je verný jednému klubu Buffalu Sabres. „Byvolom” v tejto sezóne len tesne unikol postup medzi 16 najlepších mužstiev NHL, keď na ôsmu Ottawu strácali vo svojej konferencií po základnej časti 3 body. Sekerovi patrila v tejto sezóne medzi obrancami Buffala v produktivite štvrtá priečka, v 69 zápasoch nazbieral 13 bodov. Nenapodobnil tak vynikajúcu minulú sezónu, v ktorej si urobil osobné bodové maximum 29 bodov.

NEPREHLIADNITE: Predstavujeme slovenských brankárov

Andrej by mal byť na MS dôležitou posilou našej obrany. Absolvoval dva šampionáty do 20 rokov, zúčastnil sa aj troch seniorských MS a za reprezentáciu hral aj na ZOH vo Vancouveri, pričom na úspešnej olympiáde patril k našim najlepším hráčom. Pamätný je najmä jeho gól proti Švédsku v štvrťfinále.

V NHL odohral celkovo 310 zápasov, v ktorých si pripísal do štatistík 81 kanadských bodov. V príprave pred MS nastúpil zatiaľ na jeden zápas, v Bratislave proti Česku. Na jeho výkone bol ešte badateľný presun z úzkych zámorských klzísk na široké Európske. Nepochybujeme o tom, že bude dôležitou súčasťou nášho tímu.

Kristián Kudroč

30- ročný zadák, ktorý bude od budúcej sezóny obliekať dres tímu KHL Sibir Novosibirsk, nastupoval v tomto ročníku vo fínskej SM-Liige. V nej hájil farby Assatu, v ktorom bol spoluhráčom Tomáša Záborského (ten mal byť tiež členom kádra v príprave pred MS, no účasť mu nedovolilo zranenie).

201 centimetrov vysoký „obor“ odohral za Assat 64 zápasov, v ktorých nazbieral slušných 28 bodov. Hráč, ktorý v minulosti odohral 24 zápasov v NHL sa stal druhým najproduktívnejším obrancom klubu.

Odchovanec Michaloviec sa v tejto sezóne zúčastnil všetkých 13 doterajších reprezentačných zápasov, v ktorých strelil dva góly a na tri ďalšie prihral. Nevýhodou Kudroča pri Vůjtkovom vyberaní konečnej nominácie na MS môže byť fakt, že nemá žiadne skúsenosti so seniorským šampionátom. Slovensko reprezentoval len na majstrovstvách sveta juniorských kategórií. Na šampionáte 18-ročných v sezóne 1998/99 získal bronzovú medailu.

Michal Sersen

Obranca pražskej Sparty odohral v tejto sezóne 57 zápasov, v ktorých sa mu podarilo nazbierať 27 bodov, čím sa v produktivite obrancov v základnej časti českej Tisport extraligy umiestnil na prvom mieste v Sparte a na štvrtom mieste v celej lige. Odchovanec bratislavského hokeja pôsobil v Slovane až do minulej sezóny, ktorú odohral v ruskej KHL, z ktorej prestúpil práve do Čiech.

26-ročný dvojnásobný majster Slovenska odohral podobne ako Kudroč všetkých 13 prípravných zápasov reprezentácie v tejto sezóne. Zaznamenal v nich dva body.

Michal sa zatiaľ nemôže pochváliť bohatými skúsenosťami z majstrovstiev sveta. Zúčastnil sa len tých minulých, no za Slovensko nastúpil len v poslednom zápase s Dánskom, v ktorom už o nič nešlo. Sersen okrem toho hral na jednom juniorskom šampionáte do 18 rokov.

René Vydarený

 30-ročný Bratislavčan, ktorý po svojom 5-ročnom účinkovaní v zámorských nižších súťažiach obliekal jednu sezónu dres Slovana Bratislava sa následne sťahoval do Českých Budějovíc, v drese ktorých pôsobí od sezóny 2005/06 (na 35 zápasov si ešte odskočil do Sparty Praha v sezóne 2009/10).

V aktuálnej sezóne ako asistent kapitána odohral celkovo 50 zápasov, v ktorých nazbieral 10 bodov. Po základnej časti Extraligy viedol medzi hráčmi Budějovíc v štatistike trestných minút, zaznamenal ich 30. Vydarený zažil vo svojej kariére viacero vydarených úspechov. Vyhral dve zámorské súťaže a získal aj bronz na šampionáte 18-ročných v roku 1999. Celkovo reprezentoval ako senior Slovensko na štyroch MS, na ktorých odohral dokopy 22 stretnutí.

 V tejto sezóne odohral v drese s dvojkrížom na hrudi len šesť prípravných zápasov pred MS, v ktorých si pripísal dva kanadské body.  Práve to, že sa nezúčastnil ani jedného medzinárodného turnaja v priebehu sezóny mu môže byť v konečnej nominácií osudné.

Richard Stehlík

Odchovanec skalického hokeja prešiel vo svojej kariére rôznymi ligami, od našej Extraligy, cez zámorské nižšie súťaže, českú Extraligu až nakoniec zakotvil v tejto sezóne v KHL  v drese Ufy. Odohral za ňu 24 zápasov, v ktorých si pripísal 5 kanadských bodov. Nasledovalo sťahovanie do Atlantu Mytišči, za ktorý nastúpil na ďalších 9 zápasov, no bez bodového zápisu.

195 centimetrový obor má šancu dostať sa na svoje tretie seniorské MS. Doteraz odohral dva šampionáty do 18 rokov a tri do 20 rokov. Dvojnásobný český šampión sa zúčastnil v tejto sezóne všetkých reprezentačných turnajov a tiež prípravných zápasov, no príliš veľa v nich zatiaľ nepredviedol. Stehlík nemal formu v klube a ani v reprezentácií, napriek tomu ho tréner Vůjtek stále ponecháva v kádri. Uvidíme či sa mu napokon ujde miesto v konečnej nominácií.

NEPREHLIADNITE: Predstavujeme slovenských brankárov