Main Content

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kanada (4.5.)

štvrtok, 3. máj 2012 18:23 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kanada (4.5.)
MS V HOKEJI 2012: Analýza: Slovensko - Kanada (4.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Úvodnými šiestimi duelmi zajtra odštartuje 76. hokejový šampionát vo Švédsku a Fínsku. V hre bude aj slovenský tím, ktorý hneď na úvod čaká nesmierne náročná prekážka, výber Kanady.

Tím, ktorý je už každoročne pasovaný za jedného z ašpirantov na medailu bude mať o motiváciu postarané. Päť rokov totiž nevystúpil na svetovom šampionáte na úplný vrchol. Uvidíme teda, ako sa náš tím, poskladaný prevažne z hráčov európskych líg, popasuje s veľkým favoritom.

Príprava na šampionát

Kanada odohrala v príprave pred svetovým šampionátom len dva duely. V oboch prípadoch stál na druhej strane tím Švajčiarska, ktorý bol v oboch dueloch hostiteľom. V prvom zápase Kanaďania lepšie zvládli samostatné nájazdy a zvíťazili 1:2. Druhý duel priniesol o niečo jasnejší priebeh, Kanada zvíťazila 2:4.

Našim príprava absolútne nevyšla. V ôsmich dueloch sme dokázali len v jednom prípade doviesť stretnutie do víťazného konca. Po siedmich prehrách, dvakrát s Dánskom, Ruskom a Českom a jednej prehre s Nórskom, dokázali Slováci zvíťaziť až na záver v súboji s Nemeckom. Je ale potrebné poznamenať, že v štyroch prípadoch išlo až o prehry po samostatných nájazdoch a pre neskúsený slovenský tím boli duely s Českom a Ruskom veľkou skúsenosťou.

Brankári

Tím Kanady je už ako tradične poskladaný výlučne z hráčov NHL. Z brankárskej trojice Dubnyk, Hackett, Ward by mal pozíciu jednotky zastávať posledný menovaný. Brankár Caroliny odchytal v tejto sezóne 68 duelov, tešil sa z tridsiatich víťazstiev s úspešnosťou 91,5 % a priemerom 2,74 gólov na zápas.
V slovenskom tíme niet jasnej brankárskej jednotky. Trio Hamerlík- Hudáček- Laco je vyrovnané a tak zrejme bude dochádzať k rotácii golmanov podľa predvedených výkonov. Zaujímavosťou je, že ani jeden z našej brankárskej trojice neodchytal ani jednu minútu na svetových šampionátoch.

Opory tímu

Tím Kanady je zložený z mladších i skúsenejších hráčov. Príležitosť zahrať si na šampionáte dostali veľké talenty svetového hokeja, Skinner, Tavares, či Eberle. Na súpiske sú zatiaľ len dvaja tridsiatníci, Burrows z Vancouveru a Sharp z Chicaga. V obrane budú medzi lídrov patriť Bouwmeester, Keith, či Phaneuf.

V našom výbere nájdeme štvoricu posíl zo zámoria, Zdena Cháru, Tomáša Kopeckého, Andreja Sekeru a Tomáša Tatara. K tímu by sa v piatok podvečer mal pripojiť aj center San Jose Sharks, Michal Handzuš. V prípade vypadnutia z play-off NHL by sa ešte k tímu mohli teoreticky pripojiť Marián Gáborík z New Yorku Rangers ( Rangers vedú v sérii nad Washingtonom 2:1 ) a golman Jaro Halák zo St. Louis Blues ( Bluesmani prehrávajú v sérii s LA Kings 0:2, Halák je ale zranený a celú sériu vynechá, je preto otázne, či by prišiel na šampionát v prípade vypadnutia) . V našom tíme nechýba ani čerstvý držiteľ Gagarinovho pohára za titul v KHL Dominik Graňák, či zástupcovia majstrovského Slovanu Bratislava, Miroslav Šatan a Libor Hudáček. Kapitánom nášho mužstva bude Zdeno Chára, asistentami Miro Šatan a Dominik Graňák.

Minulé majstrovstvá

Kanaďania vlani, na šampionáte v Bratislave, zvládli základnú skupinu bez straty bodu, keď si postupne poradili s Bieloruskom, Francúzskom a Švajčiarskom. Skvelá cesta turnajom pokračovala aj v osemfinálovej skupine, Kanaďania zvládli bez zaváhania ďalšie tri duely, keď vo všetkých prípadoch zvíťazili o jeden gól nad Nórskom, USA a Švédskom. Vyzeralo to na vydarený šampionát lenže, v najdôležitejšom dueli turnaja, štvrťfinálovom proti Rusku to kanadskému výberu nevyšlo. Po šiestich víťazstvách prišla prvá prehra, ktorá ukončila cestu favorita už medzi osmičkou najlepších. Kanaďania podľahli “zbornej” tesne 1:2.

Náš tím bol na minuloročnom šampionáte po prvýkrát v pozícii hostiteľa. S problémami sme zvládli úvodný duel so Slovinskom, keď sme vyhrali 3:1. Potom sme ale v nervydrásajúcom dueli s Nemeckom nedokázali dokončiť zvrat z 0:4. Chýbal jediný gólik, prehrali sme 3:4. V poslednom dueli základnej skupiny podľahol náš výber Rusku opäť 3:4. V osemfinálovej skupine bolo o našom konci na šampionáte rozhodnuté už po dvoch dueloch. Naši opäť tesne o gól podľahli Česku i Fínsku. Záverečné víťazstvo nad Dánskom znamenalo pre našich konečnú 10.priečku. Po dueli sa s reprezentáciou rozlúčil Pavol Demitra, ktorý v septembri tragicky zahynul pri leteckom nešťastí v Jaroslavli.

Vzájomná bilancia

SLOVENSKO - KANADA, 44 zápasov, 19 víťazstiev SR, 4 remízy, 21 prehier, skóre 141:129

Vzájomná bilancia vyznieva o kúsok lepšie pre nášho súpera. Čo sa týka bilancie zápasov odohraných na svetových šampionátoch, Kanaďania dokázali zvíťaziť až v siedmich dueloch z desiatich odohraných stretnutí. Dvakrát sa zrodila remíza, raz, na MS 2002, kde sme napokon získali jediný titul v histórii, sme sa radovali z víťazstva. Posledný „šampionátový” duel sme odohrali pred tromi rokmi vo švajčiarskom Klotene, kde sme prehrali vysoko 3:7.

Aj v zajtrajšom dueli by podľa papierových predpokladov mal mať navrch výber Kanady. Náš tím však už neraz ukázal, že keď sa dokáže zomknúť, keď každý jeden hráč dokáže podať výkon na či nad hranicou svojich možností a na našu stranu sa prikloní i povestné šťastíčko, tak môžeme zdolať kohokoľvek, Verme, že si chlapci spomenú na rok 2002, kedy sme tiež v pozícii outsidera dokázali jediný raz v histórii šampionátov Kanaďanov pokoriť.

Náš tip na tiket: Po nevydarenej príprave nemáme pred prvým zápasom veľké oči a preto vám neodporúčame stávku na konečný výsledok. Skôr sa prikláňame k tomu, že v zápase môže padnúť viac gólov. Stačí si spomenúť na úvodné zápasy "javorových listov" na minuloročných šampionátoch či zohľadniť výsledky našich hokejistov z prípravy. Na +5,5 gólu v zápase sa dá v našej tipovacej lige staviť s kurzom 1,70.

A čo váš názor? Akým výsledkom skončí náš úvodný duel na šampionáte? Vaše názory píšte v komentároch.

Na duel Slovenska s Kanadou si môžete staviť aj v našej TIPOVACEJ LIGE (kliknite):

(kliknite)