Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza súperov Slovenska v základnej skupine

streda, 2. máj 2012 16:20 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza súperov Slovenska v základnej skupine
MS V HOKEJI 2012: Analýza súperov Slovenska v základnej skupine | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Už v piatok odštartuje úvodnými zápasmi hokejový šampionát vo Švédsku a Fínsku. Bližšie sa dnes pozrieme na bilancie nášho tímu so sedmičkou súperov, predstavíme vám najväčšie hviezdy týchto tímov i najvýraznejšie úspechy v histórii šampionátov.

Úvodný duel čaká slovenský výber v piatok o 15.15. Náš tím nečaká jednoduchý začiatok, keď narazíme na jedného z najväčších favoritov celého šampionátu, tím Kanady.  Pôjde už o 45. vzájomný duel nášho a kanadského výberu. Slovensko sa tešilo z výhry v devätnástich prípadoch, štyrikrát sa zrodil nerozhodný výsledok , dvadsaťjedenkrát sa z triumfu tešil výber Kanady. Posledný vzájomný duel bol odohraný v novembri 2010, náš tím vtedy prehral tesne po samostatných nájazdoch 2:3. Kanaďania sa naposledy z titulu radovali v roku 2007, takže o motiváciu budú mať určite postarané. Brankárskou jednotkou by mala byť opora Caroliny, Cam Ward, v obrane by hlavnými piliermi mali byť Jay Bouwmeester či Dion Phaneuf a o góly by sa mali starať Ryan Getzlaf, Corey Perry či John Tavares.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských brankárov

V druhom dueli nás preverí domáci výber Fínska. Zápas sa odohrá v nedeľu, opäť so začiatkom o 15.15. Pôjde o 25. vzájomný duel. Bilancia hovorí jednoznačne v prospech domáceho výberu, veď len päťkrát sa z víťazstva tešilo slovenské družstvo, kým súper dvihol ruky nad hlavu až v šestnástich prípadoch. Trikrát sa zrodil nerozhodný výsledok. V poslednom dueli, vlani na šampionáte v Bratislave sme v existenčnom dueli podľahli fínskemu výberu 1:2, čím sme vtedy prišli o šancu postúpiť do štvrťfinále. Fínsko je obhajcom titulu i lídrom rankingu, v domácom prostredí bude chcieť určite nadviazať na vydarené šampionáty z posledných rokov. K ďalšej medaile by mala fínskemu výberu dopomôcť brankárska jednotka Dallasu, Kari Lehtonen, v obrane by sa o čistenie priestoru mali starať predovšetkým Lasse Kukkonen či Anssi Salmela , o góly by sa mali starať posily zo zámoria, Mikko Koivu a Valtteri Filppula, medzi hviezdy však určite musíme zaradiť aj jedného z najlepších mladých hráčov sveta, Mikaela Granlunda.

Hneď v pondelok nás čaká tretia previerka, ďalší z favoritov šampionátu, tím USA. Pôjde o šestnásty vzájomný duel, slovenský výber sa z výhry tešil trikrát, náš súper bol úspešný v deviatich prípadoch. Trikrát sa zrodila remíza. V poslednom vzájomnom dueli, pred pol rokom na Nemeckom pohári, zvíťazilo Slovensko 2:0. Američania osem rokov čakajú na zisk cenného kovu zo svetového šampionátu, na ostravskom šampionáte v roku 2004 získali bronz. Na titul dokonca čaká americký výber neuveriteľných 52 rokov. Na brankárskom poste by mal byť lídrom golman Detroitu , Jimmy Howard. V obrane chýba výraznejšia postava, piliermi by mali byť Goligoski a Johnson. V útoku nechýba hviezda Anaheimu, Bobby Ryan, alebo Paul Stastny z Colorada.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť

V stredu budeme prvýkrát nastupovať na ľad v pozícii favorita. Kazachstan, ktorý sa vrátil do elitnej kategórie, by sme podľa papierových predpokladov i zložení jednotlivých mužstiev mali zdolať. Pôjde o deviaty vzájomný duel, šesťkrát zvíťazilo naše mužstvo, prehrali sme len raz, na ZOH 1998 v Nagane. Raz sa zrodil nerozhodný výsledok. V poslednom vzájomnom dueli , na MS 2010 v nemeckom Kolíne, vyhral náš výber hladko 5:1. Kazachstan nemá na konte medailu zo svetových šampionátov, najlepším výsledkom je 12.priečka z MS 2005. Tím tvoria predovšetkým hráči Barysu Astana, ktorý pôsobí v KHL. Oporou by mal byť brankár Vitaly Kolesnik, pôsobiaci v Ufe. Má už aj skúsenosti z najprestížnejšej hokejovej ligy sveta, NHL, keďže pôsobil aj v Colorade. V obrane by mali úradovať Litvinenko s Novopashinom, o góly by sa mali postarať predovšetkým hráči Astany, Spiridonov, Bumagin, či Gavrilin.

Po trojdňovej prestávke nastúpia naši v sobotu na dôležitý duel s Bieloruskom. Pôjde o jubilejnú, dvadsiatu vzájomnú konfrontáciu. Naši vyhrali v dvanástich prípadoch, šesťkrát sme odchádzali z ľadu so sklonenými hlavami. Remíza sa zrodila v jedinom prípade. Vo februári, na turnaji v bieloruskom Minsku, sme domáci výber pokorili 5:1. Najlepším výsledkom bieloruského výberu je šiesta pozícia zo šampionátu z lotyšskej Rigy spred šiestich rokov. V Bratislave sa len tesne vyhli vyradeniu, keď obsadili 14.priečku. Svätyňu jedenásteho tímu rankingu by mal strážiť jeden z dvojice brankárov Koval Mezin. V obranných radoch patria medzi najväčšie postavy Kostyuchyonok a Stasenko. V útoku by sa mali o góly starať predovšetkým Grabovski, Kalyuzhny a Ugarov.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - II. časť

V predposlednom dueli základnej skupiny preverí slovenské mužstvo výber Švajčiarska. S týmto súperom pôjde už o 54.vzájomný duel v histórii, o niečo lepšie je na tom náš súper, ktorý má na konte o dve víťazstvá viac ako náš tím. Slováci vyhrali 22 duelov, Švajčiari 24 duelov. Sedemkrát sa zrodila remíza. Posledný duel sme odohrali na už spomínanom februárovom turnaji v Minsku, náš tím zvíťazil 3:1. Švajčiari majú na konte titul z roku 1926, vtedy ešte ale išlo o čisto európsky šampionát. V tíme helvétskeho kríža nechýbajú opory z NHL, obrancovia Sbisa z Anaheimu a Streit z New Yorku Islanders. Na šampionáte sa predstaví aj veľká nádej švajčiarskeho hokeja, Nino Niederreiter, ktorý podobne ako Streit pôsobí taktiež v Islanders. Chýbať nebudú ani skúsení Ambuhl a Sprunger.

Na záver nás čaká papierovo druhý najľahší súper v základnej skupine, výber Francúzska. S výberom galského kohúta sme odohrali sedemnásť duelov, len v jednom prípade sme odišli z ľadu ako porazení. V trinástich prípadoch sme sa radovali z triumfu, trikrát sa zrodil výsledok, ktorý víťaza neurčil. Posledný vzájomný duel sa datuje ešte do roku 2008, v Lausanne sme vtedy vyhrali 3:2. Najlepší výsledok zaknihoval francúzsky tím ešte v roku 1930, kedy skončil na šiestej priečke. Brankársky post bude zrejme najväčšou zbraňou jedného z outsidera turnaja. Christobal Huet, brankár s obrovskými skúsenosťami z NHL, bude hájiť svätyňu tohto výberu. V útoku sa predstaví forward Ottawy, Stéphane da Costa, bratia Treilleovci z pražskej Sparty, či Fleury zo švédskej Timry. V obrane by mal byť hlavnou postavou Auvitu z fínskej Jyväskyly.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských útočníkov - I. časť

Tak, sedmička týchto tímov preverí ten náš na fínsko – švédskom šampionáte. Aké umiestnenie dosiahne slovenský výber ? Postúpi po dlhšom čase do štvrťfinále ? Mohol by dosiahnuť na medailu? Svoje názory vyjadrite v komentároch pod článkom.