Main Content

VIDEO: Martin Pospíšil s prvým gólom v novom ročníku! Slovák v drese Flames dokázal, prečo mu veria

štvrtok, 10. október 2024 07:58 | Autor: TASR

Martin Pospíšil
Martin Pospíšil | zdroj: X

Slovenský hokejista Martin Pospíšil si v prvom zápase Calgary Flames v novom ročníku zámorskej NHL pripísal dva body. Gólom a asistenciou prispel k obratu a víťazstvu 6:5 po predĺžení na ľade Vancouveru.

Debut v NHL absolvoval jeho krajan a spoluhráč Samuel Honzek. Juraj Slafkovský sa parádnou asistenciou podieľal na triumfe Montrealu nad Torontom 1:0.

Calgary prehrávalo ešte tri minúty pred koncom druhej tretiny vo Vancouveri 1:4, no potom prišiel obrat v skóre. Zaslúžil sa o to aj Pospíšil, ktorý v 43. minúte znížil na 3:4 z pohľadu svojho tímu strelou švihom spomedzi kruhov po prihrávke Anthonyho Manthu. V polovici tretej tretiny poslal Flames do vedenia 5:4 Jonathan Huberdeau, no domáci si vynútili predĺženie 97 sekúnd pred koncom riadneho času zásluhou J.T. Millera. V druhej minúte extra času rozhodol Connor Zary po individuálnej akcii o víťazstve Calgary, asistenciu pri rozhodujúcom zásahu si pripísal Pospíšil.

Ten odohral v tretej formácii celkovo 15:47 min, mal bilanciu 1+1, plusový bod, dve strely, dva bloky a dve trestné minúty za podrazenie. Jeho spoluhráči počas tohto vylúčenia v prvej tretine skórovali, Mantha znížil v oslabení na 1:3. Honzek začal svoj premiérový duel v NHL v prvom útoku Calgary spolu s Nazemom Kadrim a Andrejom Kuzmenkom. Na ľade strávil v dvadsiatich striedaniach spolu 13:11 min, mal plusový bod, raz vystrelil, zblokoval jednu strelu a pripísal si na konto dva bodyčeky.

 

 

Montreal rozhodol o svojom víťazstve 1:0 nad Torontom už vo 8. minúte, keď Kirby Dach posunul puk Slafkovskému, ktorý z prvej poslal puk krížom cez bránkovisko na Colea Caufielda a ten zakončil presilovkovú kombináciu na jeden dotyk presným zásahom. "Slaf mi poslal naozaj výborný pas," pochválil Caufield po zápase slovenského spoluhráča. Slafkovský odohral v prvom útoku Habs celkovo 18:01 min a bol druhý najvyťaženejší útočník domácich. Okrem asistencie mal jednu strelu, tri hity a dve zblokované strely. Hviezdou večera bol domáci brankár Sam Montembeault, ktorý zneškodnil všetkých 48 striel súpera.

Canadiens nevyužili v prípravných dueloch ani jednu z 30 presiloviek, no proti Torontu im vyšla už druhá v poradí. "Roletu" potom zatiahol Montembeault, ktorý zneškodnil množstvo šancí aktívnejšieho súpera a čistým kontom so 48 zákrokmi stanovil nový rekord ligy v otváracom stretnutí tímu v sezóne. Predošlý držal Filip Gustavsson z Minnesoty, ktorý mal pred rokom "nulu" so 41 zákrokmi proti Floride. "Toto sú chvíle, v ktorých sa chcete ocitnúť," uviedol Montembeault, pre ktorého to bol druhý shutout v kariére. "Minulú sezónu sa stalo niekoľkokrát, že sme viedli o gól, no potom sme prehrali. Myslím si, že dnes chalani odviedli skvelú prácu."

Toronto nevyšlo až doteraz gólovo naprázdno ani raz od 20. novembra 2021, keď podľahlo 0:2 Pittsburghu. Vrátane play off to bolo celkovo 252 zápasov, čo je tretia najdlhšia séria v histórii NHL. Rekord držia hráči Los Angeles Kings (264 v rokoch 1986 až 1989). "Keď máte takmer 50 striel a nedáte gól, tak ich brankár chytal naozaj dobre. Som však spokojný so snahou tímu, chlapci dreli a bojovali," povedal Craig Berubee, pre ktorého to bol prvý súťažný zápas na poste trénera Maple Leafs. Debut v bránke Toronta absolvoval Anthony Stolarz a pripísal si 26 zákrokov.

Ivan Barbašov dal dva góly, pridal dve asistencie a jeho Vegas Golden Knights zdolali doma Colorado 8:4. Jack Eichel si pripísal štyri asistencie, Mark Stone gól a dve asistencie a Shea Theodore tri gólové prihrávky.
Hráči New Yorku Rangers odštartovali sezónu suverénnym víťazstvom 6:0 na ľade Pittsburghu. Dvoma gólmi sa pod to podpísal Chris Kreider, brankár Igor Šesťorkin neinkasoval ani raz z 28 striel. V drese "jazdcov" skórovali aj Sam Carrick, Alexis Lafreniere, Filip Chytil a Vincent Trocheck. Rovnaký výsledok 6:0 sa zrodil v Edmontone, kde uspel Winnipeg aj zásluhou 30 zákrokov brankára Connora Hellebuycka. Jeho spoluhráč Mason Appleton mal bilanciu 1+2.

NHL - výsledky:

Montreal - Toronto 1:0 /Slafkovský za domácich 0+1/, Pittsburgh - NY Rangers 0:6, Edmonton - Winnipeg 0:6, Vancouver - Calgary 5:6 pp /Pospíšil za hostí 1+1/, Vegas - Colorado 8:4