Main Content

Liga majstrov prinesie reprízu finále z roku 1992: Padne bavorský gigant v Birminghame?

streda, 2. október 2024 10:28 | Autor: TASR

Trofej Liga majstrov
Trofej Liga majstrov | zdroj: TASR

Pozornosť futbalového sveta sa bude v stredajšom programe Ligy majstrov upierať na reprízu finále z roku 1982 medzi hráčmi Bayernu Mníchov a Aston Villy.

Bavori do súťaže vstúpili rekordným víťazstvom 9:2 nad Dinamom Záhreb a v základnej fáze su nezdolaní od septembra 2017. Zmeniť sa to pokúsi anglický tím, ktorý ich vyzve v domácom Villa Parku o 21.00 h.
Aston Villa sa do najprestížnejšej európskej súťaže vrátila po štyroch desaťročiach triumfom 3:0 nad švajčiarskym Young Boys Bern. V 2. kole si zopakuje finále zo sezóny 1981/1982, v ktorom Bayern senzačne zdolala 1:0.

"Čo chceme? Chceme hrať v Európe a hrať zápasy v stredy a nedele. Chceme sa pokúsiť dostať na rovnakú úroveň, akú majú Manchester City, Arsenal, Liverpool, Manchester United, Newcastle či Tottenham. Budeme unavení, ale toto je jednoducho vyšší level," uviedol pred stretnutím tréner Unai Emery. Bayern je vďaka skóre lídrom tabuľky, no oba tímy vo svojich ligových zápasoch tento víkend remizovali. Účasť v drese nemeckého tímu navyše nemá istú anglický kanonier Harry Kane, ktorý proti Dinamu strelil štyri góly.

Hráči Liverpoolu si opäť zmerajú sily s talianskym klubom, po víťazstve 3:1 nad AC Miláno sa doma predstavia proti Bologni. "Znie to veľmi jednoducho, ale kľúčová je konzistentnosť. Musíte zostať fit a urobiť všetko, čo je vo vašich silách, aby ste boli pripravení na ďalší zápas," uviedol kapitán tímu Virgil van Dijk pre portál uefa.com. V stredu budú hrať ďalšie dva talianske tímy, v Gelsenkirchene sa s "domácim" Šachtarom stretne úradujúci majster Európskej ligy Atalanta Bergamo a Juventus Turín čaká neľahký duel na pôde RB Lipsko.

V španielskej Girone sa predstaví Feyenoord so slovenským obrancom Dávidom Hanckom. Holandský tím ťahá v Lige majstrov štvorzápasovú sériu prehier, v 1. kole podľahol nemeckému Bayeru Leverkusen vysoko 0:4. Brankár Timon Wellenreuther sa však snažil hľadať pozitíva: "Mali sme šance, ale nedali sme gól. V skutočnosti sme s loptou nehrali zle."

Medzi zaujímavejšie stretnutia bude patriť súboj Benficy Lisabon s Atleticom Madrid. Naposledy proti sebe stáli v skupinovej fáze LM v sezóne 2015/2016, oba tímy si vtedy pripísali po jednom víťazstve 2:1. S rovnakým skóre vstúpili aj do tohtoročnej edície, portugalský tím si v úvode poradil Crvenou Zvezdou a španielsky klub zdolal Lipsko.

Pre úradujúceho majstra Real Madrid by mal byť rutinnou záležitosťou duel na pôde francúzskeho Lille. S dobrými pocitmi vstúpia do zápasu s Dinamom hráči AS Monaco, ktorí v úvode zvíťazili nad Barcelonou 2:1. O prvé body budú vo vzájomnom stretnutí hrať Sturm Graz a Bruggy.

2. kolo ligovej fázy LM

streda 2. októbra:

18.45 Šachtar Doneck - Atalanta Bergamo
18.45 FC Girona - Feyenoord Rotterdam
21.00 Aston Villa - Bayern Mníchov
21.00 Dinamo Záhreb - AS Monaco
21.00 FC Liverpool - FC Bologna
21.00 OSC Lille - Real Madrid
21.00 RB Lipsko - Juventus Turín
21.00 Sturm Graz - FC Bruggy
21.00 Benfica Lisabon - Atletico Madrid