Main Content

Náročná lekcia pre Slovan: Dávid Strelec hodnotí prehru s Manchestrom City. Mohlo to byť horšie?

streda, 2. október 2024 10:04 | Autor: TASR

Slovan Bratislava
Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Futbalisti Slovana Bratislava dostávajú po historickom postupe do hlavnej fázy Ligy majstrov tvrdé, zároveň však pre nich nesmierne poučné lekcie.

Po prehre 1:5 na pôde Celticu Glasgow v prvom kole hostili v domácej premiére v tejto súťaži jedného z jej topfavoritov na celkový triumf. Manchestru City podľahli 0:4, podľa útočníka Davida Strelca si však hráči slovenského šampióna odniesli zo zápasu cenné skúsenosti do budúcnosti.

"Vedeli sme, že to bude náročný duel a to sa potvrdilo. Celý čas sme boli nútení brániť. Možno sme mohli ísť v druhej minúte po strele Toliča do vedenia, ale City ukázali, že sú jedno z najlepších mužstiev na svete ak nie vôbec najlepšie," povedal po stretnutí Strelec. Anglický šampión potvrdil na Tehelnom poli úlohu favorita a zápas mal pevne v rukách. Skóre otvoril v 8. minúte Ilkay Gündogan, druhý gól pridal Phil Foden o sedem minút neskôr. Po prestávke sa presadil aj elitný zakončovateľ Erling Haaland a skóre uzavrel striedajúci James McAtee. "Bol to super zážitok, všetci sme si z toho zobrali dobré skúsenosti. Teraz sa už sústredíme na ďalšie zápasy," dodal Strelec, ktorého so spoluhráčmi čaká v sobotu ligový duel s Trenčínom. V LM sa Slovan najbližšie predstaví 22. októbra na pôde španielskej Girony.

Reprezentačný útočník "belasých" priznal, že duel so City bol jeden z najťažších v kariére. "Bol som na ME a podobne silní boli Angličania. City však boli asi ešte lepší a hlavne viac zohratí. Určite to bol jeden z najťažších zápasov. Našim fanúšikom patrí veľké ďakujem za atmosféru, ktorú vytvorili. Vážime si, že nás hnali dopredu za každého stavu." Prehrať 0:4 so City nie je hanba aj s prihliadnutím na to, že v ten istý hrací deň sa zrodili ešte výraznejšie debakle, ktoré utrpeli Celtic Glasgow od Dortmundu (1:7) a Young Boys od Barcelony (0:5). "Tie pocity sú asi negatívne, lebo sme prehrali. Výsledok 0:4 je nepriaznivý, ale proti takémuto súperovi je tá prehra ešte celkom okej," konštatoval Strelec.

Slovan ťahal za kratší koniec vo všetkých štatistikách. Bránu Stefana Ortegu neohrozil ani raz, držanie lopty vyznelo v percentuálnom vyjadrení 74:26 pre hostí. "Povedali sme si, že sa musíme obetovať pre celé mužstvo a nestrácať hlavu. Oni však ukázali, že majú kvalitu na každom poste. Hýbali sa v správnych priestoroch, v tom sú asi najlepší na svete. Ja ako útočník som bol nútený hrať hlbšie, bol som skôr pri ich stredových hráčoch. Celkovo behať bez lopty bolo náročné tak psychicky ako aj fyzicky. Mali sme však aj niektoré dobré pasáže, keď sme ju dokázali podržať na kopačkách a na tom musíme stavať do ďalších zápasov. Bolo ťažké sa s nimi porovnávať, pre nás to bol veľký test a dobrá skúsenosť. Škoda, že sme nedali gól, pre ľudí by to bolo fantastické," poznamenal Strelec.

V základnej zostave hostí sa napokon objavil aj hviezdny útočník Haaland, hoci vo víkendovom ligovom zápase v Newcastli ho viackrát kopli do oblasti achilovky a nad jeho štartom v Bratislave visel otáznik. V prvom polčase vyšiel naprázdno, po zmene strán však prekonal Dominika Takáča. Po nábehu pomedzi obrancov svoj únik zakončil gólom na 3:0, ktorý bol jeho 42. v LM pri 41. štarte. "Potvrdil, že je asi najlepší útočník na svete, dáva veľa gólov. Dnes nemal veľa priestoru, ale nakoniec skóroval. Pre mňa sú Haaland, Kane a Lewandowski najlepší," chválil Strelec nórskeho kanoniera.