Main Content

Kartónové postele z OH 2024 v Paríži: Čo s nimi bude teraz?

utorok, 15. október 2024 08:48 | Autor: TASR

Olympijské hry
Olympijské hry | zdroj: TASR

Kartónové postele, na ktorých spali športovci počas OH v Paríži, budú slúžiť po celom Francúzsku. Až 16.000 postelí opustilo olympijskú dedinu a v rámci cieľov udržateľnosti nájdu využitie v rôznych organizáciách.

V júli zdieľali organizátori hier video, na ktorom označili postele za udržateľné a stopercentne recyklovateľné. Ich vznik siaha do obdobia pred OH v Tokiu v roku 2021. Japonské dejisko ako prvé poskytlo športovcom postele z kartónu, pričom si okamžite získali pomenovanie "antisexové".

Stalo sa tak po tom, čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil, aby športovci počas vrcholiacej pandémie koronavírusu osobne nekomunikovali. Predmetom špekulácií bolo, že ich navrhli s cieľom uniesť maximálne váhu jednej osoby. Organizátori parížskych hier tieto vysvetlenia popreli a uviedli, že skutočným dôvodom zavedenia kartónových postelí je ich ekologický charakter.

Práve udržateľnosť sa dostáva do popredia po skončení olympiády. "Darujeme ich rôznym organizáciám vo Francúzsku. Matrace sa dajú úplne vyprať a postele nemajú žiadne chyby. Uľahčí to ich druhý život," povedala Chie Fujiiová, manažérka logistiky projektu podľa webstránky insidethegames.biz.