Main Content

Súper chcel viac, kde je problém? Manchester United rozoberá ďalšie tohtosezónne sklamanie

štvrtok, 26. september 2024 11:49 | Autor: TASR

Manchester United
Manchester United | zdroj: TASR

Futbalistom Manchestru United nevyšiel po štarte ligového ročníka ani úvod pohárovej Európy.

"Červení diabli" zakopli v 1. kole hlavnej fázy Európskej ligy a s holandským Twente Enschede iba remizovali 1:1. Hlavný kouč anglického tímu Erik ten Hag a stredopoliar Christian Eriksen sa zhodli, že mužstvu z Old Trafford chýbala väčšia túžba po víťazstve.

Práve 32-ročný Dán otvoril skóre duelu v 35. minúte, keď sa oprel do odrazenej lopty a z hranice šestnástky nekompromisnou strelou prekonal súperovho brankára Larsa Unnerstalla. Eriksen bol aj pri druhom gólovom momente v zápase, tentoraz však v negatívnom svetle. Najskôr defenzíva domácich otvorila priestor na prienik Bartovi van Rooijovi. Dvadsaťtriročný pravý obranca prešiel zo svojej polovice cez trojicu hráčov a zastavil ho až sklz Manuela Ugarteho.

Lopta sa odrazila k Eriksenovi, ktorý sa s ňou otočil zlým smerom a rozbehol do úniku útočníka Sama Lammersa. Ten zobral zakončenie na seba a strelou k bližšej žrdi nedal šancu Andremu Onanovi. "Inkasovaný gól je tímová chyba a súperov hráč nemôže predriblovať polovicu ihriska bez zastavenia. Taký gól nemôžeme dostať," uviedol 54-ročný ten Hag, pre ktorého bol duel s Twente špecifický z osobného hľadiska. Práve v drese účastníka Eredivisie pôsobil ešte ako hráč v troch obdobiach a odohral 257 ligových stretnutí. Spolu s rôznymi funkciami po aktívnej kariére strávil v Enschede až 23 rokov.

United mali príležitosti zvrátiť nepriaznivý vývoj späť na svoju stranu, ale veľké šance Joshuu Zirkzeeho či Harryho Maguirea sa neujali. Ten Haga v konečnom zúčtovaní mrzelo, že jeho tím nedokázal súperovi odskočiť na rozdiel dvoch presných zásahov. "Viedli sme 1:0 a potom sme mali uzavrieť duel druhým gólom. Nechali sme ich živiť šancu na zisk bodu a vo svojom životnom zápase potrestali našu chybu," povedal ten Hag, ktorý počas svojho pôsobenia v United viackrát kritizoval mentalitu tímu a stalo sa tak aj po stredajšom stretnutí: "Myslím si, že často je mentalita tohto tímu veľmi dobrá. V mnohých zápasoch som videl naše vysoké tempo. Mám však aj nejakú kritiku, no nie je to len o tíme. Musím sa pozrieť do zrkadla, keďže som súčasťou mužstva."

Twente je súčasťou jednej z pohárových súťaží prvýkrát od sezóny 2012/2013. Práve motivácia vytiahnuť sa na jedného z ašpirantov na celkový triumf mohla zohrať významnú úlohu v prekvapivej deľbe bodov. "Berieme jeden bod a myslím si, že môžeme byť na seba hrdí. Niektorí novinári pred duelom hovorili, že tu nebudeme mať šancu na úspech. Ukázali sme však výbornú mentálnu odolnosť pri bránení a dobre sme pracovali aj v hre s loptou. Myslím si, že sme ukázali Európe, ako dokážeme hrať," povedal pre oficiálny portál súťaže stredopoliar hostí Youri Regeer. United zaznamenali v uplynulých deviatich dueloch v súťažiach UEFA iba jedno víťazstvo. Odhodlanie outsidera vyzdvihol aj Eriksen: "Sme sklamaní hlavne ako tím. Chceli sme lepší výsledok, ale zďaleka to nebolo dosť dobré. Vyzeralo to tak, že súper chcel viac a to nie je správne."