Main Content

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských obrancov - II. časť

nedeľa, 29. apríl 2012 15:38 | Autor: Ladislav Both

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských obrancov - II. časť
MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských obrancov - II. časť | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

V pondelok sa ku kádru našej reprezentácie pripojí už aj aktuálny majster KHL – Dominik Graňák. Ďalšou posilou bude Zdeno Chára, ktorý vypadol so svojím Bostonom v prvom kole play-off NHL a napriek zraneniu príde posilniť Slovensko na svetový šampionát. Prinášame vám prehľad posledných štyroch obrancov našej aktuálnej nominácie.

Zdeno Chára

Obetavý srdciar, ktorý napriek nie veľkej spokojnosti jeho zamestnávateľa Bostonu Bruins príde posilniť náš výber na MS 2012, bude bezpochyby patriť k najväčším hviezdam šampionátu.

Kapitán Bostonu a pravdepodobne aj slovenskej reprezentácie na blížiacich sa MS odohral v NHL ďalšiu vynikajúcu sezónu. V základnej časti nastúpil 35-ročný odchovanec Dukly Trenčín na 79 zápasov, v ktorých skóroval 12 krát a na gól asistoval v 40 prípadoch. Vytvoril si tak nové bodové maximum, keď prekonal rekord zo sezóny 2007/2008, v ktorej nazbieral 51 kanadských bodov.

V play-off odohral Chára všetkých sedem náročných zápasov proti Washingtonu, v ktorých sa mu podarilo pripísať do štatistík ďalšie 3 body. Obhajca Stanley Cupu napokon nepostúpil, keď v poslednom zápase s Washingtonom prehral 1:2 po predĺžení.

Chára sa stal po základnej časti najproduktívnejším obrancom Bostonu a v celej lige skončil v produktivite obrancov na skvelom štvrtom mieste. Nominácia na Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL ho opäť neminula. Dokonca si trúfame odhadovať, že je najväčším favoritom na jej získanie.

Zdeno má za sebou viaceré veľké úspechy. Za ten najväčší určite pokladá zisk Stanleyho pohára z minulej sezóny. Okrem neho získal už spomínanú individuálnu trofej Norris Trophy, ktorá sa udeľuje najlepšiemu obrancovi sezóny NHL. Získal aj striebro na svetovom šampionáte v roku 2000 a bol ústrednou postavou slovenského tímu na Olympiáde vo Vancouveri, kde sme skončili na nešťastnom, no historickom štvrtom mieste. Zdeno, ktorý je pravidelným účastníkom NHL All-Star Game, reprezentoval Slovensko na dvoch olympiádach, na jednom svetovom pohári a na šiestich seniorských majstrovstvách sveta.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť

Ivan Baranka

Asistent kapitána Spartaku Moskva odohral za tento klub už štvrtú sezónu v poradí. Spartakovci v tomto ročníku KHL zaostali o 6 bodov za mestským rivalom CSKA, ktorý skončil na ôsmom - poslednom postupovom mieste do play-off. Obranca s dlhoročnými skúsenosťami zo zámorských líg (odohral aj jeden zápas za NY Rangers) sa stal s 21 bodmi najproduktívnejším obrancom tímu.

Stále len 26-ročný odchovanec dubnického hokeja má na konte účasť na viacerých veľkých reprezentačných turnajoch. S osemnástkou vybojoval striebornú medailu, dvakrát hral na MS do 20 rokov, dvakrát sa zúčastnil seniorského šampionátu a hral aj na ZOH vo Vancouveri. Ivan patrí v posledných rokoch medzi našich najlepších obrancov na starom kontinente. V tejto sezóne si pripísal 12 reprezentačných štartov, zúčastnil sa dvoch pohárov (na tom Bieloruskom viedol naše mužstvo ako kapitán)  a všetkých ôsmych prípravných zápasov pred majstrovstvami sveta.

Tomáš Starosta


Tomáš Starosta je ďalší Trenčan medzi obrancami v našom kádri, ktorý po dlhoročnom pôsobení v Dukle zakotvil v Rusku, konkrétne v Nižnekamsku, kde strávil dve sezóny. Aktuálnu sezónu odohral v drese Yugry Chanty-Mansijsk, za ktorú nastúpil na 59 zápasov s bilanciou 13 kanadských bodov. Starosta nemalou mierou prispel k postupu jeho tímu do play-off KHL, no v prvom kole vypadli s Čeljabinskom.

30-ročný šampión KHL z minulej sezóny patrí medzi najskúsenejších hráčov nášho výberu, keď Slovensko reprezentoval už 110 krát. Doteraz sa zúčastnil troch seniorských MS, raz šampionátu do 18 rokov a dvakrát do 20 rokov.

V tejto sezóne odohral Tomáš zápasy na Nemeckom a Rakúskom pohári a hral aj v siedmych prípravných zápasoch pred MS. Na konto si v  pripísal dva góly a jednu asistenciu.

NEPREHLIADNITE:
Predstavujeme slovenských brankárov

Dominik Graňák

Čerstvý majster druhej najlepšej hokejovej ligy na svete KHL z dresu Dynama Moskva sa zapojí do tréningového procesu našej reprezentácie už v pondelok. Rodák z českého Havířova zažíval začiatky svojej profesionálnej kariéry v Slavií Praha, neskôr sa cez švédsku Elitserien ocitol v KHL. Vo všetkých ligách, v ktorých si zahral, sa stal neskôr aj majstrom.

V základnej časti tohto ročníka KHL si pripísal na konto 42 štartov, v ktorých zaznamenal 21 kanadských bodov. Po základnej časti bol na prvom mieste v produktivite medzi obrancami svojho klubu. V úspešnom play-off to bolo z Dominikovho pohľadu ešte lepšie, v 21 stretnutiach si pripísal do štatistík 11 bodov a skončil v produktivite na druhom mieste spomedzi všetkých obrancov KHL.

V reprezentácií sa môže Graňák pochváliť veľkými skúsenosťami. Okrem dvoch juniorských MS odohral už osem seniorských šampionátov. K tomu môžeme s 99% pravdepodobnosťou pripísať deviatu čiarku už budúci piatok v zápase s Kanadou.

Stále len 28-ročný obranca sa v tomto ročníku zúčastnil v drese reprezentácie len nemeckého pohára, na ktorom odohral tri kvalitné zápasy. Prípravné stretnutia pre povinnosti v KHL nestihol, no na majstrovstvách sveta bude po boku Cháru a Sekeru našim najvyťažovanejším obrancom.