Main Content

MS V HOKEJI: Elitná zostava a súhrn piatkových zápasov (4.5.)

piatok, 4. máj 2012 22:55 | Autor: David Pavlík

MS V HOKEJI: Elitná zostava a súhrn piatkových zápasov (4.5.)
MS V HOKEJI: Elitná zostava a súhrn piatkových zápasov (4.5.) | zdroj: David Pavlík pre Sport7.sk, foto SITA

Úvodnými šiestimi duelmi dnes odštartoval hokejový šampionát vo Švédsku a Fínsku. V hre bol aj náš tím, ktorý na úvod narazil na favorita šampionátu, Kanadu. Prinášame vám zhrnutie úvodného dňa spolu s ideálnou formáciou prvého hracieho dňa.



USA - Francúzsko 7:2


Šampionát otvoril duel ,, našej,, skupiny A medzi tímami USA a Francúzska. Favorit otváracieho stretnutia bol jasný, Američania s tímom takmer výlučne poskladaným z hráčov NHL , je už tradične pasovaný za kandidáta na jednu z medailí. Francúzi majú naopak iný cieľ, udržanie sa v A kategórie MS . Američania od úvodu zatlačili svojho súpera, hneď v úvodných minútach sa dostali aj k dvom presilovým hrám, no z obrovského tlaku nič nevyťažili. O to väčším prekvapením bolo, keď outsider z prvej šance otvoril skóre, presadil sa Besch. O štyri minúty však obrana Francúzska zazmätkovala a Okposo v nájazde bez problémov vyrovnal. Francúzi doplácali na časté vylúčenia, v 24.minúte skóroval v početnej výhode Johnson, v 30. útočník Anaheimu Ducks, Bobby Ryan. O tri minúty síce na 2:3 znižoval Bellemare, no 21 sekúnd pred koncom druhého dejstva poslal Pacioretty americký tím opäť do dvojgólového vedenia. Tretiu tretinu už ovládol tím USA, Slater, Okposo a Petry napokon navýšili konečný výsledok na 7:2.

Najlepší hráči oboch tímov: Pacioretty (USA) – Bellemare (Francúzsko)
Brankári: Howard (úspešnosť 91,30 %) – Huet (80 %)



Nemecko - Taliansko 3:0

O hodinu neskôr začal duel skupiny B medzi Nemeckom a Talianskom. Aj tu bol favorit jasný, taliansky tím je poskladaný takmer kompletne z talianskej ligy, ktorá predsa len nemôže konkurovať ostatným európskym ligám. Nemci od úvodu tlačili, v úvode tretiny ale nezužitkovali ani jednu z troch presilovkových príležitostí. Hlavnou postavou talianskeho tímu bol brankár Bellissimo, ktorý častokrát privádzal Nemcov do zúfalstva. V 17. minúte však už nestačil na strelu Schuberta. Úvod tretiny vyšiel Nemcom na výbornú, Reimer v 23.minúte zvyšoval na 2:0. Taliani sa nedokázali dostať do výraznejších šancí , a tak Endras v mnohých prípadoch nemal prácu. Rovnako aj úvod tretej tretiny vyšiel lepšie nemeckému tímu, Fischer zvyšoval v 46.minúte na 3:0. Na všetky tri góly prihrával Ullmann. Stav sa už nezmenil, Nemci zvíťazili 3:0 a Talianov prestrieľali 46:22.

Najlepší hráči oboch tímov: Reimer ( Nemecko ) – Bellissimo ( Francúzsko )
Brankári:: Endras ( 100 % ) – Bellissimo ( 93,48 % )

Video zo zápasu tu >>>




Slovensko - Kanada 2:3

Pre nás najdôležitejší duel začal o 15.15. Slovenský tím, s množstvom debutantov a mladých hráčov, nastúpil proti favorizovanej Kanade. Naši určite nesklamali. Výkonom prekvapili Hudáček či Tatar, ktorí hýrili aktivitou a vypracovali si množstvo príležitostí. Prvá tretina priniesla vyrovnaný hokej, naši dokázali s favoritom držať krok, škoda šance Miklíka hneď v úvode duelu. V 15.minúte Getzlaf šikovnou prihrávkou našiel Benna a Kanaďania šli do vedenia. Naši ustáli v úvode druhého dejstva tlak súpera a v 22.minúte sa po šikovnej prihrávke Mikuša presadil Tomáš Tatar. Škoda, že výborne chytajúcemu Hamerlíkovi v 33.minúte prekĺzol pod betónmi puk po strele Eberleho. O tri minúty po chybnej rozohrávke Kudroča zvýšil na 3:1 Ladd. Našťastie sme v závere druhej a v úvode tretej tretiny ustáli početnú nevýhodu a v 43. minúte sme sa dokonca dotiahli na rozdiel jedného gólu, keď po dobrej kombinácii nášho štvrtého útoku zakončil Bartovič. Naši mali počas celého duelu jedinú presilovku, škoda , že delovky Cháru či Graňáka v 53.minúte neprešli za chrbát Warda. Na strely sme prehrali 22:30. Naši prehrali tesne 2:3, no za výkon v úvodnom dueli sa určite nemusia hanbiť. V nedeľu nás čaká ďalší favorit a obhajca titulu, domáce Fínsko.

Najlepší hráči oboch tímov: Hamerlík ( SR ) – Keith ( Kanada )
Brankári: Hamerlík ( 90 % ) – Ward ( 90,48 % )

Video zo zápasu tu >>>




Česko - Dánsko 2:0

O hodinu neskôr začal duel medzi Českom a Dánskom. Česi boli papierovým favoritom, ale Dáni sa v posledných rokoch neustále zlepšujú , a tak sa dal očakávať vyrovnaný priebeh. V prvej tretine sme gól nevideli, obaja golmani podávali spoľahlivé výkony. Dáni nevyužili v priebehu druhej tretiny dvojnásobnú presilovku. Dlho to tak vyzeralo, že gól neprinesie ani druhé dejstvo, keď päť sekúnd pred jeho koncom Aleš Hemský vykúpil našich susedov. Tretia tretina opäť priniesla dlhočízne čakanie na gól, rozhodujúci moment priniesla 58. minúta, kde na konečných 2:0 upravil Tenkrát. Česi vystrelili o dve strely menej ako dánsky súper. Brankár Českých Budejovíc, Kovář si pri premiére na MS v kariére pripísal čisté konto.

Najlepší hráči oboch tímov: Kovář ( ČR ) – Hansen ( Dánsko )
Brankári: Kovář ( 100 % ) – Andersen ( 91,67 % )

Video zo zápasu tu >>>




Fínsko - Bielorusko 1-0

V piatom piatkovom dueli sa predstavil domáci obhajca titulu, Fínsko. Jeho súperom bolo nepríjemné Bielorusko, ktoré skončilo vlani v Bratislave až na 14.mieste. Fíni vbehli do zápasu s veľkým elánom, od úvodu zatlačilo svojho súpera a nebyť výborne chytajúceho Kovala, skončilo by už úvodné dejstvo debaklom. Bielorusi vystrelili v prvej dvadsaťminútovke len dvakrát a v poslednej minúte prišiel zaslúžený trest, Niskala prepálil od modrej dovtedy nepriestrelného Kovala. V druhej tretine už Bielorusi pridali dvanásť striel, Fíni ale neinkasovali, naviac mali tri presilovky, ktoré nevyužili , a tak sme gól nevideli a stav zostal nezmenený. V tretej tretine opäť predvádzal výborný výkon brankár Bielorusov, Koval, ktorý viackrát podržal svoj tím a zabránil viacgólovému rozdielu. Jeho spoluhráči sa však k jeho výbornému výkonu nepridali a v útoku nedokázali nič vymyslieť. Domáci tak zvládli úvodný duel a pripísali si tesné víťazstvo. Na strely dominovali domáci 38:21.

Najlepší hráči oboch tímov:
Lehtonen( Fínsko ) – Koval ( Bielorusko )
Brankári: Lehtonen ( 100 % ) – Koval ( 97,37 % )


Video zo zápasu tu >>>



Švédsko - Nórsko 3:1

Posledný piatkový duel obstarali druhý organizátor MS,  Švédsko a Nórsko. Nóri išli za posledné roky nesmierne nahor a zaznamenali obrovský progres. Favoritom však bolo domáce mužstvo, posilnené o veľké množstvo hráčov z NHL, vrátane Daniela Alfredssona a Erika Karlssona. Prvá tretina priniesla množstvo vylúčení, na oboch stranách si na trestnú lavicu sadlo po šesť hráčov. Gól priniesol až záver dejstva, keď sa presadil Silfverberg. Hneď po dvadsiatich sekundách druhej tretiny však vyrovnal Hansen. Švédi však boli lepším tímom a hneď o dve minúty poslal ,, tri korunky ,, opäť do vedenia Kruger. Po druhom dejstve tak papierový favorit viedol o jeden gól. Hneď v úvode tretej tretiny poslal Švédsko do dvojgólového vedenia Eriksson. Gól už nepadol a tak si aj druhý organizátor pripísal na úvod šampionátu dôležité víťazstvo. Švédi prestrieľali Nórov 44:20.

Najlepší hráči oboch tímov:
Kruger ( Švédsko ) – Matis Olimb ( Nórsko )
Brankári: Enroth ( 95 % ) – Haugen ( 93,18 % )




Elitná zostava dňa podľa Sport7.sk

Vitali Koval – Už úvodný deň priniesol niekoľko skvelých brankárskych výkonov. Tri shotouty, Čecha Kovářa, Nemca Endrasa i Fína Lehtonena. Najviac sa však podľa nášho názoru zaskvel bieloruský golman, Vitali Koval. Domáci Fíni ho dokázali prekonať len raz a hlavne vďaka nemu bolo Bielorusko až do konca duelu v hre o bodový zisk. Zaznamenal 37 úspešných zákrokov a jeho úspešnosť v úvodnom dueli bola 97,37 % .

Duncan Keith – Jednoznačne najlepší kanadský obranca v súboji proti našim. Na ľade strávil takmer 22 minút, pridal asistenciu i dva plusové body. Hral s veľkým prehľadom a potvrdil, že by mal na šampionáte patriť medzi opory kanadského výberu.

Janne Niskala
– Rozhodol duel s Bieloruskom, keď bol jediným strelcom domáceho výberu. Hral taktiež s prehľadom a vo fínskej obrane, v ktorej chýba posila z NHL, patril medzi najlepších hráčov.

Daniel Alfredsson
– Kapitán švédskeho výberu v súboji s Nórmi potvrdil, že je správnym lídrom troch koruniek. Prihral na dva góly, rozbiehal akcie a ukázal, že aj napriek veku 39 rokov je stále platným hráčom. Rozmýšľa o ukončení kariéry, verme však, že si to rozmyslí.

Christoph Ullmann – Bol pri všetkých troch góloch Nemecka pri víťazstve 3:0 nad Talianskom. Šikovný 28-ročný center hrajúci v Mannheime vymyslel tri gólové prihrávky, ktorými zariadil hladké víťazstvo na úvod šampionátu.

Max Pacioretty – Najlepší hráč Američanov v súboji proti Francúzsku. Hýril aktivitou, nazbieral tri body za gól a dve asistencie. Spolu s Okposom sa hlavnou mierou pričinil o vysoké víťazstvo 7:2.

ZAUJALI AJ: Jakub Kovář, Dennis Endras, Kyle Okposo, Tomáš Tatar, Libor Hudáček, Tomáš Plekanec, Christoph Schubert, Henrik Zetterberg, Erik Karlsson