Main Content

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - III. časť

piatok, 4. máj 2012 10:03 | Autor: Ladislav Both

MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - III. časť
MS V HOKEJI 2012: Predstavujeme slovenských útočníkov - III. časť | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

V deň nášho úvodného zápasu s Kanadou vám prinášame posledný diel nášho seriálu, v ktorom sme vám postupne predstavili všetkých hráčov slovenskej reprezentácie nominovaných na MS 2012.

Michal Handzuš

35- ročný ostrieľaný center sa narodil v Banskej Bystrici v ktorej aj začínal s veľkým hokejom. Prvú sezónu za morom 1998/99 strávil ešte v AHL, no od nasledujúceho ročníka  začal budovať bohatú kariéru v najpopulárnejšej hokejovej lige sveta. Počas pôsobenia v St. Louis vytvoril pamätnú Slovak Line s Bartečkom a Demitrom, ktorá patrila vo svojej dobe k najlepším v lige. Zahral si aj za tímy Phoenixu, Philadelhpie, Chicaga, Los Angeles a v aktuálnom ročníku hájil farby San Jose Sharks. Celkovo odohral v NHL vrátane zápasov play-off už 986 zápasov.

Za Žrakolov zo San Jose nastúpil v tejto sezóne na 67 stretnutí, v ktorých si pripísal do štatistík 24 kanadských bodov. S Handzušovými výkonmi nebolo veľmi spokojné vedenie, no ani on sám. Veľký podiel na mizernej produktivite jedného z najlepšie brániacich centrov v NHL mali najmä zranenia, ktoré mu nedovoľovali hrať svoje maximum. Handzuš však napriek bolestiam a nedoliečeným zraneniam neodmietol pozvánku do reprezentácie.
 
Michalove skúsenosti s dvojkrížom na hrudi hovoria za všetko. Absolvoval tri juniorské MS, 5 seniorských MS (naposledy hral na MS vlani v Bratislave), je dvojnásobným účastníkom zimnej olympiády a tiež pamätníkom zlatého obdobia slovenského hokeja. Vo formácií s Šatanom a Bartečkom mal obrovský podiel na zisku striebornej medaily na MS 2000 a zlatej na MS 2002.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských útočníkov - II. časť

Tomáš Kopecký

Odchovanec trenčianskeho hokeja po viacročnom pôsobení v nižších zámorských ligách sa výraznejšie presadil v NHL až v sezóne 2007/08, keď začal pravidelne nastupovať za Detroit. Ako bejnamínek v drese Červených krídiel sa tešil zo Staneley Cupu a šťastie na výber správneho tímu ho neobišlo ani neskôr, keď po boku Mariána Hossu vyhral túto trofej aj pred dvoma rokmi s Chicagom.

Tomáš Kopecký od aktuálnej sezóny hráva za Floridu Panthers, v drese ktorej odohral 80 zápasov s bilanciou 32 kanadských bodov. V play-off k nim pridal ďalších sedem stretnutí s jedným gólom. Hoci sa to nezdá, Kopecký odohral v NHL už 455 stretnutí.
 
30 ročné krídlo, ktoré je schopné hrať v prípade potreby aj na pozícií centra, bude patriť k oporám slovenského tímu napriek tomu, že so seniorskou reprezentáciou nemá mnoho skúsenosti. Pamätáme si ho len z olympiády vo Vancouveri, počas ktorej vytvoril údernú prvú formáciu s Demitrom a Mariánom Hossom. Okrem toho sa zúčastnil jedných MS do 18 rokov a troch šampionátov v kategórií do 20 rokov.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských útočníkov - I. časť

Miroslav Šatan

37- ročný rodák z Topoľčian absolvoval svoje hokejové začiatky ešte v kádri Dukly Trenčín v československej lige. Svoju famóznu kariéru v najprestížnejšej hokejovej lige sveta naštartoval v sezóne 1995/96 v Edmontone. V NHL hral aj za kluby Buffala, New Yorku Islanders, Pittsburghu a poslednú sezónu za morom strávil v Bostone, kde sa stretol so Zdenom Chárom.

Paradoxne po štrnástich sezónach strávených v NHL sa tešil zo zisku Stanley Cupu až v tej predposlednej, v drese Pittsburghu, a práve v období, počas ktorého prežíval najťažšiu časť svojej kariéry (v priebehu sezóny bol dokonca preradený na farmu do AHL). Ako jeden z mála Slovákov prekročil Šatan hranicu tisícky odohratých zápasov v NHL. Celkovo ich odohral v základnej časti 1050 a v play-off k nim pridal ďalších 86.

Po dlhých a vyčerpávajúcich rokoch v NHL si Šatan v minulej sezóne doprial dlhú „prestávku“, po ktorej sa do hokejového kolotoča vrátil len na zvyšných 18 zápasov sezóny a na svetový šampionát.

V aktuálnej sezóne hájil farby bratislavského Slovana a po boku Žigmunda Pálffyho bol ozdobou hokejovej extraligy. V základnej časti ako kapitán Slovan odohral 49 zápasov s bilanciou 52 bodov. To najlepšie si ušetril na playoff, v ktorom v 12 zápasoch získal fantastických 22 bodov a Slovan doviedol k titulu.

“Tichý zabiják” má reprezentačných skúsenosti na rozdávanie. Absolvoval neuveriteľných 11 svetových šampionátov, na troch z nich ako kapitán doviedol Slovensko k striebornej, zlatej a bronzovej medaile. Šatan hral aj na majstrovstvách C a B kategórie, na štyroch olympiádach a na dvoch svetových pohároch. Na tohtoročnom šampionáte bude po boku Zdena Cháru vodcovskou osobnosťou nášho tímu.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - II. časť

Marcel Haščák

Pravé krídlo z východu Slovenska hralo v doterajšej kariére len v slovenskej extralige. Po sezónach odohraných v rodnom Poprade strávil posledné dva roky v Košiciach, za ktoré bude hrávať podľa všetkého aj v budúcom ročníku.

V aktuálnej sezóne nastúpil na 46 zápasov základnej časti a 11 stretnutí play-off. Dokopy si v týchto zápasoch pripísal na konto 38 kanadských bodov.

Marcel nemá mnoho skúsenosti s reprezentáciou, svetových šampionátov sa nikdy nezúčastnil. V tejto sezóne odohral za Slovensko osem zápasov, v ktorých nazbieral 2 body za gól a asistenciu.


NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských obrancov - I. časť

Libor Hudáček

Autor víťazného gólu siedmeho zápasu finále slovenskej extraligy začínal svoju kariéru v Spišskej Novej Vsi, odkiaľ sa neskôr sťahoval do Slovanu Bratislava, v drese ktorého zdvihol  nad hlavu v tejto sezóne ligový titul. Vedenie Belasých už avizovalo, že s 21 ročným centrom počíta aj do novotvoriaceho sa tímu pre KHL.

Libor odohral v tejto sezóne 50 zápasov základnej časti a 16 stretnutí v play-off. Na konto si pripísal dokopy 48 bodov.

Hudáček pôvodne nemal figurovať v nominácií, no posledný finálový zápas, v ktorom rozhodol dvoma gólmi o tom, že Slovan bude majstrom, presvedčil Vůjtka, aby ho pozval na záverečnú fázu prípravy. Libor si šancu už nenechal ujsť a v zápasoch s Nórskom a Nemeckom presvedčil trénera, aby ho so sebou zobral do Helsínk.

Na šampionát cestuje ako nováčik, doteraz hral za Slovensko len na juniorských MS.

NEPREHLIADNITE:Predstavujeme slovenských brankárov