Main Content

LeBron James si zahral v NBA so synom Bronnym: Píše sa história, toto hovorí hviezda Lakers

streda, 23. október 2024 09:22 | Autor: TASR

LeBron James x Bronny James
LeBron James x Bronny James | zdroj: TASR

Americký basketbalista LeBron James sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý nastúpil v NBA na zápas v jednom tíme so synom.

Jeho mužstvo Los Angeles Lakers sa v úvodný hrací deň nového ročníka tešilo z víťazstva, a to doma nad Minnesotou 110:103. Najlepší strelec histórie súťaže zaznamenal 16 bodov, Bronny James sa do streleckej listiny nezapísal. Kľúčovou osobnosťou sa však stal Anthony Davis, ktorý prispel k triumfu 36 bodmi a 16 doskokmi.

V druhom z dvojice stretnutí v noci na stredu obhajcovia titulu z Bostonu zvíťazili nad ambicióznym New Yorkom hladko 132:109. Historický moment prišiel presne štyri minúty pred koncom druhej štvrtiny, keď na palubovku prišli obaja Jamesovci spoločne v čase, keď ich tím viedol o 16 bodov (51:35). Dvadsaťročný Bronny odohral tri minúty, dostal sa k jednej strele, no po prihrávke otca trojbodový pokus nepremenil.

Počas jeho pobytu na ihrisku Lakers prehrali úsek o päť bodov. Minnesota v prvom polčase prehrávala aj o 19, no po zmene strán duel zdramatizovala a znížila aj na štyri body. Koncovku si však Lakers už postrážili. Boston vykročil za obhajobou titulu s veľkou chuťou a už v prvej štvrtine si vypracoval 20-bodový náskok, ktorý následne už iba zveľaďoval. V záverečnej dvanásťminútovke viedol aj o 35. Jayson Tatum sa zaskvel 37 bodmi a 10 asistenciami, keď premenil 8 z 11 trojok. 

Čoskoro 40-ročný LeBron James nastúpil do svojej 22. sezóny, čo pred ním v NBA zvládol iba Vince Carter. V lete si uplatnil hráčsku opciu a stal sa voľným hráčom. S Lakers sa však dohodol na novej zmluve zrejme i pre to, že klub splnil jeho túžbu a draftoval jeho syna z 55. pozície, hoci Bronny James sa v univerzitnej lige neprejavil ako hráč pripravený hrať v najkvalitnejšej súťaži sveta.

Viacerí kritici preto LeBrona obvinili z nepotizmu a jeho syna kritizovali, že iba zaberá miesto v tíme lepšiemu hráčovi. "Nastúpiť v tejto úžasnej lige nie je samozrejmosť. Je tu iba 450 hráčov a musíte si zaslúžiť každú jednu chvíľu. Môj syn to vie a pracuje na tom, aby sa každý deň zlepšoval a stal sa hráčom, aký chce byť. Som na neho hrdý," povedal LeBron James po stretnutí podľa Reuters. Jamesovci nie sú jediné duo otec a syn, ktoré nastúpilo pospolu na súťažný duel v severoamerickom profesionálnom športe.

V NHL spolu hrali v sezóne 1979/80 v tom čase už 51-ročný Gordie Howe a jeho synovia Mark a Marty za Hartford Whalers i predtým v konkurenčnej WHA za Houston Aeros. V MLB nastúpil Ken Griffey a jeho rovnomenný syn v drese bejzbalistov Seattle Mariners v roku 1990 a taktiež Tim Raines a jeho syn s rovnakým menom v roku 2001 za Baltimore Orioles. Griffeyovci sledovali historický večer Jamesovcov priamo v hale.