Main Content

Kauza Michal Krištof: KHL odsudzuje správanie slovenského hokejistu

sobota, 19. október 2024 10:13 | Autor: Róbert Kalnický

Michal Krištof
Michal Krištof | zdroj: TASR

Slovenský hokejový útočník Michal Krištof prestúpil z HC Soči napriek tomu, že s klubom mal stále platný kontrakt. KHL však už nepatrí pod hlavičku IIHF, takže prestupu nič nebránilo.

Vedenie ruskej súťaže sa oborilo na slovenského hokejistu. KHL odsudzuje jeho správanie. Takto vyzerá oficiálne f

"Hráč HK Soči Michal Krištof, ktorý má platnú zmluvu s klubom KHL, nastúpil na zápas vo Švajčiarsku v piatok 18. októbra.

KHL vždy dodržiavala politiku rešpektovania platných zmlúv v iných ligách a vyzýva ostatné ligy, aby dodržiavali ten istý princíp, či už ide o profesionálnu ligu v Európe alebo juniorskú ligu v Severnej Amerike. Preukazy na prestup sú len jedným z nástrojov dostupných na dodržiavanie princípu vzájomného rešpektovania zmlúv.

V prípade Michala Krištofa, ktorého prestupový preukaz z Ruskej hokejovej federácie bol platný až do konca sezóny 2024/2025, to však neponúklo žiadnu ochranu pred krokmi podniknutými mimo právneho rámca.

Medzinárodné predpisy o prestupoch IIHF stanovujú, že všetci členovia IIHF, ich ligy a kluby musia rešpektovať platné hráčske zmluvy vo všetkých organizáciách, bez ohľadu na to, či sú členmi IIHF (sekcia 8.1 predpisov o prestupoch IIHF). Preto všetci členovia IIHF – ligy a kluby – musia rešpektovať hráčske zmluvy s KHL, aj keď KHL nie je členom IIHF.

Porušenie základného princípu rešpektovania zmlúv zo strany IIHF, ako aj jeho medzinárodných predpisov o prestupoch, opäť ukazuje nekonzistentnú a politicky motivovanú pozíciu IIHF voči KHL a ruskému hokeju ako celku. Vytvára to nebezpečný precedens, ktorý by mohol zničiť mechanizmus medzinárodných prestupov založený na dobrej vôli všetkých účastníkov.

Pred sezónou 2024/2025 KHL vystúpila z jurisdikcie Ruskej hokejovej federácie a stala sa „nečlenskou organizáciou“ pre IIHF. Napriek tomu, keď kluby predkladali svoje prihlášky, liga naďalej prísne dodržiavala princíp vzájomného rešpektovania zmlúv a kontrolovala, či hráči nemajú platné dohody s klubmi v iných ligách.

KHL odsudzuje správanie Krištofa. Predpisy a legislatíva KHL ponúkajú rôzne mechanizmy, ktoré môže Soči využiť na ochranu svojich práv v tomto prípade. KHL je pripravená poskytnúť klubu komplexnú podporu.

Pokiaľ ide o Krištofov prestup do švajčiarskeho klubu Langnau, rozhodnutie IIHF povoliť tento prestup ohrozuje kluby vo švajčiarskej lige a ochranu zmlúv ich hráčov. Prax porušovania zmlúv môže fungovať obojsmerne. KHL je otvorená priamemu dialógu s profesionálnymi ligami v Európe, aby vypracovali pravidlá vzájomnej interakcie v otázke prestupov hráčov," uvádza KHL vo svojom vyhlásení.