Main Content

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - II. časť

štvrtok, 3. máj 2012 13:50 | Autor: Ladislav Both

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - II. časť
MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - II. časť | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Hokejová horúčka vrcholí a my vám prinášame druhú časť prehľadu slovenských reprezentačných útočníkov, ktorí sa dostali do Vůjtekovej záverečnej nominácie na MS 2012.

Tomáš Tatar

Odchovanec dubnického hokeja po jednej nekompletnej sezóne strávenej v zostave extraligového Zvolenu zamieril do Zámoria, kde začal hrávať za farmársky klub Detroitu Red Wings - Grand Rapids Griffins. V tomto mužstve pôsobí už tretiu sezónu a patrí v ňom k najlepším hráčom.

Do NHL bol Tomáš draftovaný Detroitom v druhom kole zo 60. miesta. V drese Červených Krídiel odohral 21-ročný krídelník v minulej sezóne 9 stretnutí. V tej aktuálnej ho tiež niekoľkokrát povolali z farmy do prvého tímu, no do zápasov nakoniec nezasiahol.

V drese Grand Rapids odohral Tatar svoju najvydarenejšiu sezónu v seniorskej kariére. V 75 zápasoch si na konto pripísal 58 bodov, čím sa stal najproduktívnejším hráčom svojho tímu. Po sezóne však priznal, že tých bodov mohlo byť aj viac. Tatarov klub napokon do vyraďovacích bojov o Calderov pohár nepostúpil, keď skončil päť priečok pod “play-off” čiarou.

V doterajšej kariére sa zúčastnil dvoch juniorských šampionátov do 20 rokov (bol ústrednou postavou tímu, ktorý skončil na štvrtom mieste pred tromi rokmi) a pod vedením Glena Hanlona absolvoval aj premiéru na seniorských MS v roku 2010. V tejto sezóne ako posila zo Zámoria hral za reprezentáciu len na bratislavskom Škoda Cup-e. V dvoch zápasoch si pripísal na konto 3 asistencie. Podobnú produktivitu by sme od Tomáša určite uvítali aj na šampionáte v Helsinkách.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských útočníkov - I. časť

Milan Bartovič

31- ročný krídelník začínal s hokejom v rodnom Trenčíne. Odtiaľ smeroval do zámorských líg a postupne sa prehrýzol farmárskymi tímami až do NHL. V najprestížnejšej lige sveta odohral 50 zápasov s bilanciou 16 bodov. Je škoda, že po sezóne 2006/2007 sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v Amerike a vrátiť sa naspäť do Európy.

Značnú časť svojej kariéry následne strávil v českom Liberci, no 23 zápasov odohral aj v KHL.

V aktuálnom ročníku sa v drese Libercu stal asistentom kapitána. V 48 zápasoch si pripísal na konto 36 kanadských bodov, čo ho zaradilo na štvrté miesto v produktivite tímu. Milanov Liberec vypadol v semifinále s neskorším víťazom celej českej Extraligy s Pardubicami.

Zrejme najrýchlejší korčuliar v našom výbere obliekol reprezentačný dres Slovenska po prvýkrát na šampionáte do 18 rokov, kde náš výber získal bronzovú medailu. Bol dvojnásobným členom nášho mužstva na MS do 20 rokov a trojnásobný na MS seniorov.

V tejto sezóne sa zúčastnil Nemeckého a Rakúského pohára a hral tiež v záverečnej príprave pred MS. V desiatich reprezentačných zápasoch strelil 4 góly, všetky v príprave pred šampionátom. Na MS bude patriť k najskúsenejším útočníkom nášho kádru. Očakávajú sa od neho hlavne góly a rýchle protiútoky.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - II. časť

Juraj Mikúš

Rodák zo Skalice, ktorý absolvoval niekoľko sezón v slovenskej Extralige v drese Skalice, pobudol dve sezóny v zámorských ligách. Po neúspešnej anabáze za morom sa však rozhodol vrátiť do Európy a urobil zrejme dobre.

Minulú sezónu strávil Juraj v KHL v drese Dinama Riga a Spartaku Moskva. Pred začiatkom aktuálnej sezóny prestúpil v rámci rovnakej ligy do Popradu, v ktorom hájil farby HC Lev. Na pozícií centra patril k najlepším hráčom popradského nováčika v KHL. V 44 zápasoch si na konto pripísal 28 kanadských bodov, čo ho zaradilo k najproduktívnejším hráčom tímu. Po tom ako Lev stratil šancu postúpiť do play-off Juraj odišiel dohrať zvyšok sezóny formou hosťovania do fínskej SM-Liigy. V mužstve TPS nastúpil na 19 stretnutí, v ktorých nazbieral 11 bodov.

25- ročný útočník necestuje na svetový šampionát ako nováčik. Okrem troch juniorských MS si pripísal štarty aj na MS 2008 a 2009. V prípravných zápasoch pred tohtoročným šampionátom  patril Juraj k najlepším hráčom Slovenska. V 15-tich zápasoch strelil 5 gólov, ku ktorým pridal 5 asistencií. V poslednom prípravnom zápase na Škoda Cupe v Bratislave rozhodol svojimi dvoma gólmi zo samostatných nájazdov o triumfe Slovenska nad Nemcami, čím len potvrdil svoju istú miestenku na MS.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť

Branko Radivojevič

Branko Radivojevič je ďalším úspešným odchovancom liahne slovenských hokejových talentov z Trenčína. Bojovník na pohľadanie však odohral v našej extralige len jeden zápas, po ktorom smeroval do Severnej Ameriky okúsiť profesionálny chlebík. V NHL sa na dlhú dobu slušne presadil,  keď za morom odohral celkovo 430 zápasov NHL a okrem toho sa stal aj šampiónom OHL. Počas pôsobenia v národnej hokejovej lige obliekal dresy Phoenixu, Philadelphie a posledné dve sezóny strávil spoločne s Paľom Demitrom a Mariánom Gáboríkom v Minnesote.

Po ukončení kariéry v NHL začal pôsobiť v druhej najlepšej lige sveta KHL. Na tri sezóny sa upísal moskovskému Spartaku, kde strávil jednu sezónu aj vo funkcií kapitána. Pred aktuálnym ročníkom sa presťahoval do Atlantu Mytišči, za ktorý odohral v základnej časti a play-off 55 zápasov s bilanciou 34 bodov. V klube sa v produktivite umiestnil na treťom mieste. Mytišči aj vďaka Brankovi vypadlo až vo štvrťfinále play-off KHL.

Radivojevič patrí k najskúsenejším reprezentantom v našom výbere. Odohral jeden juniorský šampionát, na svojom premiérovom seniorskom získal bronzovú medailu, okrem tejto účasti si pripísal účasť aj na troch MS, jednom Svetovom pohári a na jednej zimnej olympiáde.

V tejto sezóne odohral 8 medzištátnych zápasov, v ktorých strelil 5 gólov. Skúsenosti, aktuálna forma a celkom vydarená sezóna z neho robia jednu z ústredných postáv nášho útoku na MS 2012.

NEPREHLIADNITE:Analýza súperov Slovenska v základnej skupine

Tomáš Surový

Rodák z Banskej Bystrice mal veľmi dobre rozbehnutú kariéru v NHL, v ktorej si pripísal 126 štartov s bilanciou 61 bodov. Po pôsobení v Pittsburghu sa však rozhodol trochu nečakane pre návrat do Európy.

Štyri sezóny pôsobil vo švédskej Elitserien (raz získal striebornú medailu) a v minulej sezóne začal hrávať za Dinamo Riga v KHL. Pred aktuálnym ročníkom sa sťahoval do CSKA Moskva, za ktorý nastúpil na 43 zápasov. Bodov však nazbieral len 17 a v tabuľke produktivity tímu sa ocitol až na ôsmom mieste. CSKA vypadlo už vo štvrťfinále, keď nestačilo na Petrohrad.

30-ročný „univerzál“ reprezentoval Slovensko na jedných MS do 18 rokov (získal bronzovú medailu) a dvoch MS do 20 rokov. Okrem toho hral na štyroch seniorských MS a olympiáde v Turíne. V aktuálnej sezóne sa nezúčastnil žiadneho reprezentačného turnaja, no hral vo všetkých prípravných zápasoch pred MS. Celkovo ich bolo osem, do štatistík si pripísal jeden gól a tri asistencie. Napriek nie veľmi vydarenej sezóne je Surový tradične platným členom našej reprezentácie na svetových šampionátoch. Verme, že bude patriť k oporám mužstva.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských brankárov