Main Content

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - I. časť

utorok, 1. máj 2012 15:15 | Autor: Ladislav Both

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - I. časť
MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - I. časť | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Po prehľade reprezentačných brankárov a obrancov vám prinášame krátke profily prvých piatich útočníkov nášho reprezentačného výberu.

Marcel Hossa

Brat jedného z najlepších útočníkov na svete, Mariána Hossu, Marcel, začínal podobne ako jeho slávnejší súrodenec s hokejom v Trenčíne. Už ako mladík zamieril do Ameriky, kde si od neho sľubovali veľmi veľa. Marcel však nikdy nevystúpil z tieňa svojho brata, čo bolo na škodu veci, nakoľko v NHL určite nepatril k tým najhorším hráčom. V najprestížnejšej lige sveta odohral dokopy 251 stretnutí. V dresoch Montrealu, NY Rangers a Phoenixu nazbieral 106 kanadských bodov. Je veľká škoda, že o svoje miesto medzi najlepšími nezabojoval intenzívnejšie a v sezóne 2008/2009 zamieril do Európy.

V tú dobu sa v Rusku práve rozbiehala nová súťaž KHL, v ktorej sa stal okamžite hviezdou. V drese Dinama Riga sa stal v sezóne 2009/2010 s 35 gólmi najlepším strelcom súťaže. Následne prestúpil do Kazane, z kadiaľ zamieril do Spartaka Moskva a v závere tejto sezóny sa opäť vrátil do Rigy, v ktorej sa mu darilo doteraz najviac.  Marcel Hossa odohral v tejto sezóne 54 zápasov s bilanciou 31 bodov.

Marcel má bohaté skúseností s reprezentáciou. Zúčastnil sa MS do 18 rokov, na ktorých získal bronz. Následne odohral dva šampionáty do 20 rokov, je 5-násobným účastníkom seniorských MS a dvoch zimných olympiád. Podobne ako jeho bratovi mu však chýba seniorská  medaila.

V tejto sezóne odohral za Slovensko 13 prípravných zápasov, na konto si pripísal štyri góly a jednu asistenciu. Marcel Hossa v národnom tíme dlhodobo nepredvádza výkony ako na klubovej úrovni. Verme, že tieto majstrovstvá budú pre neho v tomto smere zlomové.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských brankárov

Mário Bližňák

25-ročný center Mário Bližnák sa narodil v Trenčíne, no s hokejom začínal v Dubnici. Profesionálnu kariéru odštartoval v zámorských súťažiach, v ktorých strávil 6 sezón. Počas tohto obdobia sa mu podarilo nazrieť do NHL, v najpopulárnejšej hokejovej lige na svete odohral šesť stretnutí. Mário je šampiónom WHL a tiež populárneho Memorial Cupu, ktorý je v Zámorí veľmi cenený.

Po minulej sezóne bez náznaku väčšej šance presadiť sa v NHL sa Bližňák rozhodol preorientovať na európske klziská a uzavrel  zmluvu s českým klubom Sparta Praha. Spoločne so zápasmi v play-off odohral v tomto ročníku 57 zápasov, v ktorých si pripísal na konto 34 bodov.

Medzi hráčmi Sparty sa umiestnil v produktivite základnej časti na štvrtom mieste a v play-off bol dokonca najproduktívnejším “Sparťanom“. Ani to jeho tímu nepomohlo k postupu do semifinále, Sparta vypadla s neskorším vícemajstrom Kométou Brno.

Bližńák má s reprezentačným dresom len minimálne skúsenosti. Ako mladík sa zúčastnil len jedného svetového šampionátu do 18 rokov, za 20-ku či seniorov si zatiaľ na vrcholnom turnaji nezahral. V tejto sezóne však nemohli trénerom národného mužstva uniknúť jeho skvelé výkony za Spartu a tak odohral všetkých 15 doterajších reprezentačných zápasov. Zaznamenal v nich jeden gól a dve asistencie.

Bližňák takmer po celú prípravu nastupoval v prvej formácií, v ktorej robil centra skúseným harcovníkom z KHL Marcelovi Hossovi a Brankovi Radivojevičovi. Je veľmi pravdepodobné, že v tomto zložení odohrá aj prvý zápas na MS proti Kanade.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť

Marek Hovorka

Hráč, ktorý za celú svoju kariéru neodohral ani jednu sezónu mimo Česka a Slovenska, hrával v slovenskej extralige za Martin a Liptovský Mikuláš. Pôsobenie v českej najvyššej súťaži naplno odštartoval až v tejto sezóne, keď odohral za HC Kladno spolu 55 zápasov, v ktorých nazbieral 33 bodov. Medzi „rytiermi“ z Kladna sa umiestnil v produktivite na druhom mieste (v celej českej extralige skončil na 27. mieste).

Hovorka sa nezúčastnil ani jedného juniorského či seniorského svetového šampionátu. Trénerov reprezentácie upútal po prvýkrát až v tejto sezóne, počas ktorej odohral s dvojkrížom na hrudi 13 zápasov s bilanciou jedného gólu a štyroch asistencií.

Michel Miklík

29-ročný útočník je po celú svoju doterajšiu hokejovú kariéru verný slovenskej extralige. Postupne hrával za Liptovský Mikuláš, Žilinu, Trenčín a posledné dve sezóny strávil v Košiciach.

V aktuálnej sezóne odohral Michel celkovo 71 zápasov, v ktorých nazbieral 47 kanadských bodov. Medzi Košičanmi skončil na štvrtom mieste v produktivite a v celej našej Extralige mu po základnej časti patrila 19. priečka.

Miklík podobne ako Hovorka nemá na svojom konte žiadne reprezentačné skúsenosti zo svetových šampionátov. V tejto sezóne si pripísal 9 štartov za reprezentáciu na prípravných reprezentačných turnajoch, v ktorých bol veľmi úspešný. Zaznamenal v nich 5 gólov a 5 asistencií, čím sa radí k najproduktívnejším slovenským reprezentačným útočníkom. Dúfajme, že si nejaké body ušetril aj na majstrovstvá sveta.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - II. časť

Rastislav Špirko

27-ročný rodák z Vrútok začínal s hokejom v Martine. Ako hráč s veľkým potenciálom zamieril na skusy do Ameriky, no vo veľkej konkurencií sa výraznejšie nepresadil. Nasledovalo rozhodnutie vrátiť sa na martinský extraligový ľad a potom zamieriť do Čiech. V českej Tipsport Extralige sa stal platnou súčasťou tímu Pardubíc, s ktorým vyhral ligový titul.

V tomto ročníku hájil Rasťo farby nováčika KHL HC Lev Poprad. Za popradských Levov nastúpil na 53 zápasov, v ktorých si pripísal na konto 10 gólov a 9 asistencií. V produktivite tímu skončil na šiestom mieste.

Špirko reprezentoval Slovensko zatiaľ iba na juniorských šampionátoch. Raz sa zúčastnil MS do 18 rokov a dvakrát MS do 20 rokov. V tejto sezóne si obliekol reprezentačný dres deväťkrát, zaznamenal gól a asistenciu.